Un avion german, percheziţionat pe aeroportul din Minsk. Interfax: „Din cauza unei amenințări teroriste”

24 Mai 2021, 18:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Mai 2021, 18:17 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Un avion de pasageri al companiei aeriene gemane Lufthansa a fost percheziţionat, luni, de autorităţile din Belarus pe Aeroportul din Minsk, în contextul unei alerte de securitate care intervine după incidentul controversat produs duminică, atunci când un avion Ryanair a fost redirecţionat, scrie Aleph News.

Potrivit agenției de presă din Moscova – Interfax, autoritățile din Belarus au oprit zborul Lufthansa LH1487 Minsk-Frankfurt „din cauza unei amenințări teroriste”.

Toți pasagerii au fost rugați să părăsească avionul și să treacă controlul de securitate. Din cauza incidentului, avionul a decolat cu întârziere.

Compania Lufthansa a comunicat că alerta de securitate a fost transmisă de autorităţile din Belarus. „Regretăm situaţia neplăcută, dar siguranţa pasagerilor, a echipajului şi a avionului este foarte importantă”, a anunţat compania Lufthansa.

Potrivit companiei Lufthansa, la bordul aeronavei erau 51 de pasageri şi membri ai echipajului.

Incidentul intervine după ce un avion al companiei Ryanair care zbura din Grecia spre Lituania a fost forţat să aterizeze duminică după-amiază în capitala Belarusului. Decizia de aterizare a fost luată în contextul unei ameninţări cu bombă. Un activist al opoziţiei din Belarus, Roman Protasewitsch, a fost reţinut imediat după aterizarea avionului la Minsk, iar ulterior a fost plasat în arest preventiv. Regimul din Belarus, condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, şi-a atras critici dure la nivel internaţional după incidentul de duminică, riscând noi sancţiuni.

 

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Sept. 2021, 17:00 // Actual //  Lupu Eduard

În contextul persistenței incertitudinilor legate de situația epidemiologică COVID-19 și a impactului acestora asupra pieței imobiliare, pentru perioadele următoare se anticipează o recuperare lentă a activității, potrivit raportului Băncii Naționale.

Presiunea exodului populației va continua să exercite impact negativ asupra ritmului de creștere în sectorul imobiliar, totodată având impact negativ și asupra investițiilor capitale.

Evoluția pe piața ipotecilor, în comparație cu alte tipuri de tranzacții imobiliare indică asupra efectului stimulatoriu a produselor bancare asupra activității pieței imobiliare.

Astfel, creditarea ipotecară urmează a fi unul din principalii factori de stimulare a activității pieței imobiliare.

Banca centrală mai spune că numărul de ipoteci înregistrate nu a suferit schimbări semnificative pe parcursul anului 2020, fiind înregistrate 39 682 de ipoteci – în creștere cu 0,5 la sută comparativ cu anul 2019. În acest context, pentru anul 2021 se conturează condiții speculative pe piața imobiliară, fapt ce ar putea descuraja cererea pentru bunuri imobile rezidențiale.

Deși mulți se așteptau ca după pandemie, care a redus din venituri, prețul apartamentelor va scădea, realitatea este alta. În Moldova, locuințele s-au scumpit cu aproximativ 15%. Cererea în continuare este în ascensiune, iar prețul materialelor de construcție și al mobilei, la fel, s-a majorat.

Datele Bursei Imobiliare Lara că prețul mediu al metrului pătrat la apartamente a crescut cu aproape 30 de euro, la 664 euro.

Specialiștii în imobiliare susțin că prețul imobilelor din capitală și-ar putea continua trendul ascendent pe fundalul moratoriului în construcții instituit de autoritățile municipale, a imobilelor tot mai puține date în folosință, dar și a numărului limitat de terenuri disponibile pentru construcții.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală