Victoriabank și EFSE încheie un acord de 15 milioane de euro pentru IMM-uri

29 Sept. 2023, 16:12
 // Categoria: Economie // Autor:  MD Bani
29 Sept. 2023, 16:12 // Economie //  MD Bani

Chișinău, 29 septembrie – Victoriabank, una dintre băncile de top din Moldova și finanțator de referință al economiei, a semnat un important acord de finanțare cu Fondul European pentru Europa de Sud-Est. Datorită acestui parteneriat, IMM-urile din Moldova, în special cele afectate de provocările economice, sociale și de securitate generate de război, vor avea acces la 15 milioane de euro, bani oferiți de EFSE.

Acordul de finanțare marchează un nou capitol în susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din țară și rezonează cu nevoile stringente ale IMM-urilor care se confruntă cu întreruperi în logistică și aprovizionare, incertitudine economică continuă și costuri crescute ale activității comerciale. Banii oferiți vor contribui la menținerea activităților acestor întreprinderi, la crearea de locuri de muncă și la promovarea creșterii economice.

Ne onorează acest parteneriat lansat în premieră cu EFSE, mai ales că vine într-un moment complicat pentru economia Moldovei. Investiția de 15 milioane de euro va avea  un rol semnificativ în susținerea întreprinderilor mici și mijlocii puternic afectate de provocările actuale. Așteptăm cu nerăbdare să vedem rezultatele pozitive ale acestei colaborări pentru comunitatea de afaceri din țară. Victoriabank își reconfirmă angajamentul ferm de a contribui la dezvoltarea economiei Moldovei„, a declarat Levon Khanikyan, CEO Victoriabank.

„Suntem încântați să salutăm Victoriabank ca noua noastră instituție de creditare parteneră în Moldova. Prin unirea forțelor cu Victoriabank, ne propunem să promovăm reziliența economică în Moldova, în special în condițiile actuale. Credem că acest efort de colaborare va consolida  economia țării, permițându-i să crească și, la fel de important, să se pregătească pentru un viitor prosper”,  a menționat la rândul său Klaus Müller, președintele Consiliului de Administrație al EFSE.

Colaborarea dintre Victoriabank și EFSE urmărește să contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, în special să asigure creștere economică, dezvoltarea infrastructurii și inovare în industrie. Acest parteneriat nu numai că sprijină sectorul IMM-urilor, dar și pregătește terenul pentru un viitor durabil.


Despre Victoriabank:

Victoriabank este una dintre cele mai solide bănci din Moldova, cu active de peste 20 de miliarde de lei. Banca are peste 300 000 de clienți activi, 68 de unități și 1 100 de angajați. Cei mai mari acționari ai Victoriabank sunt Banca Transilvania și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Având o prezență solidă în comunitate și o istorie de realizări bogată, Victoriabank reprezintă un partener de încredere pentru IMM-uri în atingerea succesului financiar dorit.

Despre EFSE:

EFSE este un fond de investiții cu impact înființat în 2005, cu scopul de a promova dezvoltarea economică și prosperitatea în Europa de Sud-Est, investind în succesul IMM-urilor. Fondul a fost inițiat de Banca pentru Dezvoltare KfW, cu sprijin financiar din partea Ministerului german pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și Comisia Europeană. Este un parteneriat public-privat care atrage capital din donații, finanțare de la instituții financiare internaționale și investitori privați. Pentru mai multe informații, accesați site-ul instituției: www.efse.lu.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău