Ursula îl umple de furie pe Putin: a luat 1,5 miliarde euro de la ruşi şi le-a transferat Ucrainei

26 Iul. 2024, 14:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Iul. 2024, 14:18 // Actual //  bani.md

Uniunea Europeană pune la dispoziție, în sprijinul Ucrainei, primul transfer de 1,5 miliarde euro generat de activele rusești imobilizate, potrivit unui comunicat de presă al instituției. Aceste venituri generate de operatorii UE și deținute de depozitarii centrali de valori mobiliare (CSD) din activele suverane rusești imobilizate au fost puse la dispoziția Comisiei de către Euroclear ca primă tranșă la 23 iulie. Banii vor fi acum direcționați prin intermediul Facilității europene pentru pace și al Facilității pentru Ucraina pentru a sprijini capacitățile militare ale Ucrainei, precum și pentru a sprijini reconstrucția țării.

Imobilizarea activelor Băncii Centrale a Rusiei este rezultatul sancțiunilor UE împotriva Rusiei, adoptate în urma războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Veniturile extraordinare generate în acest context de operatorii UE nu aparțin Rusiei și sunt deținute de CSD-uri. UE a început acum să direcționeze aceste venituri către Ucraina.

Ca răspuns la invazia brutală și nejustificată a Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană și statele sale membre au adoptat mai multe pachete de măsuri restrictive (sancțiuni) împotriva Rusiei. Ca parte a acestor sancțiuni, activele Băncii Centrale a Rusiei deținute în UE au fost imobilizate. Interdicția privind tranzacțiile legate de activele și rezervele Băncii Centrale a Rusiei și ale entităților afiliate acesteia conduce la acumularea extraordinară și neobișnuită de numerar și depozite în bilanțurile CSD provenite din instrumente financiare ajunse la scadență și generează venituri extraordinare.

În urma propunerilor Comisiei și ale Înaltului Reprezentant, în februarie 2024, Consiliul a decis că depozitarii centrali de valori mobiliare care dețin active și rezerve ale Băncii Centrale a Rusiei în valoare de peste 1 milion euro care au fost imobilizate ca urmare a sancțiunilor UE trebuie să pună deoparte soldurile extraordinare de numerar acumulate din cauza sancțiunilor UE și nu pot dispune de veniturile nete generate de operatorii UE. În urma propunerilor Comisiei și ale Înaltului Reprezentant din martie, la 21 mai 2024, Consiliul a adoptat un set de acte juridice care permit utilizarea acestor profituri nete în beneficiul Ucrainei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO