Ungaria: cu forintul la pământ, banca centrală ia măsuri de urgenţă

17 Oct. 2022, 18:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Oct. 2022, 18:15 // Actual //  Lupu Eduard

Ungaria a luat la finalul săptă­mâ­nii trecute măsuri de urgenţă pen­tru a stăvili deprecierea dramatică a monedei sale naţionale, reluând cel mai agresiv proces de scumpire a creditului din UE la mai puţin de o lună după ce s-a angajat să-i pună capăt, potrivit Bloomberg.

La câteva minute după ce premi­erul ungar Viktor Orban a anunţat că le-a cerut ministrului de finanţe şi băn­cii centrale (NBH) să aducă in­flaţia sub control, banca a anunţat o facilitate de depozit pe 1 zi, precizând că va oferi o dobândă de 18% pentru aceasta, comparativ cu dobânda de bază de 13%. De asemenea, banca va oferi o dobândă de 17% la un nou instrument swap pe o zi.

În plus, banca centrală va furniza valută pentru acoperirea costurilor în creştere ale Ungariei legate de im­por­turile de energie, ce apasă asupra forintului, una dintre monedele cu cele mai slabe performanţe la nivel mondial.

Forintul s-a apreciat cu 3% în raport cu euro în urma anunţurilor, cel mai puternic avans din 2011, re­du­când pierderile suferite de mone­dă până acum în acest an la sub 12%.

Semn că noi posibile majorări de dobânzi ar putea urma, banca cen­trală a majorat limita superioară a coridorului dobânzilor la 25% de la 15,5% anterior.

Ultimele anunţuri vin după ce NBH a operat luna trecută o majora­re masivă de dobânzi, urcând dobân­da de referinţă la 13%, anunţând însă în acelaşi timp sfârşitul ciclului de majorări început în iunie 2021. Acest angajament a fost însă testat după ce forintul a atins noi minime record în­treaga săptămână, cu dolarul ameri­can erodând apetitul pentru risc şi criza energetică din Europa punând presiune pe pieţe, notează Reuters.

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău