Un sat din Moldova, desemnat printre cele mai bune sate turistice din lume de către Organizația Mondială a Turismului

21 Oct. 2023, 08:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Oct. 2023, 08:29 // Actual //  bani.md

Tokaj, Ungaria: Pentru a gusta vinul dulce de „putregai nobil”

Iubitorii de vin nu ar trebui să rateze orașul istoric maghiar Tokaj. Acesta este centrul districtului viticol Tokaj-Hegyalja – unde se produce Tokaji, vinul original de „putregai nobil”.

Această băutură dulce și complexă se bazează pe botrytis, un tip special de ciupercă care atacă strugurii supramaturați și îi transformă în boabe zbârcite și zaharoase. Acest proces necesită condiții meteorologice unice în regiune, iar strugurii sunt recoltați manual.

Inutil să mai spunem că nicio vizită nu este completă fără o sesiune de degustare de vinuri și o excursie la Muzeul Vinului din Tokaj, aflat în patrimoniul mondial.

Lerici, Italia: Pentru a experimenta Riviera italiană în mod durabil

Lerici, situat pe coasta de nord-vest a Italiei, este presărat cu genul de clădiri iconice colorate pentru care Cinque Terre este cunoscut.

Însă angajamentul orașului față de economia albastră este cel care i-a adus recunoașterea din partea OMT.

Aici se află Santa Teresa Smart Bay – primul laborator „viu” subacvatic din Italia. Aici, oamenii de știință monitorizează acidificarea distructivă a oceanelor prin observarea ratei de creștere a briozoarelor – animale nevertebrate acvatice.

Aceste cercetări îi vor ajuta în misiunea lor de a proteja ecosistemul delicat al golfului și de a încuraja turismul durabil în zonă.

Sortelha, Portugalia: Pentru a face un pas înapoi în timp

De la Lisabona la Porto, Portugalia și-a sporit popularitatea ca destinație turistică în ultimii ani. Dar țara are încă o mulțime de bijuterii ascunse de descoperit.

Printre acestea se numără Sortelha, un oraș vechi, cu ziduri, care și-a păstrat arhitectura medievală și renascentistă.

Supravegheat de un castel impunător din secolul al XIII-lea, casele sale rurale din granit descriu o scenă din vremuri trecute, în timp ce turbinele sale eoliene descriu o viziune a unui viitor durabil.

Portugalia nu a dus lipsă de distincții la Premiile Organizației Mondiale a Turismului pentru cele mai bune sate turistice.

De asemenea, au fost premiate și paradisul surferilor din Ericeira, satul montan verde Manteigas și Vila da Madalena de pe insula Pico din Azore.

Siguenza, Spania: Pentru o călătorie medievală cu trenul

Sigüenza, în centrul Spaniei, este cunoscută pentru castelul său asemănător unei fortărețe și pentru Museo Diocesano, care găzduiește faimoase opere de artă religioasă.

Dar în ultimii ani, acest muzeu viu al unui oraș a stagnat din cauza depopulării.

În prezent, orașul are misiunea de a schimba această situație, devenind un centru de dezvoltare rurală, iar turismul este o piesă cheie a acestui puzzle.

Orașul încurajează călătoriile în timpul săptămânii cu Trenul Medieval, care pleacă din Madrid și durează o oră și 20 de minute. Trubaduri și cavaleri vă însoțesc în călătorie, folosind muzica și teatrul pentru a spune povestea satelor și orașelor pe care le traversați pe drum.

Oñati – un oraș basc care adoptă turismul inteligent – și municipalitatea istorică Cantavieja au primit, de asemenea, premiile Organizației  Mondiale a Turismului pentru cele mai bune sate turistice.

Morcote, Elveția: Pentru relaxare pe malul lacului

Cu aspectul său de carte poștală, Morcote, pe malul lacului Lugano, este o destinație de călătorie irezistibilă.

Susținute de verdeață, arcadele vechilor case patriciene se aliniază pe malul apei, întâmpinând feribotul de la Lugnano în acest sat elvețian protejat.

Orașul elvețian Saint-Ursanne, cu biserica sa de abație romanică și casele medievale, a primit, de asemenea, un premiu pentru cele mai bune sate turistice.

Șirince, Türkiye: Pentru o evadare liniștită

Cu o istorie care se întinde până în perioada elenistică, Șirince, în Türkiye, se străduiește să își păstreze atmosfera de altădată.

Mașinile sunt interzise pe străzile înguste ale orașului, lăsându-i pe localnici să se deplaseze pe jos sau pe cal.

Orașul din vârful dealului a fost un sat grecesc înainte de Războiul greco-turc. Se află la 12 km de orașul antic Efes și este înconjurat de podgorii, livezi de măslini și pomi fructifer.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 15:53 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, și-a exprimat dezamăgirea față de ședința publică organizată pentru a analiza impactul majorării tarifelor la gazele naturale asupra consumatorilor și economiei naționale. Într-o postare pe rețelele sociale, Tofilat a calificat discuțiile drept „sterile”, susținând că acestea au fost organizate „mai mult de ochii lumii”, fără rezultate concrete.

„Am venit cu două pagini de întrebări, dar am reușit să adresez doar două dintre ele, fără a primi răspunsuri clare. Problemele nu au dispărut nicăieri”, a declarat Tofilat.

Acesta a subliniat necesitatea unui format profesionist al discuțiilor, fără camere de luat vederi și fără populism, concentrat pe probleme concrete. Totodată, Tofilat a propus ca la finalul acestor consultări să fie formulată o listă de recomandări clare, care să stabilească măsuri concrete pentru evitarea repetării crizei.

„Dacă totul se limitează la ‘a găsi vinovatul’, fără a lua măsuri, la iarna viitoare ne vom pomeni fix în aceeași situație și vom căuta alți vinovați”, a avertizat Tofilat.

La sfârșitul ședinței au fost formulate mai multe recomandări pentru Energocom, Ministerul Energiei, Moldovagaz și ANRE. Instituțiile urmează să prezinte măsurile luate în 60 de zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală