ULTIMĂ ORĂ! Percheziții de amploare în Capitală! Specialiștii IPOT, prinși că luau mită de mii de euro

09 Aug. 2021, 10:26
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Aug. 2021, 10:26 // Actual //  MD Bani

Săptămâna începe cu dreptul pentru procurorii anticorupție, dar și pentru ofițerii Centrul Național Anticorupţie, care desfășoară, în aceste clipe, percheziții simultane la peste 55 de adrese, scrie Realitatea.md.

Descinderile au loc într-un dosar de corupție la Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului, în care sunt vizați atât responsabili din cadrul instituției, cât și beneficiari ai unor companii.

„Procesul penal a fost inițiat la începutul acestui an pe faptul abuzului de serviciu, coruperii pasive, coruperii active și traficului de influență, iar în rezultatul investigațiilor procurorii au documentat acțiunile ilicite ale responsabililor din cadrul ÎS “Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului””, anunță PG.

Mai exact, potrivit probatoriului, în intervalul martie – iulie 2021, specialiștii IPOT ar fi pretins și primit de la persoane fizice și beneficiari ai unor companii sume cuprinse între 250 și 2000 euro, anunță responsabilii.

„În schimbul acestor sume responsabilii diminuau bonitatea solului în studiul pentru terenurile deținute de comanditarii investigațiilor pedologice, prejudiciind astfel bugetul administrațiilor publice locale în proporții deosebit de mari”, se mai arată în comunicat.

Acțiunile de urmărire penală sunt în derulare, iar Procuratura va reveni pe parcurs.

În urma perchezițiilor, 18 persoane, printre care vicedirectorul și alți cinci responsabili din cadrul Institutului de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului (IPOT), au fost reținuți de procurorii anticorupție și de ofițerii Centrului Național Anticorupție.

Aceștia au fost încătușați în dosarul inițiat pe faptul abuzului de serviciu, coruperii pasive, coruperii active și traficului de influență.

Despre asta anunță Procuratura Generală.

„Pe lângă cei șase responsabili din cadrul IPOT, au mai fost reținute și 12 persoane fizice, inclusiv beneficiari ai unor companii. Reținerile survin ca urmare a peste 55 de percheziții desfășurate în această dimineața la domiciliile, în birourile de serviciu și automobilele persoanelor vizate, actualmente acestea fiind audiate, cu respectarea garanțiilor procesuale, stabilite de lege”, se arată într-un comunicat de presă.

Procuratura Generală anunță că procesul penal a fost inițiat la începutul acestui an, iar potrivit probatoriului, în intervalul martie – iulie 2021, specialiștii IPOT ar fi pretins și primit de la persoane fizice și beneficiari ai unor companii sume cuprinse între 250 și 2 000 euro.

„În schimbul acestor sume responsabilii diminuau bonitatea solului în studiul pentru terenurile deținute de comanditarii investigațiilor pedologice, prejudiciind astfel bugetul administrațiilor publice locale în proporții deosebit de mari”, se arată în comunicat.

Urmărire penală continuă, iar Procuratura va informa publicul despre evoluția acestora.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO