Undă de șoc pe piața imobiliară. Prăbușirea a început

29 Aug. 2023, 08:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Aug. 2023, 08:39 // Actual //  Lupu Eduard

Piața imobiliară din China se clatină. Acțiunile Evergrande, unul dintre dezvoltatorii imobiliari care s-a îndatorat peste măsură, se prăbușesc. Tranzacțiile cu titlurile companiei au fost suspendate vreme de 17 luni, la Bursa din Hong Kong. Iar la reluare, cotațiile s-au prăbușit cu 86,67%, încă de la deschidere.

Piața imobiliară se clatină puternic, în China, în condițiile în care acțiunile unuia dintre marii dezvoltatori, Evergrande, s-au prăbușit. Compania imobiliară este una dintre cele mai îndatorate, astfel că investitorii și-au pierdut încrederea. De altfel, tranzacționarea acțiunilor Evergrande a fost suspendată, la Bursa din Hong Kong, pentru 17 luni. Acest lucru s-a întâmplat din cauza că dezvoltatorul chinez nu și-a publicat rezultatele financiare.

Conform publicației Le Figaro, tranzacțiile au fost reluate luni, 28 august, la Bursa din Hong Kong. Însă revenirea nu a fost de bun augur. Cotația titlurilor Evergrande s-au prăbușit imediat după deschidere, cu 86,67% la deschidere.

Tranzacționarea „a fost reluată astăzi (luni, ora 01:00 GMT) la ora 09:00”, se arată într-o notă publicată pe site-ul Bursei din Hong Kong. Ridicarea suspendării a venit după ce, vineri, dezvoltatorul imobiliar a anunțat că și-a îndeplinit obligațiile privind publicarea rezultatelor.

Rezultatele anuale pentru 2021 și 2022 au fost în cele din urmă publicate luna trecută.

Acum, creditorii Evergrande urmează să voteze asupra datoriei sale offshore. Iar acest lucru va duce la una dintre cele mai mari restructurări, a unei companii, din China. Planul de restructurare, propus de dezvoltator, oferă creditorilor posibilitatea de a alege între a-și schimba datoria cu noi titluri de valoare.

Aceștia pot alege între titlurile emise de companie sau acțiuni la două subsidiare, Evergrande Property Services Group și Evergrande New Energy Vehicle Group.

La începutul acestei luni, compania a depus o cerere de faliment în SUA. A fost o măsură menită să-i protejeze activele din această țară pe perioada restructurării.

Piața imobiliară se clatină în China

Prăbușirea Evergrande este este emblematică pentru criza imobiliară din China. Pierderile sale nete pentru perioada ianuarie – iunie s-au ridicat la 33 de miliarde de yuani (4,53 miliarde de dolari). Informația a fost confirmată într-un comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori din Hong Kong.

În aceeași perioadă a anului trecut, pierderile au fost de 66,4 miliarde de yuani, dublă.

Grupul de firme a acumulat datorii uriașe, iar acest lucru stârnește îngrijorare pe piețe. Evergrande estimează că datoria sa totală se ridică la 2.388,2 miliarde de yuani (328 miliarde de dolari). Este o scădere față de anul trecut, când s-au înregistrat aproape 340 de miliarde de dolari.

Problema socială provocată de criză

Suspendarea proiectelor Evergrande a dus la proteste în mai multe provincii chineze. Viitorii proprietari de locuințe s-au arătat nemulțumiți pentru că nu se pot muta în casele care le-au fost promise.

Mulți au refuzat să-și mai plătească ratele lunare. Iar acest lucru a dus la înrăutățirea situației financiare a grupului.

Suspendarea lucrărilor este și un factor de instabilitate socială. În China, proprietarii plătesc, în general, pentru o proprietate înainte să fie construită, creditând dezvoltatorul. Iar la 30 iunie 2023, împrumuturile grupului se ridicau la 624,77 miliarde de yuani (86 miliarde de dolari). Iar această situație subminează capacitatea grupului de a-și rambursa datoriile. În aceste condiții piața imobiliară se clatină, în China.

Și alte afaceri sunt în pericol

Evergrande a fost cel mai puternic dezvoltator imobiliar din China, iar în timp și-a diversificat afacerile. A investit în ape minerale, într-un club de fotbal și în vehicule electrice.

Confruntată cu aceste probleme, conducerea companiei și-a propus să se concentreze pe „atenuarea riscurilor” și a promis că „se va strădui să asigure livrarea de bunuri imobiliare”. Grupul se bazează și pe diviziile sale de mașini electrice și de servicii imobiliare pentru a-și asigura creșterea.

Fondat în 2019, producătorul de automobile Evergrande NEV și-a declarat de la început ambiția de a rivaliza cu americanul Tesla. Mai mult, la vremea respectivă își propunea să depășească compania fondată de Elon Musk, în cinci ani. Situația de la compania mamă, i-a subminat serios planurile și fluxul de numerar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău