Un bărbat a plătit 129.000 de euro pentru un ton. Cine urmează să guste din peștele care a costat o avere

05 Ian. 2022, 14:50
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
05 Ian. 2022, 14:50 // Au Bani //  MD Bani

Un ton de 211 kilograme a fost adjudecat pentru 129.000 de euro la tradiţionala licitaţie de Anul Nou de la Tokyo, câştigată miercuri, 5 ianuarie, de un bucătar cu stea Michelin.

Suma plătită la prima licitaţie a anului la piaţa de peşte Toyusu a scăzut pentru al treilea an consecutiv, cererea fiind în continuare afectată de pandemie.

Valoarea de 16,9 milioane de yeni plătită miercuri de un patron de restaurant şi de un angrosist pentru un ton roşu uriaş s-a situat mult sub recordul din 2019, când un exemplar din preţuitul peşte a fost adjudecat în schimbul unei sume de peste 333 de milioane de yeni.

Prima licitaţie a anului de la piaţa Toyosu este o tradiţie în Japonia ce atrage anual o mulţime de angrosişti şi de patroni de restaurante.

Participanţii la licitaţie cheltuiesc uneori o avere pentru a obţine cel mai scump ton, care este considerat un aducător de noroc şi asigură cumpărătorilor o publicitate importantă.

Tonul cumpărat miercuri a fost capturat în regiunea Aomori (nordul Japoniei), renumită pentru calitatea tonului său, şi a fost adjudecat de Onodera Group, un restaurant de sushi cu stea Michelin, şi Yamayuki, un angrosist japonez.

Câteva ore mai târziu, peştele premiat a fost livrat la un restaurant condus de Onodera, în cartierul luxos Omotesando din Tokyo, pentru a fi tranşat public.

„Am participat la licitaţie în speranţa de a obţine cel mai scump ton, considerat aducător de noroc, şi de a-l servi clienţilor noştri pentru a-şi înveseli puţin anul nou, chiar dacă lumea noastră rămâne marcată de pandemie”, a declarat pentru AFP bucătarul Akifumi Sakagami.

Cel mai scump ton va fi servit clienţilor din Japonia, dar şi celor care trec pragul restaurantelor companiei de peste ocean, inclusiv în Hawaii, New York şi Los Angeles, a adăugat el.

Iubitorii de sushi s-au adunat în faţa restaurantului de lux din Tokyo pentru a aştepta să le vină rândul la râvnitul peşte.

„Îmi place tonul”, a declarat Junko Kawabata, de 78 de ani, arătând cu mândrie un bilet numerotat conform căruia urma să fie prima clientă. „Abia aştept să mănânc o porţie”, a spus ea.

 

Realitatea Live

20 Oct. 2025, 11:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Oct. 2025, 11:50 // Actual //  bani.md

„Moldova nu este doar o destinație – este o punte între culturi, idei și oameni. Țara noastră merită să fie parte activă a transformării globale a turismului și să-și afirme rolul ca hub al cooperării regionale Iași–Chișinău–Odesa”, a declarat Sergiu Manea, președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova (APIT), la Global Tourism Forum 2025, desfășurat la Royal Museum of Fine Arts of Belgium din Bruxelles.

Evenimentul, organizat sub tema „Redefining Tourism in a Changing World”, reunește lideri internaționali din industrie, guverne și organizații globale pentru a discuta tendințele și transformările majore ale turismului mondial în contextul digitalizării și al sustenabilității.

În calitate de invitat VIP, Sergiu Manea a reprezentat Republica Moldova pe scena globală, promovând integrarea turismului moldovenesc în dialogul european și în strategiile regionale de dezvoltare durabilă.

Prin această participare, APIT consolidează poziția Moldovei ca partener de încredere și promotor al inovației, sustenabilității și cooperării regionale în domeniul turismului, într-un moment în care Europa de Est își afirmă tot mai vizibil potențialul cultural și economic.

Forumul Global al Turismului de la Bruxelles (#GTF2025BRU) este unul dintre cele mai prestigioase evenimente internaționale dedicate viitorului industriei, reunind miniștri, experți și reprezentanți ai sectorului privat din peste 60 de țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII