Un fost vicepremier aruncă zarurile: Contractul cu Gazprom nu poate fi renegociat. E imposibil

04 Iul. 2022, 21:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iul. 2022, 21:59 // Actual //  Lupu Eduard

Orice încercare de a renegocia contractul cu Gazprom nu va da niciun rezultat. E inutil să deschizi acest capitol acuma. Contractul pe care îl avem este așa cum este. Indiferent cine ar fi fost la guvernare documentul ar fi fost la fel. Situația este dramatică pe plan regional, este de părere fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski.

„Nu cred că cineva poate schimba contactatul. Eu tare sper să nu fie reziliat. Președinția cu guvernul au făcut corect că au negociat contractul pentru energia electrică pentru patru luni la prețul de 59,9 USD MW/h. Cu gazul nu putem fi siguri”, susține Kulminski.

Potrivit lui, guvernul trebuie să caute să facă rezerve de gaze, ca să poată vorbi cu toți partenerii. „Nu au timp de pierdut. Orice nu s-ar întâmpla oamenii vor blama guvernul dacă vom avea probleme cu livrarea gazelor naturale”.

Contractul din luna octombrie 2021 între Moldovagaz şi Gazprom a fost semnat pe fondul continuării discuţiilor cu privire la datoria istorică a Republicii Moldova pentru livrările anterioare de gaze naturale, datorie estimată de partea rusă la 709 milioane de dolari. Oficialii moldoveni au declarat în toamna anului trecut că Guvernul de la Chişinău şi Gazprom au convenit să efectueze un audit cu privire la datoria istorică în 2022 şi să negocieze un calendar de rambursare a datoriei. Însă, procedura de audit a fost îngheţată, după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie. Auditul urma să fie făcut până la data de 31 mai, însă așa și nu a fost făcut. Or, Gazprom poate rezilia contractul cu Moldovagaz, potrivit clauzelor contractuale.

Autoritățile moldovene și-au exprimat speranța că vor putea renegocia formula de calcul a prețui la gaz, care vara este stabilit 70% conform prețurilor de la bursă și 30% prețul la petrol, în timp ce pe timp de iarnă e invers.

Pentru luna iulie Republica Moldova achită pentru mia de metri cubi 980 USD.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău