Ucraina, sprijinită în războiul cu Rusia de către mai mulţi miliardari străini

10 Oct. 2022, 17:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Oct. 2022, 17:34 // Actual //  Lupu Eduard

Ucraina este susținută în războiul declanşat de Rusia nu doar la nivel de state care fac parte din lumea civilizată, ci și de către persoane private – reprezentanți ai spaţiului public și oameni care au averi de miliarde de dolari – scrie portalul de ştiri şi analize Slovo i Dilo.

Printre acești susţinători ai Ucrainei se numără nu doar șeful SpaceX, Elon Musk, care i-a înfuriat recent pe ucraineni cu „planul său de pace”, ci și Bill Gates, Jeff Bezos și Richard Branson.

Microsoft, de exemplu, companie care îl printre dintre fondatori pe Bill Gates, a alocat peste 242 de milioane de dolari pentru a sprijini Ucraina, inclusiv 90 de milioane de dolari pentru ajutor umanitar. În plus, Microsoft colaborează cu ONU pentru a împărtăși informații despre pagubele cauzate de războiul din Ucraina.

Amazon, compania miliardarului american Jeff Bezos, a anunțat, la sfârșitul lunii august, că va oferi startup-urilor ucrainene sprijin de aproape un milion de dolari pentru utilizarea tehnologiei cloud.

De asemenea, potrivit ministrului ucrainean pentru transformare digitală, Mihailo Fedorov, Amazon a suspendat pentru o perioadă de un an taxele percepute de la antreprenorii ucraineni.

Compania Google, fondată de Larry Page și Sergey Brin, a oferit Ucrainei un ajutor de 15 milioane de dolari, precum și granturi directe și credite de publicitate.

Iar fostul director al companiei, Eric Schmidt, a vizitat Kievul, unde, împreună cu şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andri Ermak, a discutat despre „soluții tehnologice care ar putea ajuta Ucraina să accelereze eliberarea teritoriilor și să revină la o viață sigură și pașnică”.

În Ucraina a fost şi Howard Buffett, miliardarul american călătorind în regiunea Rivne, unde s-a întâlnit cu fermierii locali.

Anterior, organizația caritabilă a omului de afaceri a donat 2,7 milioane de dolari pentru cumpărarea de autobuze destinate necesităţilor trupelor de apărare teritorială, precum și aproape 400 de truse de prim ajutor pentru Forțele Armate ale Ucrainei.

Fondatorul corporației Virgin Group, britanicul Richard Branson, de asemenea, a vizitat Ucraina. Acesta a fost la Hostomel, în regiunea Kiev, unde a promis autorităţilor că va ajuta la construcția noului avion „Mriya”, distrus în timpul ocupaţiei ruse.

Conglomeratul francez LVMH (care include Louis Vuitton, Givenchy, Kenzo, Chaumet, Moet & Chandon și Hennessy), condus de Bernard Arnault, a donat cinci milioane de euro Crucii Roșii pentru a ajuta victimele războiului, iar miliardarul japonez Hiroshi Mikitani, care deține Rakuten Viber, a donat 8,7 milioane de dolari Ucrainei.

Realitatea Live

05 Iun. 2023, 16:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iun. 2023, 16:26 // Actual //  Lupu Eduard

În timp ce majoritatea consumatorilor achită un tarif de 29,27 de lei pentru metrul cub de gaz, mai mulți agenți economici, circa 70 la număr, achită un tarif de 11-14 lei pentru metrul cub. Directorul Energocom, Victor Bînzari a declarat pentru BANI.MD că respectivele companii care „livrează gaz mai ieftin lucrează cu ziua de astăzi. Din moment ce prețurile la Energocom vor fi egale cu cele de pe piață, acestea nu se vor mai regăsi”.

Cinci companii care livrează gaz mai ieftin au parteneri de la Bursa Română de Mărfuri de la care cumpără metan după care îl transportă în Republica Moldova și îl vând celor cu care au perfectate contracte.

Este vorba de cinci companii, care au fost făcute publice de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Este vorba de npc, sd-energy, transautogaz, n-gaz și rotalingaz.

„Atunci când la bursă prețurile erau foarte mari, în Republica Moldova a fost stabilit un preț plafonat 29,27 de lei. Asta deși erau perioade când prețurile la bursă erau de 340 mia de metri, în timp ce Moldovagaz cumpăra și cu 1800 de dolari mia de metri cubi. Respectiv prețul de procurare, plus furnizarea și distribuția aducea costul real pentru consumatori la circa 40 de lei, dar ANRE a stabilit un preț unificat de 29,27 de lei metrul cub de lei și toate aceste devieri acum trebuie să fie recuperate de furnizorul de gaze”, a explicat Bînzari.

Directorul Energocom susține că, pe de o parte statul a plafonat prețul și a oferit subvenții către consumatori finali și au beneficiat de ele toți consumatorii. „Acum prețul la bursă s-a redus or, devierile trebuie recuperate. Acum sunt clienți pe piață care vând la prețul de bursă și o parte dintre consumatori pleacă la ei, iar dacă la bursă va fi mai scump vor vrea să revină la Modovagaz. Aceste companii vor să câștige permanent din piață și nu vor să-și asume responsabilitatea de jucători cinstiți. Ei doar profită. Un exemplu este și cu companiile energetice care atunci când a crescut prețul la bursă au dispărut din piață pentru că au jucat pe piața nereglementată”, a spus Bînzari.

„Sunt oportuniști care lucrează doar acum. Dacă în scurt timp prețurile Energom vor fi similare cu cele de pe piață cu siguranță aceste companii nu-și vor regăsi locul în piață”, a mai adăugat Bînzari.

Ba mai mult, ultima decizie luată de CSE, de la sfârșitul lunii mai, obligă întreprinderile care renunță la piața reglementată și cumpără gaze naturale de pe piața liberă să plătească devierile financiare neachitate. „Când un consumator iese pe piața liberă și vrea să beneficieze de prețuri mai mici la gaz, povara devierilor trebuie să o ia cu el, dar nu să o lase celorlalți consumatori”, a argumentat ministrul energiei, Victor Parlicov noile reguli.

Cel mai interesant este că piața energetică este liberalizată. Republica Moldova și-a asumat acest lucru față de UE.

Piața gazelor din Republica Moldova este liberalizată și, respectiv oricine își poate lua licență care costă 3200 de leii și poate livra metan consumatorilor.

Legislația prevede asigurarea unui acces transparent la rețelele de transport al gazelor naturale, inclusiv în legătură cu tranzacțiile transfrontaliere și instituirea unor proceduri unice de cooperare dintre operatorii de sistem din Republica Moldova și operatorii de sistem din țările vecine, la capitolul interoperabilitatea și schimbului de date.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău