Un apropiat al fugarului Șor calcă strâmb pe piața imobiliară din România

20 Iul. 2023, 05:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Iul. 2023, 05:47 // Actual //  bani.md

Pe terenul fostei CFR SIRV Brașov vor răsări în curând cinci blocuri de până la 9 etaje fiecare, rod al Pla Urbanistic General care permite, inexplicabil, ridicarea pe acest teren a unor blocuri înalte de până la 15 etaje deși toate blocurile înconjurătoare au doar 4 etaje. Inexplicabilul acord ca pe acest teren să fie făcute inclusiv construcții de nouă etaje a fost obținut în 2010.

La propunerea urbaniștilor de atunci din Brașov, Consiliul Local a adoptat un Plan Urbanistic General prin care terenul SIRV (Societatea de Întreținere și Reparații Vagoane de Călători Brașov) de pe Aleea Sânzienelor a fost inclus în categoria M2 , anume „subzonă mixtă situată în afara limitelor zonei protejate cu clădiri având regim de construire continuu sau discontinuu și înalțimi maxime de p+14-15E cu accente înalte”.

Aceasta deși de jur împrejur să găsesc doar blocuri de 4 etaje iar ansamblul propus va fi ca o insulă de blocuri înalte.

Brașovenii pot transmite în scris, până pe 27 iunie, observații și propuneri cu privire la ultima variantă a Planului Urbanistic Zonal propus de către dezvoltatorul Exfactor Grup pentru construcția ansamblului propus în locul fostei întreprinderi de reparații vagoane de pe strada Sânzienelor. Conform clubferoviar.ro, Exfactor Grup este compania lui Vladimir Tonu, cel care ar fi cumpărat terenul de la fostul proprierat al SIRV, Călin Mitică. Pe acest teren a funcționat SIRV Brașov, până când Mitică a pus lacătul și a decis că mai profitabile sunt investițiile în imobiliare.

Tonu este un apropiat al lui Ilan Șor, politician moldovean acuzat de implicare în furtul a un miliard de dolari din țara vecină. Partidul lui Șor a fost scos în afara legii în Moldova. iar politicianul a fugit în Israel.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO