TRANSGAZ smulge Republica Moldova din ghearele Gazprom

14 Iul. 2023, 07:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2023, 07:36 // Actual //  Lupu Eduard

Gigantul rus Gazprom, care deține controlul asupra Moldovagaz tergiversează implementarea Pachetului trei energetic care prevede separarea transportului de furnizare. Or, Guvernul a aprobat modificări la lege care obligă Gazprom să implementeze Pachetul trei energetic până în toamna acestui an. Se poate spune că TRANSGAZ smulge Republica Moldova din ghearele Gazprom. E vorba despre un pas important făcut în Legislativul Republicii Moldova.

Parlamentul a aprobat, în prima lectură,  proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, care reglementează asigurarea separării și certificării operatorilor de transport al gazelor naturale. Necesitatea elaborării proiectului a fost determinată de vidul legislativ privind temeiul expres de retragere a licenței în cazul nerespectării cerințelor legale privind separarea, independența și certificarea operatorului sistemului de transport.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a menționat că, la finalizarea procesului de separare a sistemului de transport, pe piață vor exista mai mulți furnizori de gaze naturale, iar consumatorii vor putea alege furnizorul de gaze așa cum aleg, de exemplu, furnizorul serviciilor de internet ori altor servicii. A fost menționat faptul că implementarea noii legi va oferi mai multă competiție  economică și, prin urmare, competiție de prețuri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Inițiativa legislativă aparține Guvernului. Potrivit autorilor, unul din principalele angajamente ale Republicii Moldova în raport cu UE în sectorul energetic este asigurarea separării operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale de întreprinderile integrate pe verticală care desfășoară activitatea de producere, distribuție, stocare, trading sau de furnizare a gazelor naturale, precum și față de orice companie ce controlează întreprinderile care desfășoară aceste activități. Asigurarea independenței operatorului sistemului de transport în conformitate cu cerințele Pachetului Energetic III va conduce la accesul nediscriminatoriu la rețelele de transport al gazelor naturale a utilizatorilor de sistem și la creșterea competitivității pieței de gaze naturale din Republica Moldova.

De asemenea, în proiectul de lege este descris mecanismul de transmitere și gestionare a rețelelor de transport, în contextul în care proprietarii rețelei nu vor încheia contracte de locațiune cu noul operator desemnat. Prin modificările respective se urmărește scopul de a asigura noului operator previzibilitate în activitatea reglementată pe care urmează să o desfășoare în perioada desemnată, precum și posibilitatea planificării investițiilor necesare în sistemul de transport.

Totodată, nu va fi posibilă suspendarea hotărârii de retragere a licenței, precum și a hotărârilor emise de ANRE în scopul asigurării continuității activității de transport al gazelor naturale. Excluderea posibilității suspendării acestor hotărâri ale ANRE este necesară, inclusiv în scopul prevenirii unor eventuale blocaje de operare a sistemului de transport gaze naturale sau sistării  activității de transport gaze.

De ce este important acest pas? E vorba despre preluarea operării, dispecerizării și exploatării SNT Republica Moldova de la Moldovatransgaz, care are capital majoritar Gazprom de 63%, de către Vestmoldovtransgaz, în care acționar 100% e Transgaz.

Compania Vestmoldtransgaz, înființată în anul 2014, deține și administrează rețeaua de conducte de gaze din vestul Republicii Moldova și oferă servicii de transport gaze naturale în această țară. În anul 2018, aceasta a fost preluată de către Eurotransgaz SRL, o subsidiară a SNTGN Transgaz SA, operatorul sistemului românesc de transport gaze naturale.

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău