Trânta geopolitică din Moldova! Maia Sandu versus Igor Dodon

07 Nov. 2022, 10:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Nov. 2022, 10:21 // Actual //  Lupu Eduard

În sondajul din Octombrie 2022 am întrebat respondenții ce evenimente din viitor iar face să se simtă mai siguri, mai optimist și le-ar oferi o speranță în ziua de mâine.

Din toate răspunsurile mă voi opri la două din ele. Astfel 63,5% din respondenți au spus că integrarea în Uniunea Europeană ar fi evenimentul care iar face să se simtă siguri pentru viitorul lor. Totodată 69% din respondenți au spus că restabilirea relațiilor bune cu Rusia ar fi evenimentul care iar face să se simtă mai siguri și optimiști în privința viitorului lor, explică economistul Veaceslav Ioniță.

Potrivit economistului, nucleul dur al cetățenilor cu atitudini pro-Ruse este de 30,8%, iar a celor pro-UE de 27,0%. Însă, cei mai mulți dintre cetățenii noștri optează atât pentru integrarea în UE, cât și relații bune cu Rusia. ponderea lor este de 39,6%. Aici este miza și aici se va concentra lupta politică în viitorul apropiat. Nucleul dur por-Rusia, corespunde în mare parte cu numărul celor care votează partide pro-Rusia, care în prezent sunt reprezentate de 3 forțe majore: Partidul Socialist, Partidul Șor și Partidul Comunist.

„Nucleul dur pro-UE în mare parte corespunde cu votanții PAS, care în prezent este unicul partid relevant pe segmentul pro-UE. Miza este electoratul echilibrat, care este și cel mai mare grup de alegători. În anumite circumstanțe ei migrează spre votul pro-UE, iar în anumite condiții pot vota și pro-Rusia. Războiul din Ucraina, acțiunile Rusiei pe segmentul resurselor energetice, precum și în contrast la Rusia, suportul oferit de Uniunea Europeană a mișcat acest electorat echilibrat, spre Uniunea Europeană. Acest fapt se vede și din răspunsul la întrebarea tranșantă unde vor moldoveni acum în Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală Rusia Belarus. Pentru prima dată UE a acumulat un scor atât de ridicat de peste 60%”, spune Ioniță.

Protestele partidelor pro-Rusia nu a atras electoratul de mijloc spre ei, dar din contra i-a mobilizat spre partidul pro-UE. Tactic, aceste proteste nu și-au atins ținta. Însă și partidele pro-Rusia învață din greșeli. Totodată unicul partid relevant pro-UE, din păcate atrage mai puțin din jumătate din populația cu aspirații pro-UE.

În condițiile unor schimbări de conjunctură sau identificarea unor soluții strategie potrivite, partidele pro-Rusia, pot ușor să răstoarne vectorul pro-UE, care sa conturat acum foarte clar în Moldova în unul pro-Rusia. Eclipsa geopolitică din Moldova acum este pe orizontală, pro-UE, dar ușor se poate răsturna pe verticală și să devină pro-Rusia.

De fapt în lupta geo-politică din Moldova avem doi lideri: Maia Sandu vectorul pro-UE și Igor Dodon vectorul pro-Rusia. Fiecare din cei doi înțelege că în lupta geo-politică, care se dă acum în Moldova, interesul partidului trebuie echilibrat cu interesul coaliției pro-UE sau pro-Rusia. Cum va arăta vectorul Moldovei depinde de modul cum nucleul dur pro-UE sau pro-Rusia va reuși să coalizeze și să atragă de partea sa electoratul majoritar din segmentul de echilibru.

Acum electorat este orientat pro-UE, dar orice greșeală tactică poate ușor schimba vectorul în Moldova.

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău