Una dintre cele mai scumpe piețe imobiliare din lume se topește: magnații își vând palatele pentru a scăpa de datorii

14 Iul. 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Piaţa imobiliară din Singapore, văzută ca una dintre cele mai scumpe la nivel global, se confruntă cu o schimbare drastică, pe fondul încetinirii economice a Chinei. Cele mai scumpe proprietăţi din oraş sunt scoase forţat la vânzare de magnaţii chinezi, la uşa cărora au început să bată băncile pentru ratele neplătite, scrie The Wall Street Journal.

Preţul mediu de vânzare al locuinţelor de lux – cele care depăşesc pragul de 38 de milioane de dolari – a scăzut cu mai mult de un sfert de la jumătatea lui 2022. Scăderea va accelera şi mai mult în acest an, pentru că proprietarii au nevoie de bani cât mai rapid şi sunt dispuşi să facă concesii în privinţa preţului.

Scăderea preţurilor evidenţiază problemele cu care se confruntă economia chineză, care care suferă din cauza deflaţiei, a încetinirii exporturilor şi a prăbuşirii încrederii consumatorilor. Încetinirea continuă a pieţei imobiliare din China se dovedeşte a fi deosebit de dureroasă, deoarece magnaţii imobiliari din această ţară, care cheltuiesc foarte mult, au fost la originea unora dintre cele mai mari tranzacţii cu proprietăţi de lux din Hong Kong din ultimii ani.

Piaţa imobiliară din Hong Kong a fost, de asemenea, afectată de creşterea ratelor dobânzilor în SUA. Dolarul din Hong Kong este legat de dolarul american, iar banca centrală de facto a oraşului se aliniază cu creşterile de dobândă ale Rezervei Federale. Însă piaţa americană a rezistat mult mai bine: Vânzările de locuinţe de lux în state precum California şi Florida au semnificativ vertiginos, iar preţurile locuinţelor de lux în primele 5% din piaţa americană au crescut vertiginos în ultimul deceniu.

Una dintre bijuteriile imobiliare scoase la vânzare este un complex format din trei vile, tranzacţie pusă în mişcare de gigantul imobiliar Evergrande, care s-a prăbuşit. Complexul cunoscut şi sub numele de Casa 10B a fost vândută pentru aproximativ 115 milioane de dolari în 2019, însă acum este evaluată de bănci la doar 55 de milioane de dolari.

Unii proprietari de locuinţe din China au fost forţaţi sau presaţi să vândă – de multe ori la preţuri cu aproximativ 20% mai mici decât cele de pe piaţă – pentru că au nevoie de bani pentru a-şi plăti datoriile.

Datele analizate de plaforma imobiliară online Spacious.hk evidenţiază o perioadă mai dificilă pentru casele de lux. Numărul de cereri de vânzare pe platformă pentru casele de peste 10 milioane de dolari au scăzut cu 45% în ultimul an. Solicitările pentru locuinţe de lux cu preţuri sub 1,3 milioane şi 3,2 milioane de dolari au scăzut cu 25%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău