Ultima șansă pentru apartamente mai ieftine: TVA-ul redus, pe cale de dispariție în România

11 Iul. 2025, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Iul. 2025, 13:05 // Actual //  Ursu Victor

Românii care își doresc să își cumpere o locuință mai au la dispoziție foarte puțin timp pentru a prinde cota redusă de TVA de 9% . Până pe 1 august 2025 ei ar trebui să găsească locuința ideală care să fie livrată în cel mult un an, să semneze un antecontract și să achite un avans de cel puțin 20%.

Dat fiind timpul foarte scurt, specialiștii în imobiliare spun că este important ca viitorii proprietari să cunoască din start cât ar urma să coste viitoarea locuință, dar și cât trebuie să câștige pentru a o cumpăra cu ajutorul unui împrumut.

„Creșterea TVA-ului la locuințele noi de la 9% la 21% afectează direct accesul la un credit ipotecar. Practic, pentru aceeași locuință, un cumpărător va avea nevoie de un avans mai mare și de un venit lunar cu până la 15% mai ridicat pentru a obține aceeași finanțare”, a declarat Andrei Cazacu, Franchise Network Director Imobiliare.ro Finance, citat de mediafax.ro.

„Suntem într-un context de piață ce va influența întregul ecosistem imobiliar. Noile măsuri vor duce inevitabil la creșterea prețului locuințelor, atât pe segmentul nou, cât și pe vechi. În egală măsură este posibil să vedem planuri ajustate. Ceea ce este însă foarte important pentru cumpărătorii care doresc să beneficieze de cota redusă de TVA este să își ia măsuri de siguranță, să verifice temeinic informațiile privind termenele finale de livrare”, a explicat și Daniel Crainic, director de marketing.

Compania a făcut o analiză, pornind de la o locuință cu o suprafață utilă de 42 mp, pentru a le veni în ajutor românilor care vor să facă o achiziție înainte de termenul limită pentru TVA 9%. Rezultatele acesteia evidențiază veniturile necesare în Cluj-Napoca, Brașov, București, Timișoara, Constanța și Iași pentru obținerea unui credit ipotecar în vederea finalizării tranzacției.

Prețul mediu solicitat pentru o locuință la Cluj-Napoca, cu o suprafață de 42 mp este de aproximativ 135.786 euro. Pentru a o cumpăra este nevoie de un credit ipotecar în valoare de 585.170 lei, dacă luăm în considerare un avans minim de 15%. În cazul în care este prima achiziție imobiliară și cumpărătorul optează pentru gradul maxim de îndatorare, de 45%, cu un credit pe o durată de 30 de ani este nevoie de venituri minime de aproximativ 8.500 de lei pentru a obține împrumutul.

Brașov: Brașovenii achită, în medie, 2.500 euro/mp pentru un apartament nou, ceea ce se traduce printr-un cost de 105.000 euro pentru o locuință cu o suprafață de 42 mp. Pentru a cumpăra o astfel de proprietate, cu avans 15%, este nevoie de un împrumut în valoare de 452.500 lei, ce poate fi obținut în cazul în care câștigă lunar venituri de circa 6.800 lei, potrivit calculelor Imobiliare.ro Finance.

București: Al treilea cel mai consistent venit minim necesar achiziției unui apartament nou cu o suprafață utilă de 42 mp poate fi întâlnit în Capitală. În acest caz, este nevoie de câștiguri de aproximativ 6.000 lei în fiecare lună pentru a accesa un credit ipotecar pe 30 de ani, plătind un avans de 15%.

Specialiștii le recomandă celor care vor să obțină un împrumut în vederea realizării unei achiziții imobiliare să nu piardă din vedere efectele avute de majorarea accizelor și creșterea cotelor TVA ( nu doar în cazul locuințelor, ci și în cazul diverselor produse și servicii) asupra finanțelor personale. Limitarea gradului de îndatorare la un nivel moderat este recomandată, în special în perioade de incertitudine, iar sprijinul unui broker de credite poate fi imperativ pentru asigurarea obținerii creditului potrivit în cel mai scurt timp și în cele mai avantajoase condiții pe termen lung.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Iul. 2025, 08:24
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
12 Iul. 2025, 08:24 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Vadim Beliaev, fondatorul băncii rusești „Otkritie”, care trăiește în Texas sub numele Vadim Volfson, ar putea scăpa de răspundere penală nu doar în Rusia, unde a fost condamnat în contumacie pentru fraudă de miliarde, ci și în Statele Unite. La sfârșitul acestei săptămâni, Volfson a semnat un acord de amânare a urmăririi penale cu Procuratura din Manhattan într-un dosar privind eludarea sancțiunilor americane în favoarea președintelui băncii de stat VTB, Andrei Kostin.

Departamentul Justiției al SUA l-a inculpat și pe Kostin pentru încălcarea regimului de sancțiuni și spălare de bani.

Conform prevederilor acordului de tip Deferred Prosecution Agreement (DPA), dacă Volfson respectă timp de un an condițiile de supraveghere stabilite de Serviciul de monitorizare preprocesuală din New York, procurorii vor renunța definitiv la toate acuzațiile privind încălcarea Legii privind Puterile Economice Internaționale de Urgență (IEEPA).

În vârstă de 59 de ani, Volfson era acuzat că, împreună cu fostul său asistent Gannon Bond, a acționat în interesul lui Kostin, ajutându-l să ascundă dreptul de proprietate asupra unei vile de lux în stațiunea montană Aspen, Colorado, evaluată la 33,6 milioane de dolari. Potrivit anchetatorilor, Kostin ar fi rămas beneficiar real al proprietății, iar în 2019 — la un an după impunerea sancțiunilor — Volfson ar fi transferat 12 milioane de dolari prin Cipru către o entitate presupus legată de Kostin în schimbul vilei.

Succesul lui Volfson în fața justiției americane a fost posibil datorită unei gafe comise de FBI. În luna mai, un judecător a acceptat cererea avocaților de a exclude din dosar corespondența electronică obținută în baza unui mandat falsificat. Tribunalul a constatat că agentul FBI care a solicitat mandatul, în octombrie 2022, a omis intenționat să menționeze că imobilul fusese cumpărat de firma lui Volfson, Altamonte Holdings, cu patru ani înainte ca sancțiunile împotriva lui Kostin să intre în vigoare.

„Dacă structura lui Volfson a achiziționat casa înainte de impunerea sancțiunilor, atunci tranzacția din 2019 nu poate fi considerată ilegală”, a subliniat judecătorul Gregory Woods, calificând omisiunea FBI drept „neglijență”. Ca urmare, toate mesajele electronice — care constituiau baza acuzației și conțineau discuții privind transferul de proprietate și administrare a vilei — au fost declarate dovezi inadmisibile.

Legăturile apropiate dintre Volfson și Kostin erau binecunoscute de mult. Prietenii susțineau că între cei doi exista o relație aproape părintească. VTB deținea chiar un pachet de 10% din banca „Otkritie”. După fuga lui Volfson și colapsul băncii sale — care a costat statul rus aproape un trilion de ruble — VTB a preluat „Otkritie”. Kostin rămâne la conducerea VTB în Rusia și a declarat recent, într-un interviu pentru CNN, că speră într-o relansare a relațiilor ruso-americane cu sprijinul lui Donald Trump, criticând actualul regim de sancțiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA