Traderii retrag miliarde de dolari de pe Binance. Gigantul crypto suferă pierderi

29 Mart. 2023, 16:46
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
29 Mart. 2023, 16:46 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Traderii retrag miliarde de dolari de pe Binance, în timp ce problemele care afectează cea mai mare bursă crypto din lume continuă să crească, scrie Wall Street Journal.

Luni, Commodity Futures Trading Commission a dat în judecată Binance, susţinând că bursa a operat ilegal în SUA şi a încălcat normele menite să prevină activităţile financiare ilicite. Săptămâna trecută, Binance a anunţat că va percepe din nou comisioane pentru tranzacţionarea la vedere a bitcoin, după ce le-a redus la zero vara trecută. De asemenea, a fost nevoită să suspende temporar tranzacţionarea la vedere timp de câteva ore, până când a remediat o eroare de software.

Începând de luni seară, Binance a înregistrat ieşiri nete de 2,1 miliarde de dolari pe blockchain-ul Ethereum în şapte zile, potrivit furnizorului de date criptografice Nansen. În total, Binance deţine 63,2 miliarde de dolari în portofelele făcute publice de bursă, arată datele Nansen, scrie ZF.

„Ritmul retragerilor este sporit în comparaţie cu activitatea normală şi s-a accelerat după anunţul CFTC”, a declarat luni Andrew Thurman, analist la Nansen.

Cu toate acestea, Binance a înregistrat în trecut ieşiri mai mari din cauza măsurilor de reglementare. Thurman a declarat că ieşirile au fost mai pronunţate în februarie, după ce autorităţile de reglementare din New York au anunţat interzicerea noilor emisiuni de stablecoin BUSD, marca Binance, trecând de 1 miliard de dolari la fiecare 24 de ore în momentul de vârf. Tokenul, al treilea cel mai mare stablecoin din lume, şi-a văzut valoarea de piaţă scăzând cu peste 50% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Decizia Binance de a readuce comisioanele de tranzacţionare a contribuit probabil la scăderea cotei sale de piaţă spot, spun analiştii.

Cota de piaţă spot a bursei a scăzut la un minim de 30% pe 24 martie, de la 57% la începutul lunii, potrivit CryptoCompare. Majoritatea volumului de tranzacţionare pe Binance a fost cu taxe zero, până când taxele au fost readăugate, potrivit Kaiko, un furnizor de date privind activele digitale.

Binance şi-a menţinut cota de piaţă de 66% pe piaţa derivatelor cryptografice la 24 martie, potrivit CryptoCompare.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ