Porsche 964 Turbo – una dintre vedetele de la AutoClassica la Castel Mimi

19 Sept. 2023, 17:48
 // Categoria: Comercial // Autor:  Trifan Stela
19 Sept. 2023, 17:48 // Comercial //  Trifan Stela

La sfârşitul săptămânii acesteia, pe 23 şi 24 septembrie, AutoBlog.MD va organiza evenimentul numit AutoClassica la Castel Mimi – o expoziție auto în care vor putea fi văzute cele mai frumoase automobile istorice din țară, cât și din afara ei, împreună cu unele exemplare de colecție care peste ani vor trece și ele în categoria mașinilor veritabile de epocă.

Şi, după cum v-am promis, despre câteva modele unicate vă povestim în articole individuale, acesta fiind dedicat unuia din cele două Porsche 911 Turbo în caroserie 964 din Republica Moldova.

Generaţia 964 a modelului 911 a fost introdusă în anul 1988, iar modelul Turbo a debutat în anul 1990. Automobilul din imagini datează din anul 1991 şi este unul din doar 3.660 produse.

Este propulsat de un legendar benzinar boxer de 3.3 litri, preluat de la predecesorul în caroserie 930, dar cu câteva modificări, inclusiv pentru a reduce turbo lag-ul. Produce 320 CP la 5.750 rpm şi 450 Nm de la 4.500 rpm. Cu toate acestea, Porsche Exclusive putea oferi la cerere 355 CP.

Din punct de vedere stilistic, modelul are o caroserie mai lată, cu aripi ale roţilor mult mai evazate în comparație cu modelele 964 Carrera. Aripa din spate nu se deosebește radical de cea găsită pe al său predecesor. Interesant că deşi are două terminaţii de eșapament ovale, gazele trec prin conducta stângă doar când supapa de control a presiunii de supraalimentare a turbocompresorului este deschisă.

După cum era de așteptat, 964 Turbo a fost un monstru din punct de vedere al cuplului generat și a fost foarte rapid în linie dreaptă la vremea sa. Cu tracţiune spate, cutie manuală în cinci trepte şi o greutate de sub 1.5 tone este capabil de 0-100 km/h în 5.0 secunde şi poate atinge maximum 270 km/h, informează autoblog.md.

 

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău