Tatiana Puga, Credem ECO: Prin promovarea antreprenoriatului social putem asigura o creștere esențială a economiei

07 Dec. 2021, 14:49
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Dec. 2021, 14:49 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

În cadrul campaniei de promovare a antreprenoriatului social lansată de ODIMM vă prezentăm istoria de succes a întreprinderii sociale „Credem ECO”. Tatiana Puga este director la întreprinderea „Credem Eco” SRL din municipiul Bălți. Întreprinderea a fost fondată la 6 februarie 2019 de către Asociația Femeilor de Afaceri din municipiul Bălți cu susținerea Primăriei Bălți și cu suportul financiar al Uniunii Europene, Suediei și A.O Glode din Norvegia. Aici activează persoane din categoriile defavorizate, inclusiv persoane cu dizabilități, practicând astfel antreprenoriat social.

„Credem ECO” prestează servicii de catering și confecționarea produselor textile, în scurt timp urmează să lanseze și o secție de patiserie. De asemenea, compania planifică să se extindă prin prestarea de servicii IT, confecționarea articolelor din lemn, carton, astfel oferind mai multe locuri de muncă persoanelor defavorizate.

„Serviciile de catering oferite de către compania noastră diferă mai întâi prin utilizarea materiei prime de calitate, și respectiv asigurarea calității produselor fabricate, și în al doilea rând abordarea diferită în relația cu clienții.”

Fiind o întreprindere socială, „Credem ECO” oferă locuri de muncă persoanelor din categoriile defavorizate, organizează stagii de practică pentru tinerii cu dizabilități, de asemenea, în curând, planifică să ofere prânzuri calde persoanelor în vârstă.

„Ne-am propus să devenim o Întreprindere Socială de Inserție, așadar oferim locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități. Oferim oportunități de Internship pentru tinerii cu dizabilități, iar în scurt timp planificăm să oferim prânzuri calde pentru bătrânii singuri.”

Prin activitatea socială pe care o desfășoară, compania rezolvă probleme ale societății, angajează persoane cu dizabilități, susțin bătrânii, etc.

„Antreprenoriatul social pentru mine  înseamnă în primul rând posibilitatea de a contribui la respectarea drepturilor egale la muncă pentru toate categoriile de populație. În al doilea rând, asigurăm durabilitate Asociației Femeilor de Afaceri din municipiul Bălți care este fondatorul întreprinderii”, spune Tatiana Puga.

Tatiana Puga speră că, într-o perioadă scurtă, în Republica Moldova vor fi create mai multe întreprinderi sociale ce vor rezolva diverse probleme sociale.

„Prin promovarea și susținerea antreprenoriatului social putem asigura o creștere esențială a economiei, în special în localitățile rurale care va duce la îmbunătățirea calității vieții populației din Republica Moldova.”

Pentru Tatiana Puga și „Credem ECO”, antreprenorii sociali sunt adevărați eroi ai societății, întrucât reușesc să depășească probleme esențiale ale societății.

„Consider că antreprenorii sociali sunt eroi ai societății. Cunosc din practică cât de greu este să lansezi o afacere socială, dar și mai greu este să o menții și să o dezvolți atunci când lucrezi în aceleași condiții ca și o afacere clasică, dar randamentul persoanelor cu dizabilități este cu mult mai mic.”

Campanie inițiată  și susținută de Proiectul transnațional Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI). Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 04:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 04:44 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a publicat imagini video cu primul tanc Leopard 2, de fabricație germană, fiind încărcat pentru a fi dus în Ucraina.

„Tancurile de luptă sunt în drum pentru a ajuta Ucraina. Primul tanc canadian Leopard 2 este pe drum. Sprijinul Canadei pentru Ucraina este neclintit”, a scris ea pe Twitter sâmbătă, alături de imaginile cu tancul de fabricație germană încărcat în avion.

„Astăzi, un avion al Forțelor Aeriene Canadiene a decolat de la Halifax cu primul tanc de luptă principal Leopard 2 pe care Canada îl trimite în Ucraina”, a a mai scris ea.

Astfel, acesta ar fi primul tanc Leopard 2 din cele 4 promise de Canada.

Între 120 și 140 de tancuri într-un „prim val” de livrări

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat la începutul acestei săptămâni că țara sa va primi între 120 și 140 de tancuri occidentale într-un „primul val” de livrări de la o coaliție de 12 țări.

Cancelarul german Olaf Scholz spunea că Germania și partenerii săi europeni plănuiesc să trimită „rapid” două batalioane de tancuri Leopard 2 în Ucraina – sugerând aproximativ 80 de vehicule, adăugând că Germania va furniza o companie de 14 tancuri Leopard 2 A6 „ca prim pas. ”

Germania va trimite și strămoșul tancului Leopard 2 în Ucraina

Norvegia intenționează să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina „cât mai curând posibil”, ministrul norvegian al apărării sugerând că aceste livrări ar putea avea loc la sfârșitul lunii martie, iar potrivit Politico ar fi luat în calcul să trimită Ucrainei opt din cele 36 de tancuri Leopard.

Spania, care deține una dintre cele mai mari flote de Leopard din UE, cu 347 de tancuri, intenţionează să trimită Ucrainei între patru şi şase tancuri Leopard 2A4, de fabricaţie germană, potrivit El País, citat de Agerpres.
În 11 ianuarie Polonia a devenit prima țară parteneră a Ucrainei care a anunțat că intenționează să trimită Kievului tancuri de fabricație occidentală, modelele Leopard 2 produse în Germania.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat vineri că țara sa va trimite alte 60 de tancuri modernizate forțelor ucrainene, pe lângă cele 14 vehicule Leopard 2 promise deja.

„Păi, în primul rând, încercăm să conducem prin puterea exemplului. Polonia a trimis 250 de tancuri sau chiar mai multe în urmă cu un an, fiind prima țară care a făcut acest lucru”, a amintit el într-un interviu acordat televiziunii canadiene CTV News cu privire la tancurile T-72 de fabricație sovietică trimise Ucrainei în primăvara lui 2022.

Premierul Portugaliei, Antonio Costa, a spus sâmbătă că țara sa va trimite tancuri Leopard 2, dar nu a precizat numărul acestora.
Costa a adăugat că Portugalia este în discuții cu Germania pentru a obține piesele necesare pentru repararea unui număr de tancuri Leopard inoperabile din inventarul Portugaliei.

„În prezent lucrăm pentru a putea distribui unele dintre tancurile noastre”, a declarat Costa agenției de presă Lusa în timpul unei călătorii în Republica Centrafricană. „Știu câte tancuri vor fi (trimise în Ucraina), dar asta va fi anunțat la momentul potrivit”.
Biroul lui Costa nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Amiralul António Silva Ribeiro, șeful forțelor armate portugheze, a declarat luna trecută că Portugalia are 37 de tancuri Leopard 2, dar presa locală a raportat că majoritatea sunt inoperabile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău