Slusari îl contrazice pe Gaibu: Avem minus 14% din exportul cumulativ în Rusia, Ucraina și Belarus

14 Mart. 2022, 11:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Mart. 2022, 11:36 // Actual //  bani.md

Războiul Federației Ruse în Ucraina are un impact simțitor pentru Republica Moldova. Or, Guvernul trebuie să intervină prompt, susține fostul deputat Alexandru Slusari care îl contrazice pe ministrul Economiei, Sergiu Gaibu. Ministrul a afirmat anterior că războiul nu afectează economia Republicii Moldova.

Impactul deja este unu simțitor și palpabil. Brusc avem minus 14 % din exportul cumulativ în Rusia, Ucraina și Belarus sau diminuarea acestuia cu aproximativ 440 mil. USD anual. Circa 150 mii tone de măr au rămas în frigidere și pomicultorii disperați au șanse mizere ca rapid vor fi identificate alte piețe. Or, ei asigură zeci de mii de locuri de muncă”, explică Slusari.

Fostul deputat afirmă că asistăm la scumpirea carburanților și fertilizanților afectează agricultorii

Creșterea galopantă a prețurilor la motorină și fertilizanți deja pune în pericol efectuarea calitativă a lucrărilor agricole de primăvară și necesită acordarea unui sprijin financiar fermierilor și transportatorilor, ceea ce a declarat și Natalia Gavrilița”, a afirmat Slusari.

Referindu-se la importurile produselor agroalimentare din Ucraina, Slusari spune că timp de 30 de ani nu au fost protejați producătorii autohtoni. Iar importurile din țara vecină vor fi substituite cu importuri mai scumpe.

Produsele importate din Ucraina, Rusia și Belarus vor fi substituite cu produse de pe alte piețe, inclusiv țările Uniunii Europene. Guvernul deja a aprobat eliminarea obligativității certificării de către ANSA a produsele alimentare și de strictă necesitate, importate din UE, care dispun de certificare europeană.

Trebuie să înțelegem că nu foarte multe poziții necesită substituire sau reorientare pe alte piețe. Cele mai multe produse au deja alternative în Republica Moldova, care trebuie să fie valorificate. Nu există riscul ca anumite categorii de produse să dispară de pe rafturile magazinelor. Deci, să nu uităm de producătorii noștri naționali. Este o oportunitate de dezvoltare a capacităților de producere internă. Și aici discutăm intens cu producătorii și Ministerul Agriculturii pentru a evita perturbarea lanțului de produse agro-alimentare”, a precizat ministrul economiei, Sergiu Gaibu.

Realitatea Live

14 Iun. 2025, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Iun. 2025, 09:30 // Actual //  Ursu Victor

Dominanţa Chinei asupra pământurilor rare nu se va reduce prea uşor, în ciuda speranţelor că ţara va acorda mai multe licenţe de export pentru SUA şi Europa, notează FT, citat de Ziarul Financiar.

Trei companii chineze listate la bursa din Shenzhen au anunţat în această lună că Beijingul le-a aprobat exporturile de magneţi, materiale esenţiale pentru industria auto, apărare, semiconductori şi alte produse industriale.

În Europa, asociaţiile din industria auto au afirmat că, în cazul magneţilor şi al pământurilor rare, licenţele de export din China sunt valabile cel mult şase luni.

Diversificarea surselor de resurse naturale rare în afara Chinei este probabil „extrem de dificilă” şi, în cel mai bun caz, o soluţie pe termen lung, potrivit unei note publicate marţi de Rico Luman, economist principal pentru sectorul de transport şi logistică la banca olandeză ING.

China este liderul incontestabil al lanţului de aprovizionare cu minerale critice, producând aproximativ 60% din oferta mondială de pământuri rare şi procesând aproape 90% din aceasta, ceea ce înseamnă că importă aceste materiale din alte ţări şi le rafinează.

„Europa nu produce deloc astfel de resurse, iar SUA abia au început recent o producţie la scară mică de neodim şi praseodim. Cu toate acestea, ambele regiuni deţin doar o fracţiune din rezervele globale, ceea ce le limitează capacitatea de extindere” a spus Luman.

Deja, producători auto europeni şi companii americane de tehnologie prezente în China au avertizat cu privire la o posibilă penurie în această vară.

China a anunţat controale la export pentru şapte materiale rare la începutul lunii aprilie, după o serie de restricţii mai dure aplicate în ultimii doi ani.

Washingtonul se aştepta la o relaxare a controalelor din aprilie după ce SUA şi China au convenit asupra unei suspendări de 90 de zile a tarifelor la jumătatea lunii mai. După discuţiile comerciale de la Londra din această săptămână, oficialii americani au indicat că Beijingul va permite în curând mai multe exporturi de pământuri rare.

China a aprobat „un anumit număr” de permise de export pentru pământuri rare şi produse aferente, a declarat joi un purtător de cuvânt al ministerului comerţului, adăugând că ţara va continua să intensifice aprobarea cererilor de licenţe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO