(VIDEO) Călătoriile cu taxi-ul se scumpesc, din nou, la Bălți. Tarifele sunt cu 20% mai mari

07 Sept. 2022, 10:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Sept. 2022, 10:30 // Actual //  MD Bani

Serviciile de taxi s-au scumpit din nou. De astăzi, o călătorie prin orașul Bălți costă cu 20% mai mult. Astfel, pentru un kilometru parcurs în raza municipiului, vom plăti cu 60 de bani mai mult, iar în afara orașului cu până la 1,5 lei mai scump pentru fiecare kilometru. Și așteptarea a crescut în preț cu 10 de lei, ajungând la 80 de lei, scrie nordnews.md.

„Prețul de pornire nu s-a schimbat. S-a schimbat doar prețul pentru un kilometru parcurs. Prin oraș era de 3,90 de lei, dar acum este 4,50 lei. În afara orașului un kilometru costa 7 lei și a ajuns la 7,50 lei.”

Alexandr Cuhov este taximetrist de mai bine de 20 de ani. Bărbatul spune că această majorare este nesemnificativă pentru el.

„O călătorie prin oraș s-a scumpit cu 2-3 lei. Nu sunt semnificative. Dacă ne deplasăm de la autogară spre cartierul Dacia, va fi mai scump cu 10 lei. Adică, dacă taxa era de 50 de lei, acum va fi 60 de lei. Dacă lucrăm cu mașina particulară, plătim lunar 4,4 mii lei. Plus întreținerea auto”, a povestit taximetristul.

Taximetristul crede că majorarea era necesară pentru că benzina și motorina s-au ieftinit prea puțin, iar întreținerea automobilului costă scump.

„Câte 5-6 mii de lei. Dacă nu am vreo defecțiune în această lună, în următoarea va fi. Din cauza drumurilor „perfecte”, caroseria trebuie reparată lunar”, a adăugat bărbatul.

„Ne deplasăm pe Bulevardul Victoriei. Iată așa ne distrugem automobilele, din cauza drumurilor, iar reparația nu este ieftină. Pasagerii reacționează diferit la scumpiri. Cineva dă vina pe prețurile la carburanți, cineva acuză președintele și clasa politică.”

„Trebuia mai devreme pentru că am început să lucrăm în minus. Au apărut mai multe cheltuieli”, au mai spus taximetriștii.

Ieri, un agent economic își majorase deja tarifele. Astăzi, cea mai mare companie de taxi din Bălți a procedat la fel.

„Am adăugat două tarife noi: universal și minivan. O călătorie obișnuită în afara orașului va costa 7,5 lei pentru un kilometru. Prețul de pornire este 35 de lei. O călătorie cu automobilele de tip universal sau minivan pornește tot de la 35 de lei, iar fiecare kilometru parcurs costă deja 8,5 lei. Am fost nevoiți să majorăm tarifele pentru că au crescut prețurile la carburanți și lubrifianți, s-au scumpit piesele de schimb, cauciucurile, asigurările auto”, a declarat Elena Dițu, managerul unei companii de taxi.

Bălțenii nu se arată prea revoltați și spun că scumpirile sunt justificate. Totuși, din cauza majorărilor, vor fi nevoiți să apeleze mai rar la serviciile de taxi.

„Rău, foarte, rău. Ne folosim rar de serviciile de taxi, dar majorarea va vi problematică pentru noi. Totul se scumpește, dar salariul e mic.”

„Nu e bine. Nu am pensie, nu am salariu, e dezastru. Mai rar vom merge cu taxiul pentru că nu avem bani. Curând începe sezonul de încălzire, gazul se scumpește, motorina e scumpă. Nu știu la ce vom ajunge”, au spus bălțenii.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ