Va fi sărăcie mare! Criza economică, mai gravă decât se credea

01 Iun. 2022, 09:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Iun. 2022, 09:58 // Actual //  bani.md

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a recunoscut marți că nu s-a gândit că inflația ridicată va afecta atât de tare consumatorii americani și că nu a reușit să analizeze cât timp ar putea șocurile economie distruge SUA.

Secretarul Trezoreriei S, Janet Yellen, a recunoscut marți că nu a fost în stare să anticipeze cât timp va continua inflația ridicată să afecteze oamenii din SUA.

„Cred că m-am înșelat atunci cu privire la calea pe care ar urma să o ia inflația„, a declarat Yellen pentru Wolf Blitzer de la CNN, în emisiunea „The Situation Room”, când a fost întrebată despre comentariile sale din 2021 potrivit cărora inflația reprezenta doar un „risc mic”.

Oficiala a mai recunoscut că așteptările administrației privind o normalizare a economiei au fost în zadar, mai ales după ce pandemia și războiul și-au făcut simțită prezența.

„Așa cum am menționat, au existat șocuri neanticipate și mari în economie care au crescut prețurile la energie și alimente și blocaje de aprovizionare care au afectat grav economia noastră, pe care eu nu le-am – la momentul respectiv – nu le-am înțeles pe deplin, dar recunoaștem asta acum”, a spus ea.

Yellen și alți oficiali de la Casa Albă consideră că inflația este un efect secundar temporar al revenirii economiei la normal după pandemie. Cu toate astea, inflația a ajuns la un nivel maxim de aproape patru decenii.

Indicatorii economici recenți au arătat că inflația ar fi putut atinge în martie un maxim al ultimilor 40 de ani, deși economiștii consideră că lucrurile nu au șanse să își revină la normal prea curând. Ca răspuns, Casa Albă a luat mai multe măsuri drastice pentru a salva economia.

Demersul a început luni cu un editorial al președintelui Joe Biden publicat în The Wall Street Journal și a continuat marți cu o întâlnire în Biroul Oval între Biden, președintele Rezervei Federale Jerome Powell și Yellen.

Secretarul Trezoreriei a declarat că Biden a indicat în cadrul întâlnirii că „împărtășește prioritatea Fed de a reduce inflația și că el crede cu tărie în sprijinul său pentru independența Fed de a lua măsurile necesare”.

„Secretarul sublinia faptul că au existat șocuri în economie care au exacerbat presiunile inflaționiste care nu puteau fi prevăzute în urmă cu 18 luni, inclusiv decizia Rusiei de a invada Ucraina, multiplele variante succesive ale COVID și blocajele din China”, a declarat purtătorul de cuvânt. „După cum a remarcat și ea, a existat o creștere istorică și o creare record de locuri de muncă, iar obiectivul nostru este acum de a trece la o creștere constantă și stabilă pe măsură ce inflația este redusă.”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Yellen a mai declarat că Biden știe „ce povară importantă și uriașă reprezintă inflația pentru gospodăriile americane”, potrivit CNN.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

17 Oct. 2024, 20:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 20:01 // Actual //  bani.md

Republica Moldova, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie curent, are de făcut o alegere foarte simplă – se îndreaptă spre un model rusesc sau aleg modelul european. De această părere este președintele francez Emmanuel Macron, care a oferit, în exclusivitate, un interviu jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către Europa”. Producția este difuzată astăzi, 17 octombrie, la RLIVE TV.

Macron a explicat de ce Uniunea Europeană este cea mai potrivită opţiune pentru Republica Moldova.

„În primul rând, întotdeauna am respectat suveranitatea popoarelor și libera decizie a cetățenilor care vor trebui să se exprime. Chiar cred că este o șansă. Când privesc spre regiune și văd Moldova, aș spune, fără a complica lucrurile, că alegerea este destul de simplă –sau se îndreaptă spre un model rusesc sau spre un model european. Am rezumat puțin lucrurile, dar așa se întâmplă. Orientarea spre modelul rusesc înseamnă o probabilitate foarte mică, că aceeași întrebare vi se va pune de mai multe ori.

Frumusețea modelului european este că veți fi întrebați, iar asta se numește democrație. Este o oportunitate incredibilă. Așa că înțeleg importanța acestei alegeri. Cred că scrutinul care vă așteaptă, pe care Moldova îl așteaptă, este foarte important pentru viitorul țării. Și ca și european convins, nu ca președinte al Franței, ci ca european convins, mai ales aici, vorbind cu dumneavoastră, și respectând suveranitatea poporului moldovean, sper că acesta va alege calea Europei, pentru că este calea libertății și a democrație”, a declarat președintele Franței.

Ținem să menționăm că anume în mandatul Franței, de președinte al Consiliului Uniunii Europene, din prima jumătate a anului 2022, Chișinăul s-a apropiat atât de mult de UE, încât a întors o nouă foaie a istoriei sale… europene.

„Cred că procesul a adus deja beneficii Moldovei, pentru că a permis libertatea de circulație și facilitarea vizelor. În termeni și mai concreți, aș da exemplu costul telecomunicațiilor și integrarea rețelelor. Este una dintre înțelegerile pe care le-am concretizat în timpul Comunității Politice Europene din Moldova. Taxele de roaming au fost liberalizate datorită implicării operatorilor.

Apoi, există o serie de proiecte de cooperare foarte concrete, investiții, o mai mare deschidere economică, libertatea de circulație pe care am menționat-o și, odată cu aceasta, și cooperarea în lupta împotriva atacurilor cibernetice sau a dezinformării”, a conchis Emmanuel Macron.

 

Pe parcursul ultimilor ani, UE a acordat un sprijin puternic Moldovei, în cele mai grele momente, precum șantajul energetic al Gazpromului, suport financiar în combaterea corupției și dezinformării, dezvoltarea economiei, uși deschise pentru export și chiar sancționarea persoanelor care seamănă ură în țară. Însă, cel mai puternic sprijin oferit – lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Producția este difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău