(VIDEO) Acțiuni și soluții pentru dezvoltarea antreprenoriatului în perioada 2022-2026: Programul prezentat de ME

03 Aug. 2022, 13:04
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
03 Aug. 2022, 13:04 // Actual //  MD Bani

Ministerul Economiei a prezentat Programul Național de Promovare a Antreprenoriatului și Creșterea Competitivității pentru 2022-2026. Programul conține acțiuni și soluții pentru dezvoltarea antreprenoriatului din Republica Moldova și crearea unui spațiu antreprenorial mai incluziv, cu acțiuni specifice de abilitare a femeilor, tinerilor și antreprenorilor migranți.

Documentul prevede măsuri de sporire a educației și culturii antreprenoriale, dezvoltarea funcțiilor de mentorat și ghidare în afaceri, investirea remitențelor în economie pentru a reduce fenomenul migraționist, ecologizarea, digitalizarea afacerilor și promovarea internaționalizării întreprinderilor mici și mijlocii.

De asemenea, programul vine cu soluții pentru cele mai stringente provocări cu care se confruntă antreprenorii : cultură antreprenorială scăzută și lipsa competențelor relevante, cerute de o economie modernă; cadrul de reglementare incomplet; acces limitat la resurse financiare, cu costuri de tranzacție reduse și cerințe rezonabile de garanții; dificultăți în accesare și concurența pe piețele interne, regionale, ale UE și internaționale.

„Dialogul cu întreprinderile mici și mijlocii este un obiectiv fundamental al Ministerului Economiei. De aceea, este nevoie de un program de dezvoltare a antreprenoriatului pentru următorii ani, aliniat cerințelor și necesităților reale ale mediului de afaceri. Avem multe provocări în economia națională, generate de crizele actuale, care au scos la iveală și o serie de probleme structurale, cum ar fi cadrul regulator dificil, cerințele tehnice, fiscale etc. Toate acestea trebuie soluționate pe rând, pentru ca cei care doresc să inițieze o afacere să o poată face ușor. Ministerul Economiei este deschis și gata să evalueze politicile și reglementările, pentru a identifica barierele care împiedică dezvoltarea businessului, iar agenții economici sânt îndemnați să comunice despre problemele pe care le întâlnesc”, a menționat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

Programul Național pentru Promovarea Antreprenoriatului și Creșterea Competitivității pentru anii 2022-2026 este elaborat cu susținerea echipei proiectului UE, care acordă suport autorităților în elaborarea documentului.

Pentru a fi implementat, programul dat urmează să fie avizat și consultat public.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău