(VIDEO) 5 lucruri despre mutațiile COVID-19. Bill Gates explică modul în care putem pune „STOP” pandemiei

03 Apr. 2021, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
03 Apr. 2021, 13:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Bill Gates spune că virusul care duce la apariția COVID-19 evoluează și complică eforturile medicilor și ale autorităților de a pune capăt pandemiei.

Am petrecut mult timp în ultimul an discutând cu colegii de la fundația noastră și din întreaga lume despre modalitățile de a testa, trata și preveni COVID-19. În ultimele luni, experții își pun din ce în ce mai mult aceeași întrebare: Cum vor influența noile mutații de coronavirus eforturile noastre de a pune capăt pandemiei?”, scrie Bill Gates.

În ultima perioadă lumea a făcut progrese vizibile în lupta împotriva COVID-19, dar noile variante ale virusului ar putea amenința progresele făcute în ultimul an. Iată cinci lucruri pe care ar trebui să le știi pentru a înțelege modul în care noile variantele complică (sau nu) gestionarea pandemiei, scrie Aleph News.

Pentru a înțelege de ce se schimbă virusul care provoacă COVID-19, trebuie să înțelegeți cum funcționează (sau se răspândește) în corpul vostru. Coronavirusul – la fel ca toți virușii – are un singur scop: să se propage și să se „cloneze”. De fiecare dată când virusul intră în celule, el „convinge” celula să urmeze instrucțiunile codate din ARN-ul său pentru a face, astfel, mai multe copii ale virusului.

Când celula produce un nou virus, aceasta trebuie să „copieze” aceste instrucțiuni. Dacă ați urmat un curs de scriere la calculator, știți cât de greu este să tastați de două ori un text, fără să faceți o greșeală. Codul pentru virusul care cauzează COVID-19 are aproximativ 30.000 de litere. Acest lucru se traduce printr-o mulțime de „oportunități” de a o da în bară, în momentul clonării – ceea ce face adesea coronavirusul.

Majoritatea „greșelilor” duc la un virus care este identic din punct de vedere funcțional. Dar, din când în când, există o schimbare care face ca virusul să fie mai ușor de transmis sau care afectează sistemul imunitar. Când această schimbare începe să se răspândească la nivelul unei populații, apare o nouă variantă.

Vedem aceleași mutații care apar din nou și din nou. Asta poate fi o veste bună

Toți virușii evoluează, dar nu toți virușii evoluează în același ritm și în același mod. Unii, precum gripa, se schimbă rapid. Alții suferă mutații lent. Din fericire pentru noi, SARS-CoV-2 se află în această din urmă tabără. Mutațiile care apar sunt cam la jumătatea celor care apare la virusul gripal.

„Știu că pare ca și cum ar apărea noi variante tot timpul. Acest lucru se datorează faptului că circulă atât de multe virusuri în întreaga lume, oferindu-i mai multe „oportunități” de schimbare. Odată ce numărul cazurilor va scădea, probabil că vom vedea mai rar noi variante”, explică fondatorul Microsoft.

Comparativ cu virusurile gripale – care sunt alcătuite din opt segmente genetice care pot fi rearanjate în mai multe moduri diferite – coronavirusul este un virus mult mai simplu. Cele mai notabile mutații pe care le-am văzut până acum s-au produs în același loc: proteina spike.

Această proteină spike este cheia răspândirii COVID. Forma sa este cea care permite virusului să se prindă de celulele umane. Dacă proteina spike se schimbă puțin, se poate lega mai eficient de celule (ceea ce face ca virusul să fie mai transmisibil) sau să devină mai greu de gestionat pentru sistemul imunitar.

Această capacitate limitată de schimbare poate explica de ce continuăm să vedem că aceleași mutații apar în locuri diferite, în contrabalanță cu alte variații distincte. Atât B.1.1.7 (care a fost detectat inițial în Marea Britanie), cât și B.1.351 (care a fost găsit pentru prima dată în Africa de Sud) au evoluat independent, dar împărtășesc o serie comună de mutații. Există în mod clar ceva ce face ca aceste mutații specifice să aibă mai multe șanse de a răspândire decât alte modificări.

Virusul se schimbă, dar calea către sfârșitul pandemiei rămâne aceeași

În ultimul an, experții în sănătate publică au repetat, sub diverse forme, același mesaj: trebuie să trăim cu COVID-19 până când vaccinul va fi dezvoltat și va fi disponibil pentru toată lumea.

Vestea bună este că multe dintre vaccinurile utilizate astăzi par să prevină formele severe ale bolii, inclusiv cele cu noile variante. Acesta este un beneficiu adus de eficiența vaccinurilor în general. Avem încă nevoie de mai multe date despre cât de eficient este fiecare vaccin împotriva diferitelor variante, dar multe dintre informațiile existente până în acest moment sunt liniștitoare (în special din Israel, unde mulți oameni sunt deja vaccinați și tulpina B.1.1.7 este dominantă).

Marea întrebare acum este dacă trebuie să actualizăm vaccinurile pentru a fi eficiente în fața noilor variantele. Autoritățile de reglementare și companiile din domeniul medical lucrează la un vaccin updatat care ar putea fi disponibil în câteva luni. În Statele Unite – unde majoritatea oamenilor vor fi probabil vaccinați până la sfârșitul verii – unii oameni ar putea primi un rapel al vaccinului care protejează împotriva noilor tulpini.

Cel mai bun mod de a preveni apariția de noi variante este stoparea transmiterii virusului. Dacă rămânem atenți la distanțarea socială, purtând o mască și vaccinându-ne, vom pune capăt pandemiei mult mai devreme.

Noile variantele reamintesc de ce este important ca vaccinurile să fie disponibile în toată lumea

COVID-19 reprezintă o amenințare la adresa sănătății la nivelul întregului glob. Acest lucru este valabil în cazul virusului original, dar și când vorbim de noile tulpini.

Cu cât virusul care cauzează COVID-19 este răspândit mai mult în lume, cu atât are mai multe șanse de a evolua. Dacă vaccinarea nu va avea loc în fiecare colț al planetei, va trebui să trăim cu riscul ca o tulpină mult mai agresivă a virusului să apară. Am putea asista chiar la apariția unei noi variante, pentru care vaccinurile existente să nu mai fie eficiente.

„COVAX a anunțat recent că va putea livra 300 de milioane de doze până la mijlocul anului 2021. Aceasta este o veste minunată, dar lumea va avea nevoie de mult mai mult pentru a elimina cu adevărat amenințarea COVID-19. Sper că țările bogate vor continua să sprijine activitatea COVAX, chiar dacă viața începe să revină la normal în unele părți ale globulii în timpul verii”, a explicat Bill Gates.

Ne putem descurca mai bine data viitoare

Mutațiile virusurilor sunt inevitabile. Dacă ne vom regăsi vreodată într-un scenariu pandemic în care un agent patogen se răspândește pe tot globul, ar trebui să ne așteptăm să-l vedem adaptându-se pentru a supraviețui încercărilor noastre de a-l opri – la fel cum am văzut cu COVID-19. Sper că diferența data viitoare va consta în faptul că vom fi mai pregătiți să identificăm aceste variante mai devreme.

Cheia va fi secvențierea genetică în combinație cu o mai bună supraveghere a bolii. În acest moment, dacă sunteți testat pozitiv pentru COVID-19, există posibilitatea ca eșantionul vostru de test să fie selectat pentru a fi secvențiat. Acest lucru permite cercetătorilor să vadă codul exact de 30.000 de litere care alcătuiește instrucțiunile ARN ale virusului. Acest cod este încărcat într-o bază de date, unde un computer compară virusul din eșantionul dumneavoastră cu toate celelalte tulpini aflate în circulație. Dacă aveți o nouă tulpină care începe să apară frecvent în zona în care locuiți, oamenii de știință pot compara datele secvențierii cu ratele de transmisie, cu numărul deceselor și al spitalizărilor pentru a vedea dacă este nevoie să se îngrijoreze.

Cercetătorii trebuie să adopte o abordare sistematică pentru a depista mai devreme noile variante. Unii experți consideră că trebuie să secvențiem cel puțin 5% din toate probele de testare pentru a obține o imagine exactă a modului în care un agent patogen se mută – deși secvențierea unui număr mare de probe nu este suficientă. Experții din Marea Britanie au analizat aproape 8% din teste, dapt ce i-a ajutat să vadă că B.1.1.7 se răspândea mult mai repede și era mai letal. Africa de Sud a putut vedea rapid modul în care au funcționat vaccinurile la B.1.351 comparând rezultatele studiilor clinice de acolo cu datele secvențiate, a explicat Bill Gates.

Secvențierea la scară largă ar trebui să facă parte din orice plan de pregătire pentru următoarea pandemie. Dacă faceți suficiente secvențieri și comparați aceste date cu alte măsuri, puteți vedea variante care au apărut la începutul pandemiei. Cu cât identificați mai devreme o schimbare, cu atât aveți mai mult timp să o studiați și, dacă este necesar, să elaborați vaccinuri și scheme de tratament pentru a aborda orice schimbări care au loc.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 18:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Realitatea.md
27 Iul. 2021, 18:08 // Actual //  Realitatea.md

Termoelectrica S.A. respinge toate insinuările şi presupunerile precum că, în procedura de licitație privind modernizarea Blocului energetic nr.1, ar fi fost admise careva nereguli sau abuzuri din următoarele considerente:

Procedura privind Modernizarea blocului energetic nr.1,  de la CET Sursa-1 a fost inițiată la data de 18.01.2019, conform procedurilor stabilite în Regulamentul privind procedurile de achiziţie a bunurilor, lucrărilor şi serviciilor utilizate în activitatea titularilor de licenţă din sectoarele electroenergetic, termoenergetic, gazelor naturale şi a operatorilor care furnizează serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, aprobat prin HOTĂRÂREA Consiliului de administraţie al ANRE a RM nr. 24/2017  din  26.01.2017, inițiată conform anunțului nr.30B, publicat pe pagina Web a întreprinderii: https://www.termoelectrica.md/ro_RO/category/achizitii-licitatii/  și în Monitorul Oficial nr. 13-21 (6936-6944) din data de 18.01.2019 cu termenul limită de prezentare a ofertelor până la data de 18.02.2019, orele 10:00 şi deschiderea ofertelor la data de 20.02.2019, orele 10:00 (ora locală). 

La data de 18.02.2019 a fost prezentată  o singură ofertă comercială, respectiv, conform pct.180 al regulamentului susmenționat, s-a decis anularea cu repetarea Concursului de Achiziţii, conform Procesului Verbal de anulare  nr.32 AR-1 din 20.01.2019, și republicarea anunţului 30B-R1 pe pagina Web a întreprinderii: www.termoelectrica.md cu termenul limită de depunere a ofertelor până la data de 07.03.2019, orele 11:00 şi deschiderea ofertelor la data de 12.03.2019orele 14:00.

Astfel, după examinarea a două oferte primite, a fost stabilită compania câștigătoare din punct de vedere tehnic și financiar, fiind încheiat contractul nr.86 din 08.05.2019 în valoare de  11 113 295, 40 EUR  sau 213 405 150 lei inclusiv TVA, la cursul valutar din data de  02.04.2019.

După semnarea contractelor cu Operatorul economic, conform prevederilor Regulamentului privind procedurile de achiziţie a bunurilor, lucrărilor şi serviciilor utilizate în activitatea titularilor de licenţă din sectoarele  electroenergetic, termoenergetic, gazelor naturale şi a operatorilor care furnizează serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, aprobat prin HOTĂRÂREA Consiliului de administraţie al ANRE a RM nr. 24/2017  din  26.01.2017, contractele atribuite în anul de gestiune sunt plasate pe  pagina Web a întreprinderii:  https://www.termoelectrica.md/ro_RO/contracte-atribuite/.

De menționat faptul că, până la inițierea procedurii de achiziție privind Modernizarea Blocului energetic nr.1, CET Sursa-1, ținând cont de expirarea termenului de exploatare inofensivă a utilajului și necesitatea prelungirii acestuia, Termoelectrica SA a avut un șir de întruniri și discuții cu mai mulți producători de asemenea echipamente, inclusiv General Electric, UTZ, LMZ. Discuțiile au avut loc în scopul identificării soluției optime de modernizare a blocului energetic nr.1 cât și pentru identificarea valorii estimative a lucrării date pentru a o include în Planul de Investiții 2019 ca ulterior, acesta să fie aprobat de către ANRE. Cheltuielile respective au fost aprobate de către ANRE în scopuri tarifare prin Hotărârea ANRE nr. 370 din 19 decembrie 2018 privind aprobarea Planului de Investiții pentru anul 2019, iar conform contractului semnat, achitarea pe acest contract are loc eșalonat, în rate lunare, până în luna iulie 2023.

Termoelectrica precizează că, conform condițiilor contractului, achitarea este efectuată în lei MDL, la cursul valutar al Băncii Naționale la data achitării. Din momentul semnării contractului până la data 1 ianuarie 2021, cursul EURO față de lei, a crescut cu 1,63 lei, fapt ce inevitabil a dus la creșterea sumei spre achitare.

Important de menționat este și faptul că din valoarea totală a contractului, circa 63% constituie bunurile destinate înlocuirii sau modernizării, iar cealaltă parte constituie lucrările de modernizare (inclusiv proiectarea, transport, logistica, ajustare, punere în funcțiune, darea în exploatare).

 Termoelectrica reiterează că, procesul de executare a lucrărilor de modernizare a Blocului energetic nr.1  a fost extins deoarece astfel de lucrări au fost executate în premieră la Termoelectrica și a apărut necesitatea modificării procesului tehnologic. Astfel, prin Acordul nr. 1 din 20.12.2019 la contract a fost modificat graficul de executare a lucrărilor, precum și a volumului de lucrări. Astfel, termenul de transmitere în exploatare nu a întârziat, ci a fost prelungit pe un singur element reieșind din factori obiectivi.

De precizat că, puterea electrică de 110 MW a Blocului energetic nr.1 reprezintă valoarea maximă calculată, iar pentru atingerea valorii respective necesită a fi încărcat la maxim partea de termoficare și condensare a  blocului energetic, ceea ce nu se prevede în regim normal de funcționare.

Regimul de funcționare a sursei este dictată de sarcina termică a SACET, iar pentru funcționarea utilajului respectiv la randament maxim, partea de condensare trebuie să tindă spre minimum. Din aceste considerente, sarcina electrică optimă de funcționare a Blocului energetic nr.1 este de 90 MW.

Având în vedere că sarcina termică maximă în perioada rece a anului 2020 (luna ianuarie-februarie) a fost de 270 Gcal/h (pe durata a câtorva zile) iar acea medie a constituit 250 Gcal/h, comunicăm că două blocuri energetice pot asigura 280 Gcal/h. Respectiv, condițiile meteorologice și precum și regimul de funcționare a utilajului Sursei I a permis funcționarea cu 2 blocuri energetice și evitarea unor pierderi financiare din motivul staționării blocului energetic nr. 1.

Astfel, Termoelectrica susține că afirmațiile aferente ratării unor încasări de cca 400 mln lei, din contul nelivrării energiei electrice sunt în totalmente neîntemeiate și neargumentate, fără a fi însoțite de un calcul economic justificat care ar conține nu doar volumele produse dar și cheltuielile cu producerea acesteia, precum consumul de gaze naturale și alte resurse.

Necesitatea modernizării Blocului energetic nr.1 și a turbinei nr.1 este argumentată de faptul că, în ziua semnării contractului, turbina nr.1 avea 223 mii ore de funcționare, iar în conformitate cu РД 10-577-03 ”Типовая инструкция по контролю металла и продлению срока службы основных элементов котлов, турбин и трубопроводов тепловых электростанций” și cu documentația tehnică de la uzina producătoare ЛМЗ a turbinei nr.1 – durata de funcționare a turbinei ПТ-80/100-13/130 este de 220 mii ore. Respectiv, dacă nu se executau lucrările de modernizare a turbinei nr.1, aceasta urma a fi scoasă din exploatare, la fel și Blocul energetic nr.1, încă din anul 2019.

În ceea ce privește proiectul de modernizare a Blocului energetic nr.2, prevăzut în cadrul celui de-al doilea Proiect de Îmbunătățire a Eficienței SACET, implementat cu sprijinul Băncii Mondiale și UCIPE,  se atestă aceeași situație. Mai mult ca atât, la Blocul energetic nr.2 sunt defecte și la conducta principală de abur, care se află la limita termenului  recomandat de uzina producătoare pentru  exploatarea inofensivă,  motiv pentru care este interzisă exploatarea acesteia după 21.08.2021 (în anexa 1 este prezentată expertiză tehnică și înscrierea în pașaportul conductei de către CTSIC), respectiv din această dată Blocul energetic nr.2 nu mai poate fi exploatat. În volumul lucrărilor din caietul de sarcini pentru modernizarea blocului energetic nr.2 sunt incluse lucrările de schimbare a conductei principale de abur.

Deoarece producătorul turbinei ПТ-80/100-13/130 nr.1 este compania ЛМЗ (Ленинградский металлический завод), iar producătorul cazanului ТГМ-96Б nr.1 este ТКЗ (Таганрогский котлостроительный завод «Красный котельщик») în caietul de sarcini pentru modernizarea blocului energetic nr.1 a fost introdusă informația tehnică originală de la producătorii echipamentului și au fost în text stipulați producătorii de echipament.

Totodată, obiectivele modernizării blocului energetic nr.1 au fost:

  1. Prelungirea resursei de funcționare a turbinei nr.1 (durata de exploatare a fost extinsă cu 50 mii ore, în anexa 2 este prezentat raportul de prelungire a resursei de funcționare executat de ЦКТИ – Центральный котлотурбинный институт – Санкт-Петербург).
  2. Ridicarea puterii termice de la prizele de termoficare a turbinei de la 100 Gcal/h până la 160 Gcal/h, în perioada testărilor de garanție s-a obținut 166,17 Gcal/h de la prizele de termoficare;
  3. Ridicarea puterii electrice nominale a turbinei nr.1 de la 80 MW până la 98 MW, în perioada testărilor de garanție s-a obținut 98,37 MW;
  4. Ridicarea puterii electrica maximale de la 100 MW până la 110 MW, în perioada testărilor de garanție s-a confirmat 110 MW (în anexa 3 este prezentat raportul testărilor de garanție a turbinei), însă conform recomandărilor obținute în urma analizei stării tehnice a generatorului este recomandată exploatarea generatorului în diapazonul 40÷100 MW;
  5. Ridicarea randamentului relativ intern al Corpului de Medie Joasă Presiune cu 2%, în perioada testărilor de garanție s-a confirmat ridicarea randamentului cu 2%;
  6. Ridicarea randamentului cazanului la 94%, în perioada testărilor de garanție s-a confirmat ridicarea randamentului până la 94,8%;
  7. Micșorarea tensiunii termice în focarul cazanului < 182500 kcal/m3h, în perioada testărilor de garanție s-a confirmat micșorarea tensiunii termice până la 177170 kcal/m3h;

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală