Ucraina în plin război promite să ajute Moldova și România cu energie electrică

19 Sept. 2022, 11:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Sept. 2022, 11:31 // Actual //  bani.md

Părțile au convenit să accelereze consultările tehnice privind funcționarea interconectoarelor de gaz, distribuția capacităților la racordurile de energie electrică și gaz.

Ucraina intenționează să crească furnizarea de energie electrică către Moldova și România de la centrala nucleară din Ucraina de Sud din regiunea Nicolaev, se precizează într-o declarație publicată pe site-ul Ministerului de Externe ucrainean în urma întâlnirii miniștrilor de externe și energiei din cele trei țări desfășurată la Odesa.

„Miniștrii, în special, au convenit asupra <…> integrării piețelor de energie, creșterii schimbului de energie electrică între Ucraina, Republica Moldova și România, precum și reconstrucției și extinderii liniei de transport de înaltă tensiune. CNE Ucraina de Sud – Orlovka – Isaccea, inclusiv racordarea acesteia în Moldova, în vederea asigurării conexiunii electrice între cele trei țări”, se arată în document.

De asemenea, miniștrii au convenit să accelereze consultările tehnice privind funcționarea interconectoarelor de gaz, distribuția capacităților la racordurile de energie electrică și gaz, se arată în raport. Participanții la întâlnirea de la Odesa au discutat problema creșterii fiabilității aprovizionării cu energie în lumina conexiunii Ucrainei și Moldovei la rețeaua europeană a operatorilor de sistem de transport de energie electrică ENTSO-E, precum și problema „utilizării mult mai eficiente a depozitelor subterane de gaze.”

Realitatea Live

02 Dec. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Dec. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sancțiunile impuse de SUA asupra băncilor rusești au forțat companiile din Rusia să adopte scheme mai complicate și uneori dubioase pentru efectuarea plăților către furnizorii chinezi, în condițiile în care China rămâne principalul partener comercial al Rusiei.

Pe 21 noiembrie, peste 50 de bănci rusești, inclusiv cele care mai permiteau transferuri directe către China, au fost incluse pe lista de sancțiuni a SUA. Ca răspuns, au devenit tot mai populare serviciile agenților chinezi de plată, care facilitează transferurile prin metode neconvenționale.

„O companie chineză îți propune să plătești în ruble în baza unui contract de agent, iar de restul procesului de transfer se ocupă ei”, explică un importator rus care a adoptat această metodă încă din octombrie. El susține că plățile pentru bunuri precum haine și încălțăminte din fabricile chineze au fost finalizate în doar două zile, notează The Moscow Times.

Consultanții în comerț exterior explică faptul că aceste scheme implică de obicei compensări reciproce între agenții chinezi și exportatorii ruși. În acest caz, transferurile sunt gestionate prin acorduri între părți, minimizând riscurile. Comisioanele percepute de agenți variază între 2,5% și 3% pentru bunuri nesancționate, ajungând până la 15% pentru produse sancționate sau cu utilizare dublă.

Pentru unele bănci rusești sancționate, agenții chinezi oferă comisioane de doar 1%, utilizând veniturile din exportul de materii prime rusești. Totuși, această schemă este aplicabilă doar în anumite regiuni ale Chinei și în anumite bănci care gestionează astfel de tranzacții.

O parte dintre agenți operează prin așa-numitele „scheme cargo”, aducând bunuri în Rusia fără documente legale sau prin metode de contrabandă. După sancțiunile din noiembrie, aceste metode au devenit aproape inevitabile pentru importatorii de produse sancționate sau cu dublă utilizare.

Pentru a reduce riscurile, agenții oferă asigurări împotriva pierderii sau confiscării mărfurilor, însă costul acestora poate ajunge la 15% din valoarea bunurilor. „Dacă vrei să aduci un drone avansat din China, aceasta ar putea fi cea mai sigură opțiune”, a declarat un importator.

Pentru cei care importă produse nesancționate, o altă problemă este deprecierea abruptă a rublei. Devalorizarea monedei rusești cu peste 10% a dus la oprirea temporară a livrărilor din partea unor platforme comerciale chineze și la întârzieri anunțate de furnizori, ceea ce complică și mai mult situația importurilor în Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală