Un statut special pentru Transnistria nu ar fi nici oferit, nici acordat, ar fi negociat de la egal la egal cu Tiraspolul, cu medierea, printre alții, și a Rusiei, cu medierea Rusiei și a OSCE-ului, a comentat analistul Vladimir Scor recentele evoluții cu privire la recunoașterea regiunilor Lugansk și Donețk de către Federația Rusă
Deschiderea coșului al treilea nu duce la nimic bun, el trebuie să rămână închis și, aș spune, chiar ferecat, indiferent de ce spune OSCE-ul. Știu că sunt unii funcționari din OSCE care doresc deschiderea coșului al treilea, asta pentru a dovedi utilitatea existenței OSCE-ului în chip de mediator. Coșul trei este plin de pericole pentru Republica Moldova. Republica Moldova nu este capabilă la ora actuală și nu va fi capabilă timp de încă vreo câțiva ani să absoarbă Transnistria, deoarece Republica Moldova nu are instituții solide ale statului, nu are domnia legii și coșul al treilea întărește principiul rusesc potrivit căruia evacuarea trupelor rusești din Transnistria este strict condiționată de statutul special pentru Transnistria”, a explicat Socor.
Analistul susține, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că Moscova ar dori să pornească un proces de negocieri asupra statutului special al Transnistriei. Rusia are acest scop și este împotriva interesului Republicii Moldova. Acordurile de la Minsk în privința Ucrainei presupuneau negocierea unui statut special al teritoriului controlat de ruși în Donbas
Rusia nu are obiective prioritare în Republica Moldova, Rusia nu dorește să controleze Republica Moldova ca atare, nu dorește s-o transforme într-un satelit al Rusiei, nu dorește să o re-subjuge, nu o consideră ca fiind parte a lumii ruse. Republica Moldova nu prezintă interes geopolitic pentru Rusia de niciun fel, nu are valoare geopolitică pentru Rusia, Rusia dorește ca Republica Moldova să rămână într-o zonă gri, să nu facă reformele necesare ca să nu se integreze în Uniunea Europeană, Rusia dorește să aibă o influență limitată asupra politicii Republicii Moldova”, a mai spus Socor.
Regiunea stângă a Nistrului este considerată o gaură negară cu depozite de arme şi muniţii nesecurizate pe teritoriul său, cu un regim politic acuzat de corupţie, trafic de arme şi practici sovietice adaptate la capitalism. Este un spaţiu al traficului de stupefiante, de oameni şi chiar de substanţe radioactive, după cum susţine presa occidentală. În plus, Transnistria este şi un instrument de şantaj al Moscovei.