Vești bune pentru Moldova! Macron, despre extinderea granițelor UE: ”Trebuie mers mai repede. Arată că suntem serioși”

07 Oct. 2023, 08:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Oct. 2023, 08:58 // Actual //  bani.md

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat vineri că doreşte ca extinderea Uniunii Europene ”să meargă mai rapid”, dar a precizat că discuţiile între Cei 27 pe acest subiect vor începe şi că nicio decizie nu a fost luată deocamdată, relatează AFP.

”Am convingerea că trebuie mers mai repede” pe acest subiect, a declarat Macron la finalul summitului informal al UE de la Granada (Spania), subliniind că trebuie să existe un ”obiectiv ambiţios şi precis”.

Şeful statului francez a precizat însă că pentru moment nu a fost luată nicio decizie.
Comisia Europeană urmează să prezinte în această toamnă recomandările sale cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, ţări care au obţinut statutul de candidat în iunie 2022. Cinci ţări din Balcanii Occidentali sunt şi ele candidate la aderarea la UE.

”Se conturează un consens pentru a spune că ne aflăm în faţa unei adevărate transformări (…) a viziunii noastre geopolitice despre Europa noastră. Trebuie să fim în mod special inovatori şi mai mulţi dintre noi am propus de asemenea o metodă, o ambiţie nouă în materie de extindere”, a spus liderul francez.

La finalul lunii august, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să fie pregătită să integreze noi membri ”până în 2030”.

„Cred că trebuie să fim pregătiţi până în 2030 să ne extindem. Acest lucru este ambiţios, dar necesar. Arată că suntem serioşi”, a spus Michel în cadrul Forumului Strategic de la Bled (Slovenia).

El a adăugat că, pentru a adera la blocul comunitar, viitoarele state membre vor trebui să implementeze reforme pentru a asigura independenţa sistemului judiciar, pentru a lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei şi pentru a-şi alinia politica externă cu statele membre ale UE.

Ulterior, Charles Michel a atenţionat că Uniunea Europeană nu va fi niciodată pregătită pentru extindere dacă nu îşi stabileşte un obiectiv clar în această privinţă.
”Faptul că este necesar să se obţină consensul unanim al statelor membre pentru toate deciziile importante este adesea menţionat ca unul dintre principalele obstacole pentru extinderea suplimentară a UE, întrucât încetineşte şi în unele cazuri blochează procesul de luare a deciziilor”, a spus Charles Michel.

De asemenea, se pune întrebarea dacă regula unanimităţii poate fi schimbată fără modificarea tratatelor în virtutea cărora funcţionează Uniunea Europeană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 09:39
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 09:39 // Uncategorized //  Ursu Victor

În timp ce Statele Unite ale Americii se confruntă în 2024 cu un deficit comercial de peste 1,3 trilioane de dolari și reacționează previzibil prin măsuri protecționiste, Republica Moldova se află într-o situație și mai vulnerabilă. Potrivit unei analize realizate de economistul Veaceslav Ioniță, țara noastră importă de 2,5 ori mai mult decât exportă, iar deficitul comercial a depășit 5,5 miliarde de dolari, un nivel fără precedent.

„Aceasta nu este doar o problemă de statistică, ci una sistemică”, avertizează Ioniță. „Dependența cronică de importuri erodează baza industrială locală, reduce activitatea economică și diminuează substanțial veniturile bugetare”.

Conform analizei, înlocuirea produselor locale cu alternative de import conduce la o contracție de trei ori a activității economice și la o scădere de până la șase ori a încasărilor fiscale. Ioniță subliniază că actualul model economic este nesustenabil și avertizează că, în lipsa unor măsuri strategice, Republica Moldova riscă să rămână o piață de desfacere pasivă într-o economie globală tot mai fragmentată.

Totuși, în această criză se ascunde și o oportunitate. Economistul propune o strategie economică axată pe dezvoltarea capacităților interne, care ar putea transforma Moldova din consumator net în actor economic activ și competitiv.

Printre soluțiile propuse se numără: substituirea importurilor prin politici de sprijin fiscal, acces la finanțare și infrastructură modernă, redresarea balanței comerciale prin stimularea exporturilor și atragerea investițiilor în sectoare competitive și crearea de locuri de muncă durabile, mai ales în agroalimentar, industrie și IT. Creșterea veniturilor bugetare, necesare pentru investiții în sănătate, educație și dezvoltare regională. „Nu putem continua cu lamentări și reacții întârziate la stimuli externi. Este nevoie de o strategie coerentă, cu obiective clare și măsuri

Deficitul comercial nu este doar un dezechilibru contabil, ci un simptom profund al vulnerabilității economice. Dar gestionat inteligent, el poate deveni punctul zero al unei transformări economice reale. Moldova are șansa – și responsabilitatea – de a ieși din capcana dependenței și de a construi un model economic durabil, orientat spre dezvoltare și independență.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ