Trump „scutură” alianțele NATO, iar acțiunile companiilor de armament ating noi recorduri

05 Mart. 2025, 15:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Mart. 2025, 15:38 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Răcirea relațiilor dintre Donald Trump și aliații europeni, combinată cu deschiderea sa către o reconciliere cu Vladimir Putin, a avut un impact major asupra piețelor financiare globale. Acțiunile companiilor din industria de apărare din Europa și alte regiuni au explodat în ultimele săptămâni, investitorii anticipând că statele europene vor fi nevoite să-și consolideze securitatea fără sprijinul direct al SUA, notează Bloomberg.

Conform Bloomberg, Rheinmetall, cel mai mare producător german de armament, a înregistrat în acest an cea mai mare creștere dintre companiile incluse în indicele bursier global MSCI World, prețul acțiunilor sale urcând cu 80%. După conflictul de vineri dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski la Casa Albă și summitul de duminică al liderilor europeni de la Londra, indicele companiilor de apărare Stoxx Europe a crescut luni dimineață cu 8%, atingând un avans de peste 30% de la începutul anului.

Câștigători ai acestei tendințe sunt Rheinmetall, Leonardo (Italia), Thales (Franța), BAE Systems (Marea Britanie) și Saab (Suedia), ale căror acțiuni au crescut cu 15-20%. Creșterea cheltuielilor pentru apărare pare inevitabilă, iar investitorii pariază că guvernele europene nu îi vor dezamăgi.

„Trump spune că, dacă Rusia atacă Europa, SUA nu o vor mai proteja, ceea ce obligă țările europene să-și crească rapid investițiile în industria de apărare”, a declarat Keith Bortolucci, directorul Impactfull Partners. La rândul său, economistul Jefferies, Mohit Kumar, subliniază că „Europa nu are altă opțiune decât să își majoreze bugetul pentru apărare”.

Planuri de reînarmare în Europa și Asia
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat marți planul „ReArm Europe”, prin care UE ar urma să aloce 800 de miliarde de euro pentru consolidarea apărării și sprijinirea Ucrainei, după ce Trump a anunțat suspendarea ajutorului militar pentru Kiev. În Germania, noul cancelar Friedrich Merz plănuiește să aloce 200 de miliarde de euro pentru apărare în următorii ani, dublu față de fondul creat anterior de Olaf Scholz.

Acțiunile Rheinmetall au atins miercuri un nou record de 1.190 de euro, comparativ cu mai puțin de 100 de euro înaintea invaziei rusești în Ucraina.

Această explozie bursieră nu se limitează la Europa. În Coreea de Sud, Hanwha Aerospace, unul dintre cei mai mari furnizori de armament, și-a dublat valoarea acțiunilor anul trecut și a înregistrat o creștere de 100% în 2024. Capitalizarea bursieră a constructorului naval Hanwha Ocean a crescut cu 115%, în timp ce în Japonia, compania IHI Corp., producătoare de echipamente militare, a atins cel mai ridicat nivel de la prăbușirea pieței financiare nipone din 1990.

„Conștientizarea faptului că SUA nu mai oferă protecție gratuită va obliga statele europene să-și mărească bugetele de apărare”, a declarat Zhong Yin Yun, CEO al Fibonacci Asset Management Global. Acesta a avertizat și asupra posibilității escaladării tensiunilor dintre SUA și China privind Taiwanul, care ar putea declanșa conflicte militare în regiunea Indo-Pacifică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA