Victoriabank anunță o amplă campanie socială pentru întreaga țară. Alături de Moldova, alături de fiecare!

15 Mart. 2022, 09:10
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  MD Bani
15 Mart. 2022, 09:10 // Uncategorized //  MD Bani

Victoriabank este alături de fiecare cetățean al Republicii Moldova și lansează o inițiativă socială de amploare, cu un buget de cel puțin 10 milioane de lei, care va fi implementată până la sfârșitul anului curent.

„Suntem impresionați și mândri de solidaritatea de care au dat dovadă oamenii din Republica Moldova în această perioadă dificilă pentru toți. Acum, poate mai mult ca oricând, fiecare dintre noi trebuie să aibă siguranța că este susținut de către aproapele său atunci când este nevoie. Prin intermediul campaniei noastre „Alături de Moldova, alături de fiecare!”, Victoriabank își reconfirmă angajamentul de a fi un pilon de sprijin pentru societate.  Este vorba despre un program complex de susținere a populației, care va avea mai multe componente și se va desfășura până la sfârșitul acestui an”, a subliniat președintele Victoriabank, Bogdan Pleșuvescu.

Prima acțiune din cadrul inițiativei naționale a Victoriabank va fi lansată pe 15 martie. Este vorba despre o ofertă specială pentru toți deținătorii cardurilor sociale, cu o serie de beneficii suplimentare. 

Dacă ai un card social sau urmează să ți-l faci, să știi că acesta este emis și deservit gratuit. Mai mult, între 15 martie și 30 iunie 2022, ai avantaje adăugătoare:

  • 10% cashback la cumpărăturile efectuate în farmaciile din țară și la plata facturilor online pentru servicii comunale  prin VB24;
  • Poți retrage MDL din orice bancomat din țară fără a plăti vreun comision;
  • Dacă îți faci un card social la Victoriabank până pe 30 iunie 2022 inclusiv, primești de la noi un bonus de 200 de lei atunci când pe noul card îți este transferată prima pensie sau alocație;
  • Livrare gratuită a cardului oriunde în Moldova;
  • Depozit special pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani – Alături VB, care poate fi constituit pentru o perioadă de 12 sau 18 luni, cu dobândă avantajoasă.

Detalii despre alte beneficii ale cardului social poți afla aici.

Totodată, Victoriabank este în continuare alături de antreprenorii din Republica Moldova prin campania „Eu sunt IMM”, după ce, în anul 2020, a fost inițiată o altă campanie de susținere a producătorilor autohtoni, care a avut genericul #CumpărăDeLângăTine. De sprijin au parte și oamenii de cultură, precum și sportivii, în cadrul campaniilor de responsabilitate socială corporativă pentru Teatrul Geneza Art din Chișinău și Federația de Baschet din Moldova, așa cum Victoriabank a fost alături și de artiștii Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”, dar și de alte instituții de cultură. Printre acțiunile similare se numără și susținerea organizației „Copil. Comunitate. Familie” (CCF Moldova) prin campania „Povești de acasă”, licitația de caritate „Cumpără artă, susține un copil” și „Gala Generozității”. De asemenea, la începutul pandemiei de COVID-19, în anul 2020, Victoriabank a donat 250 de mii de lei Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău pentru lupta contra noului tip de coronavirus și a oferit sprijin clienților persoane fizice, aplicând la cerere amânarea plăților pentru credite.

Victoriabank nu a putut să rămână indiferentă nici față de cetățenii ucraineni care s-au refugiat în Republica Moldova în urma conflictului militar din țara lor. Astfel, aproximativ 3.000 de refugiați ucraineni au fost deserviți de către Victoriabank, fiind efectuate tranzacții de cumpărare de hrivne în valoare de peste 10 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 500 de mii de euro (peste 16 milioane de hrivne), la cursul oficial al BNM. În același timp, Victoriabank este partener al platformei Fagura în colectarea fondurilor pentru refugiații ucraineni veniți în Republica Moldova. Banca asigură sistemul de tranzacționare a plăților efectuate de către donatori pe platforma Fagura cu 0% comision.

Realitatea Live

20 Mai 2025, 14:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Mai 2025, 14:29 // Actual //  bani.md

Un șir de interdicții ale Legii antifumat, aprobată recent în Parlament în prima lectură, continuă să provoace discuții aprinse în spațiul public. Pe lângă lista noilor prevederi de extindere a spațiilor și locurilor interzise pentru fumat, de etichetare a produselor de tutun și majorarea amenzilor, proiectul propune interzicerea unor noi produse de nicotină, care, potrivit experților, nu tocmai justifică realitățile din teren, scrie ziua.md.

Datele Ministerului Sănătății arată că rata fumatului în Republica Moldova nu s-a schimbat în ultimii ani. Aceasta pe fundalul înăspririi Legii privind controlul tutunului. Experții consideră că policitclele anti-fumat din Moldova sunt bazate doar pe restricții, în timp ce lipsește partea de educare.

„Lipsesc intervențiile care să abordeze cauzele reale ale consumului, cum ar fi factorii sociali, psihologici și educaționali. În special în rândul tinerilor, prevenția trebuie să se bazeze pe educație și pe promovarea unui stil de viață sănătos. Politicile de sănătate publică trebuie să fie echilibrate: măsurile restrictive sunt necesare, dar trebuie dublate de strategii constructive, bazate pe sprijin, educație și opțiuni de reducere a riscurilor”, susține expertul economic Roman Chirca.

Expertul economic consideră că politicile restrictive au un efect opus, iar cea mai recentă inițiativă de interzicere a pliculețelor cu nicotină, nu va duce decât la creșterea comerțului ilicit.

„Interzicerea pliculețelor cu nicotină într-un context regional în care țări precum România și Ucraina nu impun asemenea restricții va duce la dezvoltarea comerțului ilicit. Aceste produse sunt ușor de introdus în țară — sunt mici, fără miros și ușor de transportat — și vor deveni parte a economiei subterane. Astfel, statul nu doar că va pierde venituri bugetare, dar va și reduce capacitatea de control și reglementare asupra produsului”, menționează Chircă.

Potrivit expertului, în Moldova lipsesc opțiuni reale pentru fumători, cum sunt medicamentele de substituție nicotinică, iar în lipsa alternativelor, oamenii vor continua să fumeze.

„În loc să fie parte a unei strategii integrate de reducere a fumatului, este o abordare pur interdictivă, care ignoră realitatea: oamenii vor continua să caute alternative dacă nu li se oferă opțiuni sigure și reglementate. În lipsa acestor produse, mulți fumători nu vor avea acces la un instrument eficient de renunțare la fumat și vor recurge fie la piața neagră, fie vor continua să fumeze. În esență, măsura poate chiar submina eforturile de combatere a fumatului”, mai avertizează Roman Chirca.

Pliculețe cu nicotină sunt produse ce nu conțin tutun și sunt utilizate pe cale orală astfel încât să livreze nicotină. Potrivit Ministerului Sănătății, scopul interzicerii acestora este protejarea minorilor prin îngrădirea  accesului și prevenirea consumului acestor produse.

„Pliculețele cu nicotină sunt concepute exclusiv ca un mijloc de reducere a riscului pentru persoanele care încearcă să renunțe la fumat și nu sunt destinate consumului recreațional. Nu există date credibile care să indice că aceste produse ar fi utilizate pentru plăcere, mai ales în rândul minorilor. Fiind lipsite de miros și arome atractive, ele nu prezintă interes pentru tineri în modul în care o fac țigările electronice sau alte produse alternative. Astfel, argumentul privind atractivitatea pentru minori pare mai degrabă speculativ decât susținut de dovezi”, a adăugat expertul.

Prin interzicerea pliculețelor cu nicotină, Ministerul Sănătății afirmă că își propune să alinieze legislația națională la cea a Uniunii Europene. Totuși, în prezent, produsul nu este reglementat și nici interzis de directivele europene existente, fiecare stat membru venind cu norme legislative în funcție de situația pe piață. Cele mai multe țări au stabilit o categorie dedicată în legislație pentru pliculețele cu nicotină, eliberând permisiunea de a plasa produsul pe piață după notificarea acestuia. Autoritățile stabilesc vârsta minimă de comercializare și consum a produsului, avertismente de sănătate care urmează să fie aplicate pe ambalajul acestora și conținutul maxim de nicotină.

De asemenea, autoritățile europene au venit cu standarde de calitate și siguranță pentru acest produs care prevăd că la fabricare sunt utilizate doar ingrediente de înaltă puritate, precum și cerințe față de cutie, care să fie rezistentă și sigură pentru a proteja copiii.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO