Un fost deputat din partidul lui Plahotniuc a dat lovitura în România! A cumpărat un teren de la milionarul Becali

20 Mart. 2024, 10:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Mart. 2024, 10:49 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul deputat democrat Mihail Solcan, cunoscut pentru afacerile sale din industria construcțiilor din Republica Moldova, a finalizat recent o tranzacție importantă. Solcan a cumpărat un teren în zona Pipera din București, de la familia cunoscutului finanțator al echipei de fotbal FCSB, George Becali.

Terenul, cu o suprafață de aproximativ 5.000 de metri pătrați, se află într-o locație strategică, fiind potrivit pentru dezvoltarea unui ansamblu rezidențial de lux cu peste 100 de apartamente premium. Acesta este doar unul dintre numeroasele proiecte imobiliare în care Mihail Solcan este implicat, consolidându-și astfel prezența pe piața imobiliară din România.

Sursele indică faptul că, deocamdată, Solcan nu va demara construcția pe terenul achiziționat, dar planurile pentru viitoarea dezvoltare sunt subiectul unor discuții. Zona Pipera, unde se află proprietatea, este recunoscută pentru clădirile de birouri și infrastructura modernă, atrăgând atât investitori locali, cât și internaționali.

Proprietatea este localizată în zona clădirilor de birouri din Pipera, unde au sediile centrale companii precum Coca-Cola, Mercedes-Benz, Bergenbier și Altex. Ținând cont de indicatorii urbanistici aprobați în zonă, pe terenul lui Solcan s-ar putea construi un ansamblu rezidențial cu peste 100 de apartamente premium.

Aceasta nu este prima investiție imobiliară pe care Solcan o realizează în România, spun sursele Profit.ro.

El mai împarte două firme românești cu moldoveanul Alexandru Televca: una specializată pe comerțul cu mașini și alta pe construcții rezidențiale și nerezidențiale, potrivit termene.ro.

Alexandru Televca este diriginte de șantier în cadrul proiectului rezidențial Satul German, dezvoltat în Chișinău de antreprenorul Ceslav Ciuhrii, fiul celebrului academician Mircea Ciuhrii. De altfel, Satul German este un client al grupului Soldi.

Cu noua investiție, Mihail Solcan se alătură unor investitori precum familia Bâlteanu, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Mohammad Murad, Ali Madadi, One United Properties, London Partners, Forte Partners, Hagag, Eden Capital sau Prime Kapital, care lucrează la proiecte rezidențiale în zona Pipera, după ce au speculat că spre perimetrul format din Blvd-ul Barbu Văcărescu, Șoseaua Pipera și Șoseaua Dimitrie Pompeiu, considerat City-ul românesc, fac naveta circa 100.000 de angajați.

Familia Becali a vândut, în ultimii ani, o serie de terenuri în Pipera unor dezvoltatori imobiliari precum H4L Development, Catted și IBB Holding, dar și unor antreprenori ca Andrei Lișinschi, Dumitru Dragomir, fotbalistul Florin Tănase și familiei Ionica și Gelu Pașalău în tranzacții cu o valoare cumulată de peste 60 de milioane de euro semnalate în premieră de Profit.ro. Tot Becali a vândut cu 11 milioane de euro și cele 7 hectare de teren pe care Prime Kapital construiește acum ansamblul rezidențial Avalon din aceeași zonă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău