VIDEO Artista Nicoleta Stati, a devenit membru onorific al Academiei de Arte din Rusia! Expoziție de picturi la Moscova

20 Sept. 2021, 09:49
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  MD Bani
20 Sept. 2021, 09:49 // Uncategorized //  MD Bani

Pictorița Nicoleta Stati, originară din Republica Moldova, care și-a prezentat lucrările la expoziția „Inspirație și tradiții” în cadrul unui muzeu din Rusia, „Galeria de Artă Zurab Tsereteli”, a devenit membru străin onorific al Academiei de Arte din Rusia. La ceremonia de deschidere a expoziției de vineri, conform deciziei prezidiului academiei, i s-a acordat regalia corespunzătoare: o mantie, o pălărie cu ciucure și o medalie, relatează TASS.

„Acesta este doar începutul artei Nicoletei în Rusia. Ea reflectă timpul nostru care corespunde acestui moment. Are cele mai emoționante portrete ale copiilor, uimitor, pătrunde în psihologia bătrânilor, gama creativității sale acționează foarte mult asupra spectatorului”, a declarat la ceremonie vicepreședintele Academiei de Arte din Rusia, Viktor Kalinin.

Vasily Tsereteli, director executiv al Muzeului de Artă Modernă din Moscova, vicepreședinte al Academiei de Arte din Rusia, a menționat că este o mare mândrie pentru Academia de Arte din Rusia să primească drept membru un artist care scrie la nivelul Muzeului European de Artă Modernă.

„Sunt plăcut surprins de minunatele lucrări ale Nicoletei. O astfel de creativitate, cea mai puternică școală pe care Nicoleta a dobândit-o la Chișinău, are o mare valoare”, a spus el.

În această perioadă dificilă, în cadrul Muzeului și Complexului de Expoziții, acesta este al doilea proiect internațional și prima expoziție de acest gen, care îi face cunoștință spectatorului cu un pictor moldovean modern, a cărui lucrare combină atât tradițiile școlii academice, cât și viziunea artistului.

Artista și lucrările ei

Într-o conversație cu un corespondent TASS înainte de deschiderea expoziției, Nicoleta Stati a recunoscut că are emoții. Potrivit ei, artista a adus la Moscova opera întregii sale vieți, picturi create în ani diferiți pe diferite teme. În calitate de pictor, ea a călcat pe urmele mamei sale.

O atenție deosebită este acordată picturilor cu fețele copiilor, publicul pare să încremenească în fața lor și începe să facă poze.

 „Cea mai apropiată tematică pentru mine, aceasta se manifestă în multe tablouri, este asociată cu bebelușii, este cauzată de nașterea copilului meu. Este un miracol, ca pentru orice mamă”, spune Nicoleta Stati. Acum fiul ei are deja 19 ani, dar tema copiilor mai predomină în opera sa.

Artista însăși a recunoscut că cele mai sincere lucrări pe care le realizează, vin din interior.

„Uneori eu însămi nu știu cum am reușit să creez așa ceva”, povestește pictorița.

Potrivit informațiilor, Stati a condus o școală de artă timp de opt ani, după care și-a deschis propria academie privată de pictură la Chișinău. Ea își învață elevii să nu perceapă totul superficial, să trateze totul cu mare respect, cu bunătate și cu profunzime interioară.

Cea mai veche dintre lucrările prezentate la expoziție este portretul „Dunya”, artista l-a pictat la vârsta de 17 ani. A simțit că trebuie să transmită starea interioară a unei femei.

„Esența unui portret nu este doar transpunerea imaginii unei persoane, pentru aceasta există o fotografie. Și mi-am propus să arăt lumea interioară a unei persoane printr-un portret, emoțiile sale”.

Expoziția include multe portrete: femei, copii, bătrâni. Ele transmit cu adevărat emoțiile personajelor și evocă un răspuns interior, indiferent dacă este vorba de fața obosită a unei persoane în vârstă sau a unei tinere.

O atenție deosebită este atrasă de pictura „Tăcerea”, care pare să iasă din mulțime.

„Este specială, cred că acesta este unul dintre cele mai puternice tablouri. Am vrut să dedic această pictură tuturor oamenilor care se roagă pentru noi, tuturor credincioșilor. Prin urmare, a apărut această imagine”, a spus Nicoleta.

Felicitări și aprecieri

Nikas Safronov, academician al Academiei Ruse de Arte, Artist al Poporului din Rusia, a felicitat-o ​​pe Nicoleta Stati pentru expoziția de succes și obținerea titlului de membru de onoare ai Academiei. Într-o conversație cu reporterii TASS, el a descris-o ca fiind un autor original, interesant și recunoscut, în același timp o persoană minunată și modestă.

„Are deja imaginea sa, dezvoltându-se ca artist. Are o originalitate, o recunoaștere. Dacă se va adăuga publicitate, numele ei va deveni unul dintre liderii mondiali la licitații și expoziții”, a spus Safronov, adăugând că Stati și-a păstrat identitatea de „artist moldovenesc și transmite un fel de Van Gogh european”.

Expoziția este amplasată în două săli, picturile sunt expuse după temă și concept. Expoziția a fost creată de directorul Galeriei de Artă Tsereteli, care are o bogată experiență lucrând cu artiști contemporani din Rusia și din străinătate.

Despre artistă

Nicoleta Stati este un artist cu o experiență în studii largi și variate. Potrivit experților, formarea limbajului pictural al artistului a fost influențat în primul rând de clasicii pictori moldoveni din secolul al XX-lea: Moshe Gamburd, Igor Vieru și Mihai Grecu. Pe lângă țara de origine, a studiat în Elveția și Italia.

De asemenea, Nicoleta Stati este fondatoarea Fundației Stati Art și a academiei private cu același nume, care a implementat un program de licență în pictură de șevalet în 2015-2019 la Chișinău. Activitatea pedagogică a Nicoletei Stati a început în școala sa natală – Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”, pe care l-a condus în perioada 2011-2019. Din 2015, ea conduce și Fundația Vocea Artei, care susține tinerii artiști moldoveni.

Stati este participantă la numeroase expoziții, reprezentând Republica Moldova la Biennale de la Veneția.

Această prezentare este a doua expoziție a artistei la Moscova, ultima a avut loc acum 20 de ani în Casa Centrală a Artiștilor.

De menționat că, expoziția se va desfășura până pe 3 octombrie curent.

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 14:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 14:25 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a reușit să surprindă din nou scena economică internațională, devenind al șaselea cel mai mare exportator de vermut din lume, cu o performanță spectaculoasă înregistrată în anul 2024. Potrivit analizei economistului Veaceslav Ioniță, exporturile de vermut ale țării noastre au atins valoarea de aproape 44 de milioane de dolari, 99% din acest volum fiind livrat pe piața Statelor Unite ale Americii.

„Noi i-am descoperit pe americani. Americanii ne-au descoperit pe noi”, afirmă economistul, subliniind că acest produs – o băutură alcoolică pe bază de vin și plante aromatice – este fabricat în întregime în Moldova și nu este un reexport.

Dacă până recent volumul exporturilor de vermut era modest, de câteva sute de mii de dolari anual, în special prin piețe precum Kazahstan și Belarus, din 2023 Moldova a găsit o nouă piață strategică – SUA. Iar în 2024, produsul a explodat ca valoare și importanță economică.

În contextul în care doi ani consecutivi exporturile totale ale Republicii Moldova au fost în scădere, creșterea livrărilor către SUA a fost o excepție notabilă. „Secretul era simplu: vermutul. Mai mult de jumătate din ce am exportat în SUA înseamnă această băutură”, notează Ioniță.

Cu o cotă de 6% din piața mondială a vermutului, Moldova se clasează imediat după giganți tradiționali precum Italia, Franța și Spania. Iar dacă ritmul actual se menține, cu un efort minim, țara noastră ar putea ajunge în top 4 exportatori mondiali.

„Nasc și la Moldova oameni”, concluzionează Veaceslav Ioniță, sugerând că această realizare nu este doar o întâmplare, ci dovada că în sectorul agroalimentar și al băuturilor cu valoare adăugată mare, Moldova are potențial real de competitivitate globală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!