Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat vineri că doreşte ca extinderea Uniunii Europene ”să meargă mai rapid”, dar a precizat că discuţiile între Cei 27 pe acest subiect vor începe şi că nicio decizie nu a fost luată deocamdată, relatează AFP.
”Am convingerea că trebuie mers mai repede” pe acest subiect, a declarat Macron la finalul summitului informal al UE de la Granada (Spania), subliniind că trebuie să existe un ”obiectiv ambiţios şi precis”.
Şeful statului francez a precizat însă că pentru moment nu a fost luată nicio decizie.
Comisia Europeană urmează să prezinte în această toamnă recomandările sale cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, ţări care au obţinut statutul de candidat în iunie 2022. Cinci ţări din Balcanii Occidentali sunt şi ele candidate la aderarea la UE.
”Se conturează un consens pentru a spune că ne aflăm în faţa unei adevărate transformări (…) a viziunii noastre geopolitice despre Europa noastră. Trebuie să fim în mod special inovatori şi mai mulţi dintre noi am propus de asemenea o metodă, o ambiţie nouă în materie de extindere”, a spus liderul francez.
La finalul lunii august, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să fie pregătită să integreze noi membri ”până în 2030”.
„Cred că trebuie să fim pregătiţi până în 2030 să ne extindem. Acest lucru este ambiţios, dar necesar. Arată că suntem serioşi”, a spus Michel în cadrul Forumului Strategic de la Bled (Slovenia).
El a adăugat că, pentru a adera la blocul comunitar, viitoarele state membre vor trebui să implementeze reforme pentru a asigura independenţa sistemului judiciar, pentru a lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei şi pentru a-şi alinia politica externă cu statele membre ale UE.
Ulterior, Charles Michel a atenţionat că Uniunea Europeană nu va fi niciodată pregătită pentru extindere dacă nu îşi stabileşte un obiectiv clar în această privinţă.
”Faptul că este necesar să se obţină consensul unanim al statelor membre pentru toate deciziile importante este adesea menţionat ca unul dintre principalele obstacole pentru extinderea suplimentară a UE, întrucât încetineşte şi în unele cazuri blochează procesul de luare a deciziilor”, a spus Charles Michel.
De asemenea, se pune întrebarea dacă regula unanimităţii poate fi schimbată fără modificarea tratatelor în virtutea cărora funcţionează Uniunea Europeană.