(VIDEO) Acțiuni și soluții pentru dezvoltarea antreprenoriatului în perioada 2022-2026: Programul prezentat de ME

03 Aug. 2022, 13:04
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
03 Aug. 2022, 13:04 // Actual //  MD Bani

Ministerul Economiei a prezentat Programul Național de Promovare a Antreprenoriatului și Creșterea Competitivității pentru 2022-2026. Programul conține acțiuni și soluții pentru dezvoltarea antreprenoriatului din Republica Moldova și crearea unui spațiu antreprenorial mai incluziv, cu acțiuni specifice de abilitare a femeilor, tinerilor și antreprenorilor migranți.

Documentul prevede măsuri de sporire a educației și culturii antreprenoriale, dezvoltarea funcțiilor de mentorat și ghidare în afaceri, investirea remitențelor în economie pentru a reduce fenomenul migraționist, ecologizarea, digitalizarea afacerilor și promovarea internaționalizării întreprinderilor mici și mijlocii.

De asemenea, programul vine cu soluții pentru cele mai stringente provocări cu care se confruntă antreprenorii : cultură antreprenorială scăzută și lipsa competențelor relevante, cerute de o economie modernă; cadrul de reglementare incomplet; acces limitat la resurse financiare, cu costuri de tranzacție reduse și cerințe rezonabile de garanții; dificultăți în accesare și concurența pe piețele interne, regionale, ale UE și internaționale.

„Dialogul cu întreprinderile mici și mijlocii este un obiectiv fundamental al Ministerului Economiei. De aceea, este nevoie de un program de dezvoltare a antreprenoriatului pentru următorii ani, aliniat cerințelor și necesităților reale ale mediului de afaceri. Avem multe provocări în economia națională, generate de crizele actuale, care au scos la iveală și o serie de probleme structurale, cum ar fi cadrul regulator dificil, cerințele tehnice, fiscale etc. Toate acestea trebuie soluționate pe rând, pentru ca cei care doresc să inițieze o afacere să o poată face ușor. Ministerul Economiei este deschis și gata să evalueze politicile și reglementările, pentru a identifica barierele care împiedică dezvoltarea businessului, iar agenții economici sânt îndemnați să comunice despre problemele pe care le întâlnesc”, a menționat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

Programul Național pentru Promovarea Antreprenoriatului și Creșterea Competitivității pentru anii 2022-2026 este elaborat cu susținerea echipei proiectului UE, care acordă suport autorităților în elaborarea documentului.

Pentru a fi implementat, programul dat urmează să fie avizat și consultat public.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 10:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 10:12 // Actual //  Ursu Victor

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) anunță că va continua și în luna aprilie 2025 acțiunile de control fiscal în teren, cu accent pe combaterea neutilizării echipamentelor de casă și de control (ECC) în cazul decontărilor în numerar. Măsurile vin în contextul unei campanii extinse de conformare fiscală și transparență în relațiile comerciale.

Potrivit SFS, în luna aprilie vor fi verificate, prin metoda controlului operativ, următoarele categorii de activitate economică. Este vorba de comerțul cu amănuntul al mărfurilor și produselor, în special în magazine, serviciile auto – întreținere, reparații, spălătorii, activitatea caselor de schimb valutar, transportul rutier de pasageri și comerțul online, desfășurat prin intermediul platformelor digitale.

Pe lângă aceste domenii, controalele vor viza și contribuabilii identificați în baza petițiilor, sesizărilor, reclamațiilor și informațiilor din presă, în cazul cărora există suspiciuni de neconformare fiscală.

În luna martie 2025, inspectorii fiscali au efectuat 527 de controale operative, dintre care 383 s-au soldat cu constatarea unor încălcări ale legislației fiscale.

Sancțiunile aplicate au însumat 1.509.000 lei în penalități fiscale. La acestea s-au adăugat 369.200 lei în sancțiuni contravenționale.
Acțiunile au vizat în special nerespectarea obligației de eliberare a bonului fiscal, declararea completă a veniturilor și deținerea documentelor de proveniență a mărfurilor comercializate.

Serviciul Fiscal de Stat subliniază că va continua monitorizarea riguroasă a contribuabililor pentru a asigura corectitudinea în relația cu bugetul public, respectarea legislației și combaterea concurenței neloiale în economie.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ