UE susține agricultorii autohtoni în producerea materialului semincer certificat ecologic. „De la sămânță la raft”

07 Dec. 2021, 14:35
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Dec. 2021, 14:35 // Actual //  MD Bani

În Republica Moldova a fost lansat, luni, 6 decembrie curent, proiectul agricol „EcoSeeds LuMo – De la sămânță la raft” ce are ca scop susținerea agricultorilor autohtoni în producerea materialului semincer certificat ecologic. Astfel, un grup de agricultori din Republica Moldova va beneficia de instruiri și schimb de experiență în domeniul producerii materialului semincer certificat ecologic.

Proiectul a fost lansat cu susținerea Uniunii Europene. „EcoSeeds LuMo – De la sămânță la raft” este dezvoltat între Institutul de Biologie și Agricultură din Luxemburg și Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare Moldova, în cadrul programului EU4 Business.

„Ne dorim ca prin intermediul proiectului „De la sămânță la raft”, producătorii agricoli să realizeze vizite, cercetări, schimburi de experiență și să identifice alternative privind aplicarea unor tehnici mai sustenabile pentru obținerea calității materialului semincer”, a subliniat ministrul Viorel GHERCIU.

Activitățile proiectului vor fi desfășurate până în luna februarie 2022 și sunt focusate pe dezvoltarea plantelor din familia Solanaceelor, în special a cartofului. La fel, proiectul prevede organizarea seminarelor cu participarea unor echipe de experți internaționali și de agricultori din țara noastră, pentru a prelua experiența de cultivare, distribuție, logistică și de marketing a fermierilor din Luxemburg, precum și de a identifica tehnici de adaptare a culturilor la secetă, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

În Republica Moldova, bazele cadrului legislativ – normativ au fost puse odată cu adoptarea Legii nr. 115 din 09.06.2005 cu privire la producția agroalimentară ecologică, urmată de un şir de acte normative. Ulterior, odată cu aprobarea Legii 115 în țara noastră, a fost introdus controlul privat al agriculturii ecologice, astfel, producția agroalimentară ecologică este certificată de un organism de inspecție și certificare acreditat în sistemul EN 17065 şi recunoscut de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ