Uniunea Europeană loveşte Google cu noi acuzaţii în privinţa afacerilor pe piaţa de publicitate online

14 Iun. 2023, 18:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Iun. 2023, 18:52 // Actual //  bani.md

Comisia Europeană a declarat că Google profită în mod incorect de poziţia sa dominantă pe pieţele de publicitate online, cum ar fi instrumentele care plasează bannere publicitare pe site-urile de ştiri, afectând atât afacerile agenţiilor de publicitate, cât şi site-urile şi aplicaţiile pe care apar reclamele, informează Financial Times.

„Numai renunţarea obligatorie de către Google la o parte din serviciile sale ar putea rezolva” problemele de concurenţă, a declarat miercuri Comisia Europeană în concluziile oficiale, dar preliminare.

O astfel de măsură ar fi pentru prima dată când Comisia ar ordiba orunui gigant tehnologic să se despartă de o parte din activităţile sale, după ani de aplicare a normelor antitrust în care Google a fost amendat cu miliarde de euro.

„Este destul de rar să cerem o cesiune şi am putea face acest lucru dacă vom constata că Google a abuzat de poziţia sa dominantă”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv al UE însărcinat cu politica de concurenţă.

„Google este activă pe ambele părţi ale pieţei cu serverul său de anunţuri pentru editori şi cu instrumentele sale de cumpărare de anunţuri”, a precizat comisarul, adăugând că „deţine o poziţie dominantă la ambele capete”.

Ancheta datează din iunie 2021, când comisia a declarat că este îngrijorată de faptul că Google a îngreunat concurenţa rivalilor pe piaţa de publicitate online.

Măsura survine în contextul în care Google se confruntă cu un control din ce în ce mai amănunţit al abordării sale în domeniul „ad tech”.

În ianuarie, Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat că a dat în judecată Google pentru acuzaţii similare, potrivit cărora aceasta s-ar fi angajat într-o „campanie sistematică” pentru a obţine un control monopolistic pe piaţa digitală de tehnologie publicitară, încercând să preia controlul asupra instrumentelor de înaltă tehnologie, în ciuda „conflictelor de interese omniprezente”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ