Tranzacții de miliarde de lei efectuate de moldoveni cu cardurile bancare

04 Sept. 2023, 10:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
04 Sept. 2023, 10:36 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei (BNM), volumul tranzacțiilor efectuate cu cardurile bancare emise în Moldova a înregistrat o creștere semnificativă în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022. Această creștere indică o continuare a tendinței de utilizare a cardurilor bancare pentru diverse tranzacții financiare în țară.

Potrivit statisticilor BNM, volumul total al tranzacțiilor cu carduri bancare în Moldova a crescut cu impresionantul procent de 20% în prima jumătate a anului 2023, ajungând la suma de 70,55 miliarde de lei la data de 1 septembrie 2023.

Cu toate acestea, este important de remarcat că, în ciuda creșterii semnificative a plăților fără numerar, cetățenii continuă să utilizeze cardurile bancare în principal pentru retrageri de numerar. Volumul de numerar retras din cardurile bancare emise în Moldova în perioada ianuarie-iunie 2023 a crescut cu 10%, atingând suma de 41 miliarde 959,7 milioane de lei. În același timp, volumul plăților fără numerar a înregistrat o creștere spectaculoasă de 38,3%, ajungând la 28 miliarde 595,4 milioane de lei.

Din această creștere, se remarcă și utilizarea plăților fără numerar în rețeaua proprie a băncilor (on-us), care a crescut cu 41,7%, și plățile fără numerar în rețeaua altor bănci din Moldova, care au crescut cu 35,1%. De asemenea, volumul plăților fără numerar efectuate peste hotare a înregistrat o creștere semnificativă de 37,5%.

Datele indică faptul că cardurile bancare rămân un instrument popular pentru efectuarea tranzacțiilor financiare în Moldova, iar trendul de creștere continuă să se accelereze, reflectând adoptarea plăților electronice și digitalizarea serviciilor financiare în țară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău