Importurile de cereale au explodat! Cifre năucitoare. Ministerul lui Bolea, acuzat de cârdășie cu regele cerealelor

20 Oct. 2023, 16:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Oct. 2023, 16:40 // Actual //  Lupu Eduard

Importurile de cereale și oleaginoase în 2022 au crescut semnificativ, punând presiune asupra fermierilor autohtoni. Potrivit lui Alexandr Slusari, președintele Asociației Forța Fermierilor, cifrele dezvăluite în studiul FAO sunt uluitoare. Importurile de grâu au crescut de 74 de ori, cele de porumb de 42 de ori, iar cele de floarea soarelui de 60 de ori.

Cu toate acestea, afirmă Slusari, autoritățile moldovene au fost reticente să impună restricții la import la momentul respectiv, deși organizații precum Forța Fermierilor au cerut interzicerea acestora. Această atitudine a dus la prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase în țară, lăsând fermierii autohtoni într-o situație economică dificilă.

„În plus, Moldova a fost acuzată că facilitează reexportul produselor agricole din Ucraina prin intermediul țării. Ca urmare a presiunii din partea fermierilor autohtoni și a acuzațiilor internaționale, Guvernul Moldovei a introdus, în cele din urmă, restricții la import. Cu toate acestea, comportamentul Ministerului Agriculturii în ceea ce privește restricțiile la import este descris drept ciudat. Deși s-a aprobat un regulament privind funcționarea Comisiei de licențiere a importului, un ordin privind componența acestei comisii nu a fost emis, fapt care ridică întrebări cu privire la legalitatea acestei măsuri”, a punctat Slusari.

În timp ce restricțiile la import au fost impuse, holdingul Trans Oil (controlat de milioanrul Vaja Jashi n.a), care a importat în 2022 cantități semnificative de floarea soarelui din Ucraina, a obținut recent un credit în valoare de 31 de milioane de dolari pentru achiziții de materie primă din țara vecină. Această mișcare ar putea indica că măsurile de restricționare a importurilor din Ucraina ar putea fi reconsiderate sau relaxate în viitor, ceea ce a provocat neliniște în rândul fermierilor autohtoni.

„În ansamblu, această situație ridică întrebări cu privire la relația dintre Guvernul Republicii Moldova și anumite holdinguri și oligarhi, precum și la impactul asupra fermierilor locali, în special pe cei mici și mijlocii”, conchide Slusari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău