Povestea omului care şi-a împărţit cariera între lumea construcţiilor şi cea a cinematografiei

19 Sept. 2021, 17:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2021, 17:58 // Actual //  Lupu Eduard

Francis Bouygues şi-a împărţit cariera între lumea construcţiilor şi cea a cinematografiei. A reuşit să atingă succesul în ambele, lăsând moştenire un imperiu financiar care îi poartă numele, scrie businessmagazin.ro.

Francis Bouygues s-a născut pe 5 decembrie 1992 în localitatea Auvergne din Franţa. El a urmat cursurile prestigioasei instituţii École Centrale Paris, pe care a absolvit-o în 1946 cu o diplomă de inginer. Pentru a scăpa de STO (serviciul de muncă obligatoriu, prin care francezii erau duşi de nazişti să lucreze în Germania), s-a ascuns în Ambrières-les-Vallées, alături de un coleg de facultate, Philippe Tézé, cu a cărui soră, Monique, s-a şi căsătorit. Cuplul a avut patru copii: Corinne, Nicolas, Olivier şi Martin.

Și-a început cariera ca manager în construcții

Bouygues şi-a început cariera în cadrul companiei Dumont-Besson, ca manager de lucrări în construcţii. Între anii 1949 şi 1951 a urmat şi o serie de cursuri la Centrul de Dezvoltare a Afacerilor, Paris. În 1952 a intrat în lumea antreprenoriatului, când a pus bazele afacerii Entreprise Francis Bouygues, o companie de construcţii şi lucrări industriale, care avea să aducă un suflu nou pieţei imobiliare postbelice. În 1955 a fost numit consilier tehnic la Ministerul Reconstrucţiei, pas care i-a propulsat cariera şi afacerile. Compania sa a fost printre primele afaceri care au folosit forţă de muncă din rândul imigranţilor din Maroc, Algeria şi Portugalia. În 1959, a lansat Stim, o filială a Bouygues, dedicată dezvoltării imobiliare.

În 1982 a primit, din partea publicaţiei franceze Le Nouvel Économiste, titlul de managerul anului. În 1989, antreprenorul a cedat frâiele businessului fiului său, Martin, păstrând însă funcţia de director al companiei. Un an mai târziu a fondat o nouă afacere, Ciby 2000, o companie de producţie de film, alături de Martin. Portofoliul firmei a inclus producţii cunoscute precum Pianul, Pisica albă, pisica neagră sau Twin Peaks.

Ofertă de jumătate de milion de franci

Antreprenorul a murit la vârsta de 70 de ani, în urma unui infarct, pe 25 iulie 1993. Regizorul italian Bernardo Bertolucci a lansat, în memoria sa, producţia Micul Buddha.

După moartea fondatorului, Paramount a făcut o ofertă de 500 de milioane de franci pentru a cumpăra casa de producţie, ofertă pe care văduva lui Bouygues a refuzat-o. Ciby 2000 s-a divizat ulterior în mai multe entităţi.

În 2018, ultimul an pentru care există date disponibile, Bouygues SA a înregistrat venituri de peste 35 de miliarde de euro şi a funcţionat cu o echipă de circa 129.000 de angajaţi. Grupul este activ atât în domeniul construcţiilor şi al dezvoltării imobiliare cât şi în mass media, telecomunicaţii şi transporturi. În piaţa locală compania a avut, la nivelul anului 2020, o cifră de afaceri de 4,7 milioane de lei, potrivit datelor publice disponibile.

Realitatea Live

28 Ian. 2023, 20:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Ian. 2023, 20:09 // Actual //  Lupu Eduard

Taylor Sheridan, creatorul seriei de succes Yellowstone şi a prequel-ului său, 1883 şi 1923, a dovedit că sfatul pe fiecare scriitor primeşte: ‘Scrie despre ceea ce cunoşti’, este bine de urmat, după cum scrie Daily Mail, într-un articol despre parcursul său atipic.
El a scris despre viaţa emoţionantă a unui cowboy – una cu care el este foarte familiar. Este o viaţă pe care a trăit-o în fiecare zi, nu doar ca un copil, ci şi acum – în ciuda faptului că este unul dintre cele mai mari nume din Hollywood, scrie businessmagazin.ro.

El, soţia sa de 10 ani, Nicole, şi fiul lor, Gus, trăiesc în Texas, unde deţine mai multe ferme, unde îşi creşte caii şi vitele.
Conexiunea lui Sheridan cu acest mod de viaţă fără îndoială oferă o inspiraţie nesfârşită pentru spectacolul său despre Duttons, o familie de fermieri care administrează cea mai mare fermă din SUA. Actorul-scenarist dovedeşte că poţi transforma viaţa de zi cu zi pe care o duci în recunoaştere critică, în armate de fani şi în venituri de sute de milioane de dolari.

Yellowstone a fost ignorat la premiile Golden Globe din momentul lansării sale din 2018, dar drama western modernă a fost finalmente nominalizată pentru o statuetă în ultimul an, iar Kevin Costner a şi câştigat premiul pentru „Cel mai bun actor într-o serie de dramă” pentru rolul său ca John Dutton, patriarhul familiei.Serialul a fost inclus în lista celor mai urmărite pe platformele de streaming. În acelaşi timp, în clasamentul transmisiunilor TV, Yellowstone a luat primul loc, învingând America’s Got Talent, iar 1923 a ajuns pe locul şapte.

Toate aceste realizări nu ar fi fost posibile fără parcursul atipic al scenaristului seriilor.

Sheridan s-a născut în Cranfills Gap, un orăşel situat la sud-vest de Dallas, cu o populaţie de sub 300 de locuitori, unde familia sa avea o fermă. După divorţul părinţilor săi, mama sa a vândut ferma şi s-a mutat în Wyoming, potrivit revistei Fort Worth Magazine. Şi-a petrecut verile şi weekend-urile călărind caii. În anii ‘90, Sheridan a studiat teatrul la Texas State University, deşi se spune că şi-a dorit să devină şeriful oraşului său natal, dar a renunţat şi s-a mutat în Austin.
Acolo tundea peluze şi vopsea case pentru bani, când a fost descoperit de o agenţie de talent din Chicago, în timp ce căuta un loc de muncă într-un mall. Aceştia i-au cumparat un bilet de avion, dar el l-a vândut şi a folosit banii pentru a conduce camionul său până în Chicago, deoarece nu-i plăcea să zboare, potrivit Austin American-Statesman.

Cariera lui ca actor l-a dus la New York şi apoi la Los Angeles, unde a continuat să aibă dificultăţi financiare. În acea perioadă, nu câştiga mulţi bani, aşa că a locuit într-un camion şi a închiriat un cort pe o rezervaţie unde locuiau prietenii lui, la nord de LA. „Am fost foarte sărac, dar am ales să nu renunţ şi să nu mă întorc acasă”, a spus Sheridan. Este o schimbare radicală faţă de acum, când generează mai mult de 1 miliard de dolari în show-uri TV, potrivit Australian Financial Review.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău