UE, dependentă de floarea-soarelui din Moldova, dar fermierii locali suferă din cauza prețurilor mici

13 Mart. 2025, 13:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Mart. 2025, 13:14 // Actual //  Ursu Victor

Luna martie a adus o scădere a prețurilor la cereale pe piața internațională, iar această tendință s-a resimțit și în Republica Moldova, potrivit directorului executiv al Asociației Agrocereale, Iurie Rija.

La începutul lunii martie, prețul grâului alimentar a scăzut la 4,10 lei/kg în zona portului Giurgiulești, iar grâul furajer a ajuns la 4,00 lei/kg. În centrul țării, prețurile sunt și mai reduse, situându-se între 3,50 și 3,60 lei/kg.

Printre cauze se numără tensiunile geopolitice, care au dus la o ofertă excesivă de cereale pe piața globală și deprecierea dolarului față de euro, influențând negativ prețurile la export.

Raportul USDA, care a majorat prognoza recoltei Ucrainei cu 0,5 milioane de tone, punând presiune suplimentară asupra pieței din regiunea Mării Negre. În Ucraina, prețul grâului pentru export a scăzut cu 10 dolari/tonă, iar în portul Constanța, scăderea a fost și mai accentuată, atingând 219 euro/tonă.

În ceea ce privește porumbul, acesta a rezistat mai bine decât grâul, însă și aici tendința este de scădere. În Republica Moldova, prețul porumbului este de 4,00 lei/kg la Giurgiulești și 3,50 lei/kg în centrul țării. Pe plan internațional, porumbul din porturile ucrainene Odessa a fost tranzacționat la 218–222 USD/tonă DAP.

Un factor major care a împiedicat creșterea prețului porumbului în Republica Moldova a fost exportul masiv din Ucraina. În luna februarie, Ucraina a exportat 2,16 milioane de tone de porumb, ceea ce a menținut presiunea asupra prețurilor în regiune.

În ciuda unei scăderi globale a producției de semințe de floarea-soarelui, prețurile nu au înregistrat o creștere semnificativă. În Ucraina, prețurile la floarea-soarelui au scăzut cu 300-400 UAH/tonă la începutul lunii martie, în principal din cauza diminuării cererii pentru uleiul de floarea-soarelui pe piețele internaționale.

În ceea ce privește uleiul de floarea-soarelui, acesta a cunoscut o scurtă revigorare la începutul lunii martie, dar apoi a început să scadă, ajungând la 1.145 USD/tonă FOB Ucraina. Dacă prețul uleiului de soia va continua să scadă, este posibil ca și uleiul de floarea-soarelui să sufere o corecție negativă de aproximativ 10 USD/tonă.

În primele șase luni ale sezonului 2024/25, exporturile ucrainene de ulei de floarea-soarelui au totalizat 2,4 milioane de tone, înregistrând o scădere de 24% față de aceeași perioadă a sezonului precedent, marcând cel mai mic volum exportat din ultimii opt ani.

„În Republica Moldova, prețul floarea-soarelui a înregistrat o scădere bruscă de 6% pe 12 martie, coborând de la 11,30-11,45 lei/kg în zona Giurgiulești la 10,80 lei/kg. În regiunile centrale ale țării, floarea-soarelui se vinde la prețuri cuprinse între 10,40 și 10,50 lei/kg. Maximul prețurilor a fost atins în luna februarie, iar fermierii au fost avertizați că odată cu începutul lucrărilor agricole de primăvară, oferta va crește, generând presiuni asupra prețurilor. În plus, deprecierea monedei euro față de dolar a contribuit la această scădere”, constată Rija.

O altă tendință interesantă este creșterea exporturilor de floarea-soarelui din Republica Moldova către Uniunea Europeană. Dacă în sezonul precedent țara a fost lider la exporturile de rapiță, în acest sezon 60,5% din importurile UE de floarea-soarelui provin din Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Mart. 2025, 16:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Mart. 2025, 16:55 // Actual //  bani.md

Nova Poshta Moldova a stabilit un record datorită livrării rapide din cele mai mari magazine online din lume, precum Temu, Joom, Aliexpress, iHerb, Shein, Makeup, Zapatos și altele. Pe 28 februarie 2025, compania a livrat 38 137 de colete într-o singură zi –  peste 50 de expedieri în fiecare minut.

Locuitorii din Moldova aleg să comande tot mai des produse din China, datorită logisticii bine puse la punct și colaborării Nova Poshta cu marketplace-uri internaționale de top. Astfel, în februarie, 88% dintre toate coletele au provenit din China. Cele mai populare produse comandate de moldoveni sunt haine, încălțăminte, cosmetice, electronice și electrocasnice.

Pentru a asigura livrări rapide și pentru a face față cererii în creștere, Nova Poshta îmbunătățește constant procesele. În Chișinău, a fost lansat un nou terminal cu o linie de sortare modernă numită „train sorter”, care funcționează non-stop. Fiecare colet trece printr-un proces riguros de dispecerizare, ceea ce garantează livrarea sigură și reduce riscul pierderilor.

De asemenea, Nova Poshta a extins rețeaua proprie: în prezent, în Moldova activează 64 de puncte de eliberare a coletelor, 260 de poștomate și 31 de oficii. În oficii, a fost implementat un sistem de stocare după adresă, fapt ce a permis reducerea timpului de căutare a unui colet de la 3 minute la doar 45 de secunde.

„Acest record este rezultatul încrederii clienților noștri și al muncii zilnice a echipei Nova Poshta Moldova. În februarie, am procesat 714 805 expedieri, cu 18% mai mult decât în tot anul 2022. Acesta este cel mai mare volum de livrări din întreaga istorie a Nova Poshta în Moldova”, a declarat Serhii Shapran, CEO Nova Poshta Moldova.

Anul trecut, în ajunul sărbătorilor, a fost stabilit, de asemenea, un record al numărului de expedieri. Pe 20 decembrie 2024, Nova Poshta Moldova a înregistrat un rulaj de 34 476 de colete într-o singură zi.

 
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI