Ucraina, sprijinită în războiul cu Rusia de către mai mulţi miliardari străini

10 Oct. 2022, 17:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Oct. 2022, 17:34 // Actual //  Lupu Eduard

Ucraina este susținută în războiul declanşat de Rusia nu doar la nivel de state care fac parte din lumea civilizată, ci și de către persoane private – reprezentanți ai spaţiului public și oameni care au averi de miliarde de dolari – scrie portalul de ştiri şi analize Slovo i Dilo.

Printre acești susţinători ai Ucrainei se numără nu doar șeful SpaceX, Elon Musk, care i-a înfuriat recent pe ucraineni cu „planul său de pace”, ci și Bill Gates, Jeff Bezos și Richard Branson.

Microsoft, de exemplu, companie care îl printre dintre fondatori pe Bill Gates, a alocat peste 242 de milioane de dolari pentru a sprijini Ucraina, inclusiv 90 de milioane de dolari pentru ajutor umanitar. În plus, Microsoft colaborează cu ONU pentru a împărtăși informații despre pagubele cauzate de războiul din Ucraina.

Amazon, compania miliardarului american Jeff Bezos, a anunțat, la sfârșitul lunii august, că va oferi startup-urilor ucrainene sprijin de aproape un milion de dolari pentru utilizarea tehnologiei cloud.

De asemenea, potrivit ministrului ucrainean pentru transformare digitală, Mihailo Fedorov, Amazon a suspendat pentru o perioadă de un an taxele percepute de la antreprenorii ucraineni.

Compania Google, fondată de Larry Page și Sergey Brin, a oferit Ucrainei un ajutor de 15 milioane de dolari, precum și granturi directe și credite de publicitate.

Iar fostul director al companiei, Eric Schmidt, a vizitat Kievul, unde, împreună cu şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andri Ermak, a discutat despre „soluții tehnologice care ar putea ajuta Ucraina să accelereze eliberarea teritoriilor și să revină la o viață sigură și pașnică”.

În Ucraina a fost şi Howard Buffett, miliardarul american călătorind în regiunea Rivne, unde s-a întâlnit cu fermierii locali.

Anterior, organizația caritabilă a omului de afaceri a donat 2,7 milioane de dolari pentru cumpărarea de autobuze destinate necesităţilor trupelor de apărare teritorială, precum și aproape 400 de truse de prim ajutor pentru Forțele Armate ale Ucrainei.

Fondatorul corporației Virgin Group, britanicul Richard Branson, de asemenea, a vizitat Ucraina. Acesta a fost la Hostomel, în regiunea Kiev, unde a promis autorităţilor că va ajuta la construcția noului avion „Mriya”, distrus în timpul ocupaţiei ruse.

Conglomeratul francez LVMH (care include Louis Vuitton, Givenchy, Kenzo, Chaumet, Moet & Chandon și Hennessy), condus de Bernard Arnault, a donat cinci milioane de euro Crucii Roșii pentru a ajuta victimele războiului, iar miliardarul japonez Hiroshi Mikitani, care deține Rakuten Viber, a donat 8,7 milioane de dolari Ucrainei.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 13:36 // Actual //  Lupu Eduard

Mai reducem din bâta mai multor inspectori care nu au lucrat o zi în privat. Mulți din ei nici nu știu cum să faci o facere că să supraviețuiești într-o economie care este destul de incertă, dar umblă cu bâta de la un antreprenor la altul, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, în cadrul ședinței Parlamentului, care a prezentat un proiect de lege pentru reducerea controalelor de stat la companiile din Republica Moldova.

„Trebuie să facem din controale un instrument de susținere, pentru că toți greșim. Controalele de stat nu trebuie să fie un instrument de distrugere și de corupție. Acest pachet va economisi încă 70 milioane de lei care vor rămâne în conturile antreprenorilor, dar și 74 mii de ore de muncă pe an”, a explicat ministrul Economiei.

Întrebat de deputatul BCS, Petru Burduja câți inspectori verifică businessul, Alaiba a spus că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Potrivit legii votate în prima lectură, agenți economici de a contesta direct în instanță actele sau rezultatele controlului în temeiul cărora se impun măsuri restrictive sau sancțiuni care au ca efect sistarea în tot sau în parte a activității de întreprinzător sau imposibilitatea practicării acesteia de către persoana supusă controlului.

Totodată, au fost revizuite temeiurile pentru control inopinat și includerea temeiului de control în raport cu „planul de criză” aprobat și publicat de Guvern, precum și un temei suplimentar de control inopinat pentru cazurile în care agenții economici s-au eschivat în mod intenționat de la un control planificat și vădit au împiedicat activitatea organului de control, pentru a nu admite ca agenții economici de rea credință să compromită procesul de control planificat, anunțat din timp.

În noua lege se vorbește și despre limitarea posibilității de a face vizite și cercetări la fața locului în cazul cercetării contravenției, dacă preliminar deja au fost colectate probe în procedura de control.

Ministrul Economiei a precizat că întregul pachet de legi, orientate spre business, votate până în prezent au economisit oamenilor de afaceri 1 miliard de lei, echivalentul a 0,5% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău