Ungaria: cu forintul la pământ, banca centrală ia măsuri de urgenţă

17 Oct. 2022, 18:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Oct. 2022, 18:15 // Actual //  Lupu Eduard

Ungaria a luat la finalul săptă­mâ­nii trecute măsuri de urgenţă pen­tru a stăvili deprecierea dramatică a monedei sale naţionale, reluând cel mai agresiv proces de scumpire a creditului din UE la mai puţin de o lună după ce s-a angajat să-i pună capăt, potrivit Bloomberg.

La câteva minute după ce premi­erul ungar Viktor Orban a anunţat că le-a cerut ministrului de finanţe şi băn­cii centrale (NBH) să aducă in­flaţia sub control, banca a anunţat o facilitate de depozit pe 1 zi, precizând că va oferi o dobândă de 18% pentru aceasta, comparativ cu dobânda de bază de 13%. De asemenea, banca va oferi o dobândă de 17% la un nou instrument swap pe o zi.

În plus, banca centrală va furniza valută pentru acoperirea costurilor în creştere ale Ungariei legate de im­por­turile de energie, ce apasă asupra forintului, una dintre monedele cu cele mai slabe performanţe la nivel mondial.

Forintul s-a apreciat cu 3% în raport cu euro în urma anunţurilor, cel mai puternic avans din 2011, re­du­când pierderile suferite de mone­dă până acum în acest an la sub 12%.

Semn că noi posibile majorări de dobânzi ar putea urma, banca cen­trală a majorat limita superioară a coridorului dobânzilor la 25% de la 15,5% anterior.

Ultimele anunţuri vin după ce NBH a operat luna trecută o majora­re masivă de dobânzi, urcând dobân­da de referinţă la 13%, anunţând însă în acelaşi timp sfârşitul ciclului de majorări început în iunie 2021. Acest angajament a fost însă testat după ce forintul a atins noi minime record în­treaga săptămână, cu dolarul ameri­can erodând apetitul pentru risc şi criza energetică din Europa punând presiune pe pieţe, notează Reuters.

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău