Elevii din opt școli din țară vor studia un program unic de educație ecologică, după ce mai mulți profesori din localitățile Boșcana, Jevreni, Coșernița, Onițcani și Sîngera au fost instruiți să cultive în elevii lor responsabilitatea și grija față de mediul în care locuiesc.
Pe lângă un ghid în care profesorilor li se explică modul de organizare a lecțiilor, într-un mod captivant pe temele de mediu, în școlile participante, în acest proiect vor fi create și „patrule eco” – grupuri de elevi care vor monitoriza situația de mediu la ei în școală și localitate.
Educația privind mediul este un proces care are scopul să îmbunătățească după posibilitate calitatea vieții, prin asigurarea oamenilor cu „uneltele” de care au nevoie pentru a rezolva și împiedica apariția problemelor de mediu. Educația de mediu poate ajuta oamenii să câștige cunoștințe, deprinderi, motivații, valori și angajamentul de care au nevoie pentru a gospodări eficient resursele pământului și de a-și asuma răspunderea pentru menținerea calității mediului, explică experții „Hai Moldova”, care au instruit profesorii.
Conform unui ghid lansat de „Hai Moldova”, profesori sunt îndemnați:
- Să organizeze mai multe lecții în natură
- Să adapteze lecția la stilul lor de predare, fiind creativi și folosind orice alt material ajutător care va face lecția mai interesantă
- Să adauge studii de caz în procesul de predare.
Programul își propune să cultive elevilor problemele de mediu din țară noastră. De asemenea, elevii vor fi învățați să deprindă un comportament conștiincios de mediu.
Precizăm că, în fiecare an, în Republica Moldova sunt generate aproape 3 milioane de tone de deșeuri.