Turcia încalcă grosolan sancțiunile occidentale. Cumpără un minereu vital din teritoriile Ucrainei ocupate de Rusia

20 Sept. 2023, 05:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Sept. 2023, 05:52 // Actual //  bani.md

Cărbunele extras în teritoriile Ucrainei ocupate de Rusia a fost exportat în Turcia, țară NATO, în valoare de cel puțin 14,3 milioane de dolari SUA în acest an, scrie Reuters, citând surse și date de la vama rusă.

În perioada februarie-iulie 2023, aproximativ 160.400 de tone de cărbune au sosit în Turcia din regiunile de est ale Ucrainei ocupate temporar – Donețk și Lugansk, potrivit datelor. Trei producători enumerați în datele vamale au confirmat pentru Reuters că au transportat cărbune din cele două regiuni în Turcia în perioada respectivă.

Ministerul Comerțului și vama din Turcia nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta cu privire la acest subiect.

Cărbunele de la cel puțin zece producători a fost expediat în Turcia între februarie și iulie, notează Reuters. Turcia a fost cea mai mare destinație pentru vânzările de cărbune din regiunile ocupate temporar, reprezentând 95% din transporturile în această perioadă.
Turcia, un mare consumator și importator de cărbune, merge contrar tendinței globale prin creșterea ponderii cărbunelui în producerea de energie electrică. Potrivit datelor oficiale, în prima jumătate a acestui an a produs 31,5 milioane megawați-oră de energie electrică din cărbune importat, cu un sfert mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului 2022.

Vânzătorii de cărbune sunt înregistrați în Rusia și în teritoriile ucrainene ocupate temporar. Cumpărătorii au inclus companii înregistrate în Hong Kong, Emiratele Arabe Unite și jurisdicții offshore, inclusiv Belize și Insulele Virgine Britanice, arată înregistrările vamale. Nu erau companii turcești pe listă. Reuters nu a reușit să găsească contactele cumpărătorilor sau să stabilească cine a fost beneficiarul final.

Deși datele comerciale comerciale nu oferă o imagine completă a modului în care a fost exportat cărbunele, ele arată că o parte a trecut prin orașul portuar Rostov, din sudul Rusiei, iar altele prin portul Novorossisk de la Marea Neagră, care are legături feroviare cu Donețk și Lugansk.

Sancțiunile SUA, implementate la 21 februarie 2022, cu trei zile înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, interzic importurile sau exporturile către teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk. UE a introdus, de asemenea, măsuri, inclusiv interzicerea importurilor de mărfuri din aceste două regiuni.

Turcia nu a introdus astfel de restricții. Statele Unite au impus sancțiuni companiilor, inclusiv celor din Turcia, care susțin Moscova în războiul împotriva Ucrainei.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ