Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra un apartament în 2022

18 Ian. 2022, 18:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Ian. 2022, 18:05 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Piața serviciilor imobiliare a fost una dintre cele mai afectate în perioada pandemiei de COVID – 19, acest lucru reflectându-se inclusiv asupra cifrelor de vânzări, care au căzut subit. Cu toate acestea, începând cu anul 2021, vânzarea și cumpărarea bunurilor imobile a cunoscut un avânt puternic, provocat considerabil de nevoia oamenilor de a se simți în siguranță și de a avea în proprietatea bunuri care nu se vor devaloriza în timp. Care sunt pronosticurile pieței imobiliare în 2022 și ce trebuie să știi înainte să procuri un apartament, află din rândurile ce urmează.

1. Prețurile la bunuri imobile vor crește considerabil

Dacă în 2021, prețurile au crescut cu 20% față de anul precedent, în acest an se vehiculează cifra de 10-15% creștere a costului inițial. Acest lucru se explică prin câțiva factori cruciali:

  • Lipsa considerabilă a forței de muncă calificate – din ce în ce mai puțin specialiști se angajează în sfera construcțiilor;
  • Cererea mare și ritmul rapid de construire și dare în exploatare.

2. Trebuie să alegi corect sectorul în care vrei să trăiești

Acest criteriu universal ține nemijlocit de investiția pe care urmează să o faci, pentru că o locuință luată în credit pe termen lung trebuie să aibă o amplasare comodă față de cele mai importante zone ale infrastructurii, de la accesul la drumuri naționale și până la posibilitatea de a duce copilul la o școală bună în imediata vecinătate. În plus, acesta trebuie să fie amplasat în apropierea celor mai confortabile noduri stradale, astfel încât să poți lua transportul public fără a cheltui sume exorbitante pe combustibilul automobilului personal.

3. Cu câte camere să fie și ce planimetrie să aibă

Dacă ai luat un credit pentru apartament și ai decis să alegi o locuință impecabilă din toate punctele de vedere, atunci nu uita să acorzi atenție unui aspect vital: planimetria și planificarea spațiului locativ. Acest lucru ține de două momente importante:

  • Utilizarea eficientă a metrilor pătrați – nu ți-ai dori o locuință cu multe spații moarte pe care nu le poți folosi în deplinătatea lor;
  • Designul și funcționalitatea fiecărui metru pătrat – se consideră că o planimetrie bună ține de repartiția corectă a fiecărui metru pătrat pe care îl poți include în design unitar. Cu cât designul va putea acoperi mai mulți metri pătrați, cu atât va fi mai ușor pe viitor să folosești spațiul disponibil.

4. Optează pentru un bloc nou, cu izolare termică și energetică corespunzătoare

Anul 2022 a început cu o puternică criză energetică și cu un boom al prețurilor la agentul termic, respectiv decizia de a cumpăra un apartament, prin credit ipotecar, de exemplu, trebuie să încline balanța spre un bloc locativ nou. Izolarea termică corectă, integrarea termostatelor în sistemul de încălzire, toate aceste elemente te vor ajuta să economisești considerabil.

Nu știi de unde să iei bani pentru un apartament? Problema se rezolvă cât ai zice pește! Acum Zoom Credit îți oferă 75% din valoarea viitoarei locuințe, iar contribuția ta e de doar 25%. Ce mai aștepți? Alege Zoom Credit și asigură-ți un viitor stabil, începând cu azi!

P.

Realitatea Live

27 Mai 2022, 14:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2022, 14:02 // Actual //  Lupu Eduard

Maia Sandu susține că a aflat de reținerea fostului președinte Igor Dodon când a ajuns în SUA, la Boston. „Eu sper foarte mult că Procuratura nu face jocuri politice, nici la indicația cuiva și nici din inițiativă proprie, iar dacă domnul vizat în acest caz (n.r. Igor Dodon) crede că este cinstit nu are de ce să-și facă griji”.

Maia Sandu a spus că, „acest dosar trebuie să fie transparent la maxim, pentru a nu discredita Procuratura și reformele inițiate” și speră că „nu sunt jocuri politice ale cuiva”.

„Eu îmi doresc să avem o justiție independentă și profesionistă, care respectă legea în primul rând. Pentru asta am militat, pentru asta și-au dat votul cetățenii, pentru asta m-au susținut și la asta lucrez eu și colegii mei. Corupția este o problemă majoră în Republica Moldova. Din cauza corupției am ajuns să avem sărăcie, un stat slab, subminat. Din cauza corupției au ajuns atâția cetățeni să plece din țară, pentru că nu au avut opțiuni economice acasă. Așa cum am spus, lupta cu corupția și reforma justiției sunt extrem de importante pentru noi. O justiție corectă și independentă este soluția. Eu sper foarte mult că Procuratura nu face jocuri politice, nici la indicația cuiva și nici din inițiativă proprie, pentru că orice joc politic, orice abuz, orice încălcare a legii, indiferent dacă vine din partea presiunii publice sau din alte motive ar duce la discreditarea Procuraturii reformelor și a parcursului nostru european. Apelul meu ca de fiecare dată este ca Procuratura și celelalte instituții să-și facă lucrul în strictă conformitate cu legea”, a spus Sandu în cadrul unei conferințe de presă după ședința CSS.

Totodată, șefa statului, a precizat că, după cum scrie realitatea.md, Procuratura trebuie să investigheze modul cum a fost gestionat acest dosar pornit pe numele lui Igor Dodon, dar și a probelor și dovezilor scurse în presă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău