Un gigant rusesc lovit de războiul lui Putin: Afacerile sale cu state din afara Uniunii Sovietice se prăbușesc

18 Aug. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Aug. 2022, 05:00 // Actual //  bani.md

Războiul declanșat de Putin în Ucraina a depășit durata de 170 de zile, iar piețele din Europa au cunoscut o explozie a prețurilor din energie. Dar, sancțiunile Occidentului au început să lovească din plin companiile din Rusia, iar gigantul Gazprom este afectat prin faptul că exporturile sale de gaze naturale din 2022 spre țări din afara fostei Uniuni Sovietice au scăzut cu 36% față de anul trecut.

Gazprom a diminuat producția de gaze naturale, în timp ce se luptă să înlocuiască cumpărătorii din Uniunea Europeană, potrivit Yahoo News.

Compania Gazprom din Rusia a anunțat că producția sa din prezent a scăzut cu 41,7 miliarde de metri cubi, până la valoarea de 274,8 miliarde de metri cubi, adică la un nivel cu 13,2% mai mic față de aceași perioadă din 2021.

Exporturile Gazprom către state din afara Uniunii Sovietice au scăzut cu 44,6 miliarde de metri cubi, adică cu 36% față de anul trecut.

Rusia a fost acuzată că restricționează aprovizionarea cu gaze naturale către Europa, deoarece folosește energia ca pe o armă, în războiul său împotriva Ucrainei.

Rusia a redus fluxurile de gaze prin conducta Nord Stream 1 către Germania la 20% din capacitate, dând vina pe echipamentele lipsă, din cauza sancțiunilor.

În schimb, Gazprom a anunțat că exporturile sale către China sunt în prezent relativ mici în comparație cu livrările normale ale Rusiei din Europa.

Se așteaptă ca aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaze să fie trimise în China în acest an, în comparație cu 200 de miliarde de metri cubi trimise anual către Europa, înainte de războiul din Ucraina.

Câmpurile de gaze ale Gazprom nu sunt conectate cu China, ceea ce înseamnă că stocurile sale din depozite, care nu sunt trimise în Europa, nu pot fi redirecționate în China și nici în altă parte.

Dacă nu vinde gazele, Rusia ar putea fi nevoită să închidă zăcămintele actuale, ceea ce ar afecta producția în viitorul apropiat. Producția din prima jumătate a lunii august 2022 a fost cu 36% mai mică decât în aceeași perioadă de anul trecut.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ