Ultimul plan al lui Putin de a câștiga războiul: Acest tip de arme va fi de trei ori mai mare decât al ucrainenilor

28 Mart. 2023, 07:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mart. 2023, 07:49 // Actual //  bani.md

Războiul provocat de Putin în Ucraina a dus la distrugerea multor arme și echipamente militare ale armatei ruse, pe fondul dotării cu sisteme de rachete și artilerie modernă a trupelor Kievului. Dar acum, președintele rus crede că va putea obține victoria pe câmpul de luptă prin creșterea producției de tancuri proprii, care vor fi de trei ori mai numeroase decât ale ucrainenilor.

Rusia va produce și moderniza peste 1.600 de tancuri în următorii 3 ani, a declarat președintele rus, Vladimir Putin, potrivit Jerusalem Post.

Rusia, în schimb, susține că Statele Unite produce în prezent 14.000 – 15.000 de obuze în fiecare lună, sprijinind astfel armata Ucrainei împotriva agresiunii Moscovei.

”Fabricanții plănuiesc să trimită 420 sau 440 de tancuri în Ucraina, în acest an, la fel și muniție adecvată”, a spus Putin într-un interviu, pe 25 martie 2023. „Numărul total de tancuri ale armatei ruse va fi de trei ori mai mare decât numărul de tancuri ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Chiar mai mult de trei ori”, a adăugat el. „Nu vorbesc despre aviație. Acolo există o diferență de 10 ori ca ordin de mărime”.

Putin a mai menționat că Rusia este la curent cu planurile Occidentului privind aprovizionarea Ucrainei cu arme și muniție. Rusia susține că Statele Unite produc în prezent 14.000-15.000 de obuze în fiecare lună. Moscova crede că SUA vor produce până la 75.000 de obuze până în 2025.

„Cred că dacă Statele Unite vor trece de la 15.000 de obuze anul acesta la 42.000 anul viitor, atunci pentru alte țări va fi și mai dificil. Există încă propriile reguli. Fiecare țară are propriile planuri pentru dezvoltarea forțele armate și așa-numita economie națională, infrastructură, educație și sănătate”, a declarat Putin.

„Forțele Armate Ruse cheltuiesc mult mai mult. Nu vreau să evaluez raționalitatea luării deciziilor la diferite niveluri de comandă militară, dar acum, după cum știți, Ministerul Apărării și Statul Major sunt chiar nevoiți să introducă anumite limite”, a adăugat președintele rus.

„În același timp, producția rusă, complexul militar-industrial al Rusiei se dezvoltă într-un ritm foarte rapid, într-un mod la care mulți nu se așteptau. În aceeași perioadă de timp, industria rusă va produce de trei ori mai multă muniție”.

În timpul erei sovietice, complexul militar-industrial a jucat un rol critic în economia Uniunii Sovietice, deoarece era responsabil pentru dezvoltarea și producerea unei game largi de echipamente și tehnologii militare, inclusiv tancuri, avioane, rachete și arme nucleare. După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, multe dintre aceste facilități au rămas fără finanțare, iar complexul a suferit o restructurare semnificativă.

Astăzi, industria militară a Rusiei rămâne o parte importantă a economiei țării, iar Rusia este un exportator major de echipamente și tehnologie militară, vânzând arme de 8 miliarde de dolari în 2022. Însă, exporturile sale militare au scăzut în ultimii 5 ani, iar cota sa de piață pe plan mondial a coborât de la 22 la 16%, conform SIPRI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ