Unicul domeniu în care salariile au crescut în ultimul trimestru. În celelate a scăzut

01 Iun. 2021, 13:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Iun. 2021, 13:00 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică, câștigul salarial mediu lunar nominal brut la unitățile din sectorul real cu 4 și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare în trimestrul I 2021 a scăzut cu 4,4% față de trimestrul IV 2020.

Unicul domeniu în care câștigurile au crescut este cel de sănătate și asistență socială. În acest domeniu salariile au crescut cu 0,6%. Creșterea salariilor în acest domeniu au fost determinate în principal de acordarea premiilor anuale în trimestrul IV.

Comparativ cu trimestrul IV 2020, în toate activitățile economice, în afară de sănătate și asistență socială, au fost înregistrate scăderi ale câștigului salarial. Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în activitățile:

  • producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – cu 14,9%;
  • industria extractivă – cu 14,4%;
  • agricultură, silvicultură și pescuit – cu 12,9%.

Realitatea Live19 Iun. 2021, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iun. 2021, 13:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, spune despre noua metodologie aprobată de ANRE referitor la plafonarea prețurilor la carburanți, că este împotriva principiilor economiei de piață, încurajează instituirea monopolului și are menirea de a-i elimina pe petroliștii mici. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Potrivit expertului în domeniul energetic, Victor Parlicov, noua metodologie de calcul e distructivă pentru piața petrolieră din Republica Moldova, întrucât nu pot fi stabilite reguli similare pentru petroliști care au cheltuieli și profitabilitate complet diferite.

„Tentativa de a reglementa prețurile prin instituirea unui plafon pe o piață concurențială nu este o soluție bună și din start este sortită eșecului. Dacă în lege este indicat că suntem o economie de piață, atunci trebuie să creăm condiții pe piața concurențială, ca petroliștii să se bată între ei pentru consumator. Acum ANRE are misiunea de a stabili o marjă, care de facto, este imposibil de stabilit, pentru că fiecare companie are contracte diferite, costuri diferite”, a spus Victor Parlicov.

Astfel, în opinia expertului, noua metodologie de calcul va duce la instituirea unui monopol pe piață și-i va elimina pe petroliștii mici.

„Există riscul ca de pe piață să dispară petroliștii mici. Ei nu se vor încadra în marja stabilită de ANRE pentru că nu poți să pui pe aceeași balanță un agent economic care vinde o tonă de combustibil pe zi cu unul care vinde 10 tone. Dacă se dorește lichidarea petroliștilor mici, probabil, este o decizie bună”, a declarat Victor Parlicov.

Noua lege, promovată în Parlament de deputatul independent Alexandru Oleinic, prevede că prețurile la carburanți sunt stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile-plafon stabilite de ANRE. Prețul-plafon este calculat de instituția regulatoare în fucție de cotațiile bursiere Platts, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal. Periodicitatea de recalculare este de 14 zile.