Republica Moldova a luat o decizie îndrăzneață privind stocarea rezervelor de gaze naturale în Ucraina, o mișcare considerată riscantă, dar economică, de către directorul Energocom, Victor Bînzari. Potrivit acestuia, Ucraina oferă cele mai mici prețuri pentru depozitare și transport din regiune, făcând-o o opțiune atractivă din punct de vedere comercial.
În ciuda riscurilor asociate cu situația tensionată din Ucraina, Victor Bînzari asigură că depozitul în care se află gazele moldovenești este situat într-o regiune relativ calmă. El subliniază că, în cazul unui eventual bombardament, ar fi afectată doar infrastructura terestră, iar volumele de gaze stocate rămân în siguranță.
Energocom, conform directorului său, are opțiunea de a stoca gaze în Ucraina, România și Austria, însă din motive comerciale, alegerea Ucrainei este considerată cea mai avantajoasă. Victor Bînzari explică că depozitarea în România implică costuri mai mari, inclusiv pentru transport, făcând Ucraina opțiunea cu cel mai mic cost din regiune.
Victor Bînzari a subliniat că depozitele din România au prețuri de câteva ori mai mari și o capacitate totală de 3 miliarde de metri cubi, comparativ cu Ucraina, unde depozitul se află la un kilometru adâncime sub pământ și oferă condiții mai avantajoase.
Energocom a semnat recent un contract cu Moldovagaz pentru cumpărare și vânzare de gaze în perioada ianuarie-aprilie 2024. Prețul convenit este de 550 de euro/1000 mc, cu posibilitatea reducerii în viitor, într-un efort de a menține prețuri rezonabile pentru consumatori. Victor Bînzari asigură că Republica Moldova este pregătită pentru sezonul rece, cu rezerve de gaze planificate să acopere nevoile până în aprilie.