Uleiul de măsline a ajuns la preț de delicatesă. Seceta prelungită a dus la scăderea dramatică a producției

06 Mai 2023, 07:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Mai 2023, 07:21 // Actual //  bani.md

Principalul motiv pe care fermierii l-au invocat, atunci când au decis să crească prețul la uleiul de măsline, este seceta prelungită. În premieră, în Spania, în luna aprilie au fost temperaturi de 40 de grade Celsius, după ce un front de aer fierbinte din Sahara a rămas blocat deasupra Peninsulei Iberice.

Uleiul de măsline a ajuns la un preț record, pentru ultimii ani. Cel mai mare producător din lume, este Spania, care a majorat costul acestui produs cu 30 la sută, în câteva zile.

Din acest motiv, prețurile în marile magazine au crescut și ele, proporțional, cu majorarea făcută de producători.

„Uleiul de măsline Aldi, obișnuit la prețul de 99 de penny, a ajuns acum să coste 1,29 lire sterline. Plus că multe dintre gamele de bază au dispărut. Până și Aldi este scump acum!”, a scris un englez pe un cont de Twitter.

Fondului Monetar Internațional a confirmat informația legată de majorarea prețului la uleiul de măsline, care a ajuns acum să se vândă la marile burse alimentare cu 5.989 dolari/tonă, cel mai mare preț din ultimii 26 de ani.

Seceta prelungită din Spania a afectat măslinii

Din cauza schimbărilor climatice și a secetei prelungite din Spania, cultura de măsline a fost afectată, fiind înregistrate scăderi mari ale producției, în unele locuri chiar și cu 50 la sută.

De cealaltă parte, cererea a rămas ridicată, și din acest motiv, prețurile au crescut foarte mult.

„Problemele care contribuie la creşterea preţurilor la maxime istorice sunt în mare măsură vremea proastă şi o perioadă de secetă severă pentru o mare parte din regiunea Mării Mediterane, dar cel mai important în Spania, care este un mare producător şi exportator de ulei de măsline”, a spus  analistul specializat în semințe și uleiuri vegetale de la Mintec, Kyle Holland.

Fermierii spanioli au precizat că livezile de măslini au fost calamitate din cauza lipsei apei și a secetei prelungite, la care se adaugă temperaturi foarte mari.

”Condițiile meteorologice extrem de proaste au însemnat că… Spania a produs o cantitate de ulei de măsline de aproximativ 630.000 de tone metrice, în scădere față de ce obișnuită de 1,4 până la 1,5 milioane de tone metrice”, a mai spus Holland.

Războiul din Ucraina are un rol important

Specialiștii în piața alimentară mai spun că războiul din Ucraina a afectat grav piața de floarea soarelui, iar din acest motiv, marii procesatori s-au orientat spre producția de ulei, obținut din măsline.

„Declanșarea războiului din Ucraina, care a creat o penurie globală de ulei de floarea-soarelui, a împins și mai mult cererea de ulei de măsline. Se pare că seceta care se desfășoară în Europa, în cea mai mare regiune producătoare de ulei de măsline din Spania, a provocat o penurie globală de ulei de măsline”, a declarat David Valmorbida, președintele Asociației Australiane a Uleiului de Măsline, potrivit celor de la Adevărul.

Dacă seceta va continua, prețul la kilogramul de măsline va ajunge la cinci euro/kilogram.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ