Unde mai investeşte Bill Gates: Miliardarul american vrea să construiască noua generaţie de centrale nucleare

20 Mart. 2024, 10:13
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Lupu Eduard
20 Mart. 2024, 10:13 // Oameni şi Idei //  Lupu Eduard

TerraPower, o companie fondată de Bill Gates, a declarat că intenţionează să înceapă să construiască în iunie în SUA prima dintr-o nouă generaţie de centrale nucleare, alăturându-se astfel unei curse cu rivalii ruşi şi chinezi pentru a dezvolta şi exporta reactoare cu costuri mai mici, scrie FT.

Chris Levesque, directorul executiv al TerraPower, a declarat pentru Financial Times că societatea va solicita luna aceasta autorităţilor de reglementare americane o autorizaţie de construcţie pentru reactorul său, care este răcit cu sodiu lichid în loc de apă.

El a declarat că reactoarele companiei, sub marca Natrium, ar putea fi construite pentru aproximativ jumătate din costul reactoarelor standard răcite cu apă, care au fost piatra de temelie a industriei energiei nucleare de la mijlocul secolului al XX-lea.

TerraPower, care a strâns aproape 1 miliard de dolari din fonduri private, a semnat în decembrie un acord cu Emirates Nuclear Energy Corporation pentru a explora utilizarea reactoarelor Natrium pentru a genera electricitate şi a produce hidrogen în Emiratele Arabe Unite. Compania a obţinut promisiuni din partea guvernului american de a furniza până la 2 miliarde de dolari pentru a finaliza lucrările la prima centrală TerraPower din Kemmerer, Wyoming.

Levesque, fost ofiţer pe un submarin nuclear, a declarat că lucrările de construcţie în apropierea locului unde se află o centrală pe bază de cărbune, vor începe în iunie, indiferent dacă compania va primi sau nu un permis de la Comisia de reglementare nucleară până la acea dată. O mare parte din lucrările de construcţie iniţiale se referă la activităţi non-nucleare, datorită designului inovator al reactorului Natrium, a spus el, adăugând că TerraPower a planificat să aducă centrala online în 2030.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău