Turcia face investiții de miliarde în vânt și soare, pentru a-și crește de patru ori producția de energie verde

22 Oct. 2024, 09:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Oct. 2024, 09:50 // Actual //  Ursu Victor

Turcia va avea nevoie de investiţii publice şi private de 108 miliarde de dolari, deoarece îşi propune să îşi mărească de patru ori capacitatea de producţie de energie eoliană şi solară, la 120.000 MW până în 2035, a declarat luni ministrul Energiei, Alparslan Bayraktar, transmite agenția Reuters.

Vorbind la un eveniment în care a fost prezentat planul Turciei în domeniul energiei regenerabile, Bayraktar a spus că termenii pentru prima licitaţie din acest an pentru resursele de energie regenerabilă vor fi anunţate săptămâna viitoare. Ministerul Energiei lucrează la modificarea reglementărilor actuale pentru investiţiile în energie regenerabilă şi pentru a încuraja sectorul privat să participe mai mult, a adăugat Bayraktar.

Ca parte a eforturilor de a creşte capacitatea, ministerul se va concentra pe 34.000 MW de aplicaţii pentru pre-licenţe şi permise pentru centrale care nu au fost încă transformate în investiţii.

”Trebuie să accelerăm şi să ne concentrăm asupra capacităţii aflate în proces de investiţie… Ne propunem să reducem perioada de obţinere a unui permis la doi ani de la patru ani,” a spus Bayraktar.

Din totalul investiţiilor necesare pentru a creşte capacitatea, aproximativ 28 de miliarde de dolari vor fi alocate pentru îmbunătăţirea infrastructurii de transmisie, construirea transformatoarelor şi instalarea reţelelor de transmisie la înaltă tensiune în întreaga ţară, a mai spus Bayraktar.

Deşi capacitatea de energie eoliană şi solară a Turciei a crescut rapid în ultimii ani, un proces lung de autorizare şi lipsa de finanţare au fost principalele probleme de îngrijorare pentru investitorii din sectorul energetic.

Turcia va organiza o licitaţie pentru alocarea a 2.000 MW de centrale eoliene şi solare la începutul anului viitor, cu un nou sistem care va oferi un preţ minim şi garanţii pe termen lung pentru achiziţia de electricitate, ceea ce va facilita finanţarea investiţiilor, a spus Bayraktar.

Turcia, care dispune de resurse modeste de petrol şi gaze naturale, încurajează investiţiile din sectorul privat în centralele de energie regenerabilă încă din 2005, pentru a reduce costurile mari pentru importuri şi a se izola de riscurile geopolitice.

Centralele solare, eoliene, geotermale şi pe biomasă care au început să funcţioneze după 2005 au atins o capacitate instalată de aproximativ 30.000 MW, reprezentând 17,7% din capacitatea instalată naţională totală, în ultimii 18 ani, conform datelor.

Deşi consumul de electricitate al Turciei s-a triplicat în 20 de ani, este aşteaptat să crească şi mai rapid în următorii ani datorită transformării energetice pe termen lung, care implică înlocuirea energiei pe bază de combustibili fosili cu electricitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Oct. 2024, 10:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Oct. 2024, 10:55 // Actual //  Ursu Victor

Serviciul Fiscal de Stat s-a concentrat pe crearea condițiilor pentru conformarea voluntară a contribuabililor, cu accent pe combaterea muncii „la negru” și a plăților salariale „în plic”. Obiectivul principal al SFS este majorarea nivelului de respectare a legislației fiscale și reducerea acțiunilor de control la minimum.

În perioada ianuarie-septembrie 2024, SFS a realizat vizite fiscale la 6.717 agenți economici și a organizat 101 seminare pentru angajați și angajatori din sectoarele cu risc ridicat de neconformare. În urma acestor acțiuni, obligațiile fiscale aferente plăților salariale au crescut cu 306,3 milioane de lei, o creștere de 24% față de aceeași perioadă a anului precedent.

În special, la compartimentul impozitului pe venit din salarii, obligațiile fiscale au crescut cu 29,53%, iar contribuțiile de asigurări sociale și de asistență medicală au înregistrat creșteri de peste 22%.

Totodată, SFS a identificat și sancționat încălcări în 205 cazuri privind corectitudinea plăților salariale și a impozitelor aferente, calculând suplimentar 38,7 milioane de lei obligații fiscale, din care 17,3 milioane au fost deja achitate.

În total, încasările la bugetul de stat din impozitul pe venit din salarii au crescut cu 21,9%, la 5,9 miliarde lei, în timp ce încasările la bugetul asigurărilor sociale și de asistență medicală au crescut cu 16,9% și, respectiv, 16,2%.

SFS își continuă eforturile de educare și informare a contribuabililor pentru a stimula conformarea fiscală voluntară și pentru a asigura declararea corectă a veniturilor și impozitelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău