UE vrea să mute toate exporturile cerealelor ucrainene pe „coridoarele terestre de solidaritate”. Moldova e în joc

25 Iul. 2023, 19:16
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Iul. 2023, 19:16 // Actual //  bani.md

Uniunea Europeană este pregătită să exporte aproape integral produsele agricole ucrainene prin „coridoarele de solidaritate”, în urma retragerii Rusiei din înţelegerea care permitea transportul acestor produse printr-un coridor naval sigur în Marea Neagră, a declarat marţi comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, potrivit Reuters.

„Coridoarele de solidaritate” sunt trasee rutiere şi feroviare prin statele UE învecinate cu Ucraina. Aceste coridoare au fost create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte produsele agricole după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră în urma războiului declanşat de Rusia în februarie 2022.

Chiar şi după încheierea înţelegerii cu Rusia care a permis până săptămâna trecută folosirea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, aceste coridoare terestre au continuat să fie utilizate pentru exporturile de produse ucrainene. Potrivit comisarului european pentru agricultură, 60% din exporturile ucrainene au fost expediate prin aceste coridoare şi 40% prin porturile ucrainene de la Marea Neagră în perioada când înţelegerea cu Rusia a fost în vigoare.
„Acum suntem pregătiţi să exportăm aproape totul prin coridoarele de solidaritate create în statele UE vecine cu Ucraina. Este vorba despre circa patru milioane de tone de cereale şi seminţe oleaginoase, şi am atins acest volum în noiembrie anul trecut”, a spus comisarul Janusz Wojciechowski.

Plan comun în vederea acoperirii costurilor de transport pentru produsele ucrainene exportate pe cale terestră

El a mai menţionat că în prezent Comisia Europeană examinează mai multe iniţiative din partea statelor membre ale UE pentru un plan comun în vederea acoperirii costurilor de transport pentru produsele ucrainene exportate pe cale terestră, dat fiind că transporturile rutiere şi feroviare sunt mai scumpe decât cele navale.

Extinderea exporturilor ucrainene pe cale terestră este o chestiune sensibilă pentru statele UE învecinate cu Ucraina, întrucât mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze prin coridoarele de solidaritate au rămas în aceste ţări, unde au fost comercializate sub preţurile pe care le pot oferi producătorii locali, care prin urmare au suferit pierderi compensate doar parţial prin despăgubirile aprobate de Comisiei Europeană.

În cele din urmă, Comisia Europeană a permis în luna aprilie celor cinci state membre vecine cu Ucraina (Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi Bulgaria) să interzică până pe 15 septembrie importurile a patru produse agricole ucrainene (grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui), cu condiţia să nu împiedice tranzitul acestor produse spre alte ţări.

Miniştrii Agriculturii ai acestor cinci ţări au cerut săptămâna trecută Comisiei Europene prelungirea cel puţin până la finalul acestui an a restricţiilor la import pentru cele patru produse ucrainene, la care să se adauge o listă mai largă de produse provenite din Ucraina.

Aceasta din urmă cere însă revenirea la deschiderea completă a pieţei UE pentru toate produsele ucrainene, aşa cum a decis blocul comunitar după ce Rusia a pornit războiul, şi consideră „inacceptabilă” prelungirea restricţiilor la import de către ţările vecine Ucrainei. Franţa şi Germania au transmis că se opun la rândul lor prelungirii acestor restricţii, în timp ce Polonia a anunţat că le va prelungi oricum, chiar dacă Comisia Europeană ar decide contrariul.

Republica Moldova alături de România face parte din coridorul solidarității.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 12:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 12:23 // Actual //  Ursu Victor

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședința publică de astăzi, majorarea tarifelor pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare în cazul mai multor operatori din Republica Moldova. Printre aceștia se numără Î.M. Regia „Apă-Canal Bălți”, Î.I.S. „Acva Nord” și S.A. „Operator Regional Apă-Canal Hîncești”.

ANRE precizează că deciziile reflectă un compromis între sustenabilitatea financiară a operatorilor și protecția consumatorilor, fiind aplicată o analiză detaliată a costurilor reale, cu excluderea cheltuielilor nejustificate.

Pentru consumatorii casnici din municipiul Bălți, tariful pentru un metru cub de apă a fost majorat de la 18,59 lei la 26,96 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 45%. Operatorul solicitase un tarif de 33,43 lei/m³, însă ANRE a eliminat din calcul costurile aferente pierderilor excesive de apă, investițiilor neautorizate și consumului energetic nejustificat.

Noua valoare ține cont de devieri tarifare acumulate în ultimii ani și este menită să contribuie la stabilizarea financiară a întreprinderii.

În cazul Întreprinderii de Stat „Acva Nord”, care furnizează apă în regim de redistribuire, ANRE a aprobat un nou tarif de 6,09 lei/m³, comparativ cu 4,05 lei/m³, tarif stabilit în urmă cu mai bine de 10 ani.

Autoritatea a justificat ajustarea prin majorarea costurilor operaționale, în special cele legate de energia electrică. Totodată, au fost excluse cheltuieli neeligibile, precum taxele de poluare peste limitele legale și amortizările unor investiții fără avizele necesare.

Pentru anul 2025, Operatorul Regional Apă-Canal Hîncești a primit aprobarea ANRE pentru cheltuieli totale de 17,16 milioane lei. Totuși, autoritatea a diminuat bugetul solicitat de operator cu peste 1,4 milioane lei, prin excluderea unor servicii și materiale neconforme, a cheltuielilor administrative exagerate și a investițiilor fără legătură cu serviciul reglementat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO