Tranzacții de miliarde de lei efectuate de moldoveni cu cardurile bancare

04 Sept. 2023, 10:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
04 Sept. 2023, 10:36 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei (BNM), volumul tranzacțiilor efectuate cu cardurile bancare emise în Moldova a înregistrat o creștere semnificativă în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022. Această creștere indică o continuare a tendinței de utilizare a cardurilor bancare pentru diverse tranzacții financiare în țară.

Potrivit statisticilor BNM, volumul total al tranzacțiilor cu carduri bancare în Moldova a crescut cu impresionantul procent de 20% în prima jumătate a anului 2023, ajungând la suma de 70,55 miliarde de lei la data de 1 septembrie 2023.

Cu toate acestea, este important de remarcat că, în ciuda creșterii semnificative a plăților fără numerar, cetățenii continuă să utilizeze cardurile bancare în principal pentru retrageri de numerar. Volumul de numerar retras din cardurile bancare emise în Moldova în perioada ianuarie-iunie 2023 a crescut cu 10%, atingând suma de 41 miliarde 959,7 milioane de lei. În același timp, volumul plăților fără numerar a înregistrat o creștere spectaculoasă de 38,3%, ajungând la 28 miliarde 595,4 milioane de lei.

Din această creștere, se remarcă și utilizarea plăților fără numerar în rețeaua proprie a băncilor (on-us), care a crescut cu 41,7%, și plățile fără numerar în rețeaua altor bănci din Moldova, care au crescut cu 35,1%. De asemenea, volumul plăților fără numerar efectuate peste hotare a înregistrat o creștere semnificativă de 37,5%.

Datele indică faptul că cardurile bancare rămân un instrument popular pentru efectuarea tranzacțiilor financiare în Moldova, iar trendul de creștere continuă să se accelereze, reflectând adoptarea plăților electronice și digitalizarea serviciilor financiare în țară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău