(VIDEO) Spații Sigure UNFPA, la stația de trenuri din Chișinău. Primul ajutor pe care-l vor primi refugiații ucraineni

07 Nov. 2022, 10:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Nov. 2022, 10:15 // Actual //  Dumitrita Culiuc

„Safe Space” (tr. Spații Sigure) face parte din programul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) de răspuns la criza refugiaților și prevenirea violenței în bază de gen. O astfel de zonă unde va fi acordat primul ajutor refugiaților ucraineni, în special femeilor abuzate, însărcinate sau care alăptează, a fost creată la stația de trenuri din capitală. Duminică, 6 noiembrie curent, a avut loc relansarea cursei Kiev-Chișinău sau „Trenul Victoriei”, fiind reiterat scopul în cadrul evenimentului.

Scopul „spațiilor sigure” este de a oferi un mediu de protecție refugiaților aflați în Republica Moldova și de a contribui la coeziunea socială dintre refugiați și comunitățile gazdă. Până în luna iulie a acestui an UNFPA a creat 16 Spații Sigure statice și patru #SpațiiSigure mobile pe întreg teritoriul țării, cel de la stația de trenuri fiind al 17-lea.

„Este primul suport și de bază pe care-l primesc refugiații, femeile gravide, mamele care alăptează, victimele violenței, ajunse în Republica Moldova. Le este acordat suport psihologic. Vrem să ne asigurăm că, odată ce ajung aici, primesc ajutor imediat. În acest sens, colaborăm și cu Ucraina. Mai târziu, sunt refugiații sunt redirecționați către organizații locale”, a explicat reprezentanta UNFPA.

Pe lângă serviciile de bază destinate refugiaților, UNFPA a lansat aici și programe de studiere a limbii române pentru a facilita incluziunea.  Totodată, cel puțin patru echipe mobile pentru femei, tineri și vârstnici au fost înființate în parteneriat cu ONG-urile și organizațiile locale, ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.

La deschiderea oficială a evenimentului au fost și reprezentanți din conducerea de vârf a țării, șefi ai misiunilor diplomatice, dar și alți parteneri CFM. „Trenul Victoriei” este și un obiect artistic impresionant.

Cele șapte vagoane ale garniturii sunt pictate de artiștii ucraineni și reprezintă regiuni ale Ucrainei dar și acțiunile de rezistență ale localnicilor. Fiecare vagon, cuprinde o imagine simbolistică dedicată regiunilor: Nikolaev, Herson, Zaporojie, Donețk, Lugansk, Harkov și Republica Autonomă Crimeea. De exemplu, vagonul dedicat Republicii Autonome Crimeea, a fost pictat de Andrei Priseajniuc. Artistul i-a dedicat pictura lui Bogdan Ziza- tânărul care a turnat vopsea galbenă și albastră peste clădirea administrației orașului din Yevpatoriya, Crimeea. Pe vagonul dedicat regiunii Zaporojie, artistul Serghei Turkinevich i-a pictat pe locuitorii din Energodar care, cu mâinile goale, au ieșit în stradă să apere țara lor.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău