- Datele unui studiu de piață arată că în Republica Moldova ponderea comerțului electronic (e-comerțul) este de doar 4% din comerțul intern total, cu un volum anual de aproximativ 155 de euro pe cap de locuitor.
- În țara vecină, România, acest indicator este de patru ori mai mare.
În linie cu activitățile de susținere a clienților și dezvoltării mediului antreprenorial din Republica Moldova, maib anunță despre semnarea unui Acord de Cooperare cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie. Acordul semnat la 16 martie 2023 unește eforturile instituțiilor pentru a dezvolta ecosistemul comerțului electronic și a promova soluțiile financiare inovatoare pentru IMM-urile din Republica Moldova.
Cooperarea include o serie de activități care vor sprijini mediul de afaceri să îmbrățișeze tehnologiile, să adere la comerțul electronic, să utilizeze plățile online, să sprijine integrarea pe platformele de marketplace și să dezvolte economia cashless.
Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID în Moldova:
„Împreună cu partenerii noștri, Suedia și Marea Britanie, USAID se bucură să anunțe lansarea oficială a parteneriatului cu maib pentru a încuraja IMM-urile din Moldova să se digitalizeze și să profite de beneficiile comerțului electronic. Piețele de comerț electronic interne și externe au un potențial uriaș de creștere și pot contribui la reducerea economiei tenebre și la promovarea unei economii durabile în Moldova. Cu o piață globală de comerț electronic evaluată la 3,5 trilioane dolari, oportunitățile de comerț electronic sunt cu adevărat infinite.
USAID are o istorie de durată deja a susținerii ecosistemului de comerț electronic al Moldovei. De aceea, acest parteneriat cu maib este atât de interesant: creează stimulente și oportunități pentru IMM-urile din Moldova de a adopta comerțul electronic cu finanțare specializată, programe informaționale și promoționale și un mediu de afaceri consolidat”.
Andrii Glevatskyi, vicepreședinte maib, șef al Diviziei Business Banking (IMM):
„În ultima perioadă atestăm un interes tot mai mare al antreprenorilor pentru aderarea la comerțul electronic și implementarea tehnologiilor oferite de maib pentru achitările online. Tendința vine și ca urmare a pandemiei, care a demonstrat cât de important pentru o afacere este să fie bine tehnologizată și orientată către clienți, cu soluții de plată disponibile la un click distanță, dar și ca urmare a preferințelor de plată ale clienților care optează tot mai mult pentru cumpărăturile online.
Maib susține clienții atât prin produsele dedicate e-comerțului, cât și prin consultanța și asistența acordată pe parcursul întregului proces de integrare a tehnologiilor de plată. Suntem onorați să ne unim eforturile cu USAID și Proiectul Tehnologiile Viitorului pentru a ajuta afacerile din Republica Moldova să își dezvolte comerțul electronic la nivelul următor prin soluții simple, securizate, comode”.
Proiectul începe în luna martie a.c. prin activități și evenimente de sprijinire directă a procesului de adopție a comerțului electronic de către întreprinderile mici și mijlocii. Potrivit Doinei Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului, în următoarea perioadă vor fi susținute circa 150 de IMM-uri, care vor dezvolta comerțul electronic în Moldova și în regiune, iar mai mulți parteneri își vor uni eforturile în această direcție, inclusiv Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova (AIM) și Camera de Comerț Americană în Moldova (AmCham Moldova), pentru ca e-comerțul să devină o practică, parte a businessului regional.
Maib – unim eforturi, dezvoltăm afaceri!
Despre Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie
Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie susține dezvoltarea economiei digitale, creative și prietenoase mediului în Moldova. Proiectul, cu un buget de 52,8 mln. USD și o durată de implementare de 5 ani (2021-2026), promovează, în echipă cu partenerii cheie, inovația și noile tehnologii în următoarele sectoare strategice pentru R. Moldova – tehnologia informațiilor și comunicației (TIC), ingineria, industria ușoară, industriile creative și digital media – pentru a spori competitivitatea și integrarea acestora pe piața globală.
Despre maib
Maib este cea mai mare bancă din Moldova, având importanță sistemică și deservind aproape o treime din populația țării. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider de gestionare a activelor din țările baltice și Horizon Capital, un fond de investiții privat concentrat pe piețele emergente din Europa.
P.