Tranzit de gaz către Transnistria: Guvernul Moldovei face concesii pentru a evita înghețul regiunii

10 Feb. 2025, 13:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Feb. 2025, 13:13 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul unei ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, premierul Dorin Recean a anunțat că Guvernul Moldovei a luat decizia de a permite tranzitul gazului din Republica Moldova către regiunea transnistreană, în baza unui contract semnat de Moldovagaz cu un trader european. Aceasta va avea loc cu plata în avans.

Furnizarea gazelor din ajutorul european, care a fost destinată regiunii transnistrene pentru perioada 1-10 februarie, a ajuns la final, iar prima livrare din partea traderului european ar putea avea loc pe 13 februarie. De asemenea, pentru zilele de 11 și 12 februarie, Guvernul a stabilit că Moldovagaz va putea vinde 2 milioane de metri cubi de gaz către Tiraspoltransgaz și va împrumuta alte 3 milioane de metri cubi, care vor trebui returnați până la 31 martie.

Această decizie vine ca urmare a refuzului autorităților de la Tiraspol de a respecta condițiile pentru accesarea ajutorului european de 60 de milioane de euro, ceea ce a pus în pericol alimentarea cu energie a regiunii. Premierul Recean a subliniat că, deși soluția adoptată de regimul de la Tiraspol nu este ideală, Guvernul Moldovei nu va bloca livrările de gaz, pentru a evita ca locuitorii din regiunea transnistreană să fie afectați de lipsa de energie, în special în această perioadă rece.

„Regimul de la Tiraspol continuă să țină ostatici cetățenii de pe malul stâng al Nistrului. Totuși, noi nu vrem ca oamenii să înghețe, iar Guvernul Moldovei nu va bloca acest scenariu”, a declarat premierul Dorin Recean, clarificând că decizia a fost luată în interesul populației.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Feb. 2025, 16:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
10 Feb. 2025, 16:03 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) a lansat prima etapă a misiunii FSAP (Financial Sector Assessment Program – Programul de evaluare a sectorului financiar), desfășurată în colaborare cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială (BM), la solicitarea instituției financiare naționale. Acest program reprezintă un pas important în evaluarea și întărirea sistemului financiar din Republica Moldova.

Programul FSAP, un instrument de evaluare aprofundată a sistemului financiar, vizează o analiză detaliată și obiectivă a reglementărilor și supravegherii sistemului bancar din țară. Printre activitățile incluse se numără realizarea unor teste de stres pentru băncile din Republica Moldova, evaluarea capacității de gestionare a crizelor economice, precum și analiza modului în care sistemul financiar sprijină accesul la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii, dar și pentru sectoarele economice esențiale.

Prima etapă a programului se concentrează pe stabilirea domeniilor ce vor fi abordate pe parcursul evaluării. Ulterior, misiunile de evaluare vor examina mai detaliat situația sectorului financiar, iar un raport final va fi întocmit și supus aprobării consiliilor FMI și BM.

„Prin această evaluare, Banca Națională a Moldovei își propune să obțină o imagine clară și obiectivă asupra performanței sistemului financiar. Aceasta va permite identificarea oportunităților de reformare a sectorului, implementarea standardelor internaționale, cum ar fi principiile Basel III, și consolidarea capacității de reacție în fața provocărilor economice,” a declarat Tatiana Ivanicichina, viceguvernatoarea BNM.

Procesul FSAP va sprijini BNM în consolidarea capacității de a gestiona riscurile financiare și de a promova stabilitatea economică. În plus, sprijinul acordat de FMI și BM va facilita implementarea reformelor economice, îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și crearea unui mediu favorabil dezvoltării economice durabile pe termen lung.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală